Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Οι Κουίσλινγκ της Ελλάδος, χθες και σήμερα!

  Γράφει ο Ιωάννης Μπαλτζώης*

Η σχέση Ελλάδος και Γερμανίας αρχίζει μετά την δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια (1831). Οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) εκτιμώντας ότι η αναρχία που επικρατούσε στην Ελλάδα απειλούσε και την ειρήνη των ευρωπαϊκών κρατών παρέδωσαν το 1833, την εξουσία του νεοπαγούς κράτους στον Όθωνα (γιο του Λουδοβίκου, βασιλιά της Βαυαρίας). Ταυτόχρονα, τον προικοδότησαν με νέο δάνειο ύψους 60.000.0000 χρυσών φράγκων. Έκτοτε, η σχέση της Ελλάδας-Γερμανίας ήταν μια σχέση αγάπης-μίσους, παρεμβατισμών, ελέγχου, τιμωριών, καταστροφών (εις βάρος της Ελλάδος), φιλίας και στήριξης, εχθρότητας. Μιας κατάστασης που μας παραπέμπει στην εικόνα κακιάς μητριάς.

Ερντογάν : Από τους Γκρίζους Λύκους στα «Drones -δολοφόνους»

 

 Του Μιχάλη Ψύλου

από την εφημερίδα Δημοκρατία

 «Η βία τους παραλύει τη δημοκρατία: Οι Γκρίζοι Λύκοι -η ένοπλη πτέρυγα του Ερντογάν- στο μικροσκόπιο της Ευρώπης», γράφει το γαλλικό περιοδικό L`Express. «Οι Γκρίζοι Λύκοι, ένα υπερ-εθνικιστικό κίνημα, που υπόσχεται ότι θα εξαλείψει όλους τους «εχθρούς» της Τουρκίας – Αρμένιους, Κούρδους, Χριστιανούς ή Εβραίους. Στην τουρκική επικράτειά, αλλά και στην Ευρώπη», σημειώνει το Γαλλικό περιοδικό. Προσθέτει μάλιστα ότι μετά τις πρόσφατες επιθέσεις της ακροδεξιάς αυτής ομάδας εναντίον της Αρμενικής κοινότητας στη Γαλλία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνιστά να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

“Οι ΗΠΑ μπορεί να δώσουν στον Ερντογάν αν.Μεσόγειο και Αιγαίο”-Κ.Γρίβας

 


 Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλώντας  στην εκπομπή Western με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο μεταξύ άλλων επεσήμανε:

► Ίσως οι ΗΠΑ για να επαναφέρουν την Τουρκία στο Δυτικό Στρατόπεδο να τους ΄δώσουν ως αντάλλαγμα την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαιο γι αυτό το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα πρέπει να είναι ισχυρό.

Πέθανε ο Ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος

Ευάγγελος Μουτσόπουλος

  
Αποβίωσε την 7η Ιουνίου 2021, σε ηλικία 91 ετών, ο Ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος, ένας κορυφαίος εκπρόσωπος της Ελληνικής φιλοσοφικής διανόησης του καιρού μας, με διεθνή αναγνώριση, που πλούτισε με το πολισχυδές και εκπληκτικά πλούσιο και πρωτότυπο έργο του, προϊόν συνεπούς και γόνιμης προσφοράς μισού και πλέον αιώνα, τη Φιλοσοφία.
Ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1984, ήταν Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Βουλγαρία αντιστέκεται στον ψευτομακεδονισμό των Σκοπιανών ενώ η Ελλάδα τον ενισχύει

 
Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*


Από εχθές, 8 Ιουνίου, οι υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος των Σκοπίων VMRO-DPMNE με αρχηγό τον Κρίστιαν Μίτσκοσκι διοργανώνουν διαδηλώσεις στην πόλη των Σκοπίων και σε αρκετές ακόμα πόλεις της χώρας. Να σημειωθεί ότι το VMRO-DPMNE είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στα Σκόπια και οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι οι Σκοπιανοί είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο λόγος αυτών των κινητοποιήσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αποκλεισμοί κεντρικών δρόμων είναι οι πληροφορίες που έχει ο Μίτσκοσκι από «διπλωματικές πηγές», ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ διαπραγματεύεται με τη Βουλγαρία ζητήματα που άπτονται της «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, γλώσσας και πολιτισμού» και μάλιστα ότι η πλευρά των Σκοπίων είναι διατεθειμένη να υποκύψει στους βουλγαρικούς όρους.

ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ


ΔΗΜΗΤΡΗ  ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Ακούμε τον Χουλουσί Ακάρ να κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατισμό και μένουμε εμβρόντητοι. Δεν θα 'πρεπε όμως. Όχι διότι εμείς είμαστε ιμπεριαλιστές απέναντι στους Τούρκους, αυτά είναι αστεία, αλλά διότι δεν επιτρέπεται να έχουμε έναν επικίνδυνο γείτονα και να μην ξέρουμε τον τρόπο που αυτός διαβάζει την ιστορία των σχέσεων μας. Αν δεν γνωρίζεις πως σκέφτεται ο εχθρός σου, ούτε διαπραγματεύεσαι με αξιώσεις μαζί του, ούτε τον πολεμάς αποτελεσματικά.

Ας μάθουμε λοιπόν δυο-τρία πράγματα για την τουρκική λογική, ώστε να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Πρώτον, οι Τούρκοι δεν μας θεωρούν ιστορική συνέχεια ούτε της αρχαίας Ελλάδας ούτε του Βυζαντίου.

Επιστολή διαμαρτυρίας για συνέδριο αφιερωμένο στον ...Αλή Πασά !!!Αγαπητ/ές-οί απανταχού Ελληνίδες και Έλληνες,
εφέτος η Πατρίδα μας γιορτάζει την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων, από  την έναρξη της Επανάστασης του 1821, που ήταν το μεγάλο ξεκίνημα για την απελευθέρωση του Γένους μας, μετά από 400 και πλέον χρόνια, μιας βάρβαρης και τυραννικής σκλαβιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας τα θύματα του ελληνικού πληθυσμού, ανήλθαν πλέον σε 7ψήφιο αριθμό, αφού, μόνο κατά την περίοδο 1821-1828, στις επαναστατημένες περιοχές, μηδέ εξαιρουμένης και της Ηπείρου, οι απώλειες άγγιξαν τις 500.000 θύματα, σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποίησε τότε η κυβέρνηση του Ι. Καποδίστρια.