Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΠΕΡΑΣΕ , Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΠΑΡΘΕΝ


Σαν σήμερα η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

 


Η συμμετοχή των Κωνσταντινουπολιτών στην εθνεγερσία του 1821

 Ομιλία του Βασίλη Μούτσογλου* στις Διαλέξεις ΙΗΑ (27 Μαΐου 2021)

Το σύγχρονο ελληνικό έθνος είχε ήδη αρχίσει να συγκροτείται χωρίς τυπικό ή νομικό κάλυμμα, ουσιαστικά από τις αρχές του 11ου αιώνα, ίσως και νωρίτερα, με την αρχή να τίθεται από ορισμένους ιστορικούς λίγους αιώνες μετά από το τέλος του αρχαίου κόσμου. Ο Μεσαιωνικός Ελληνισμός εκφράζεται με το Βυζάντιο. «Υπήρξε έθνος ελληνικό καθ’ όλο το Μεσαίωνα», προβάλλει το 1853 ο Στέφανος Κουμανούδης, αλλά «παραδόθηκε εις τα δεσποτικά δόγματα (της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας), ήτις παρελθόν έχουσα ξένον, ουδέποτε εξεφράσθη ότι απηρνήθη αυτό». 

Η ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Ρωμανία όπως αποκαλείτο, αρχίζει τον βίο της ως κράτος ρωμαϊκό καθόσον αφορά την ορολογία και τη διοίκηση, και παρόλο που κράτησε τον χαρακτήρα αυτό μέχρι το τέλος της ύπαρξης του, μετατρέπεται σταδιακά σε έθνος Ρωμαίων Χριστιανών με κύρια χαρακτηριστικά την ελληνοφωνία και την Ορθοδοξία.

29η Μαΐου 1453: Ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου προτρέπει και σήμερα:

 ΄

Αντγος (εα) Θεόκλητος Ρουσάκης

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 



Στο “Χρονικόν” του, ο Γεώργιος Φραντζής περιέγραφε όλα τα γεγονότα της περιόδου μεταξύ 1413 και 1477, ένα πολύτιμο ιστορικό υλικό, για μια από τις σημαντικότερες περιόδους στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

 

Μεταξύ άλλων, δεν θα μπορούσε να λείπει μια λεπτομερέστατη αναφορά στην πολιορκία και άλωση της Κωνσταντινούπολης, το Μάιο του 1453. Από τις περιγραφές αυτές, αξίζει να σταθούμε στο βράδυ της 28ης Μαΐου, την παραμονή της άλωσης, όταν όλοι οι κάτοικοι της πόλης διέβλεπαν το επικείμενο τέλος, την ήττα.

Τελευταία νέα!..




Αγαπητοί μου φίλοι

 Όπως σα είχα γράψει πριν μερικές εβδομάδες ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor, αναβάθμισε το χρέος της Ελλάδας και φυσικά μαζί με αυτό και τις Ελληνικές τράπεζες.
 Αυτό δεν έγινε τυχαία…. Έμαθα τελευταία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί πάρα πολύ να φέρει στην Ελλάδα και να συνεργασθεί με την εταιρεία επενδύσεων Charles Schwab Corp. για επενδύσεις στην Ελλάδα.

 Σας πληροφορώ ότι η εταιρεία αυτή ενδιαφέρεται και διαπραγματεύεται μόνο «φιλέτα» ακίνητης περιουσίας στις καλύτερες περιοχές όλου του κόσμου!...
Αγοράζει, αλλά και στην κατάλληλη στιγμή ….πουλάει! 
 Τώρα, εάν αυτά είναι επενδύσεις η όχι, αυτό θα το κρίνετε εσείς!!