Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα δημοκρατίας και ταυτότητας

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης


https://el.wikipedia.org/wiki/Παντελής_Σαββίδης

Καθώς ο ελληνικός λαός βίωσε μια τραγική πολιτική εμπειρία, τα τελευταία χρόνια βλέπει με μεγάλη υπομονή όλα όσα ένα επιτελείο με αντίληψη οικονομίας σουπερμάρκετ –και αυτό είναι όλο– ξεδιπλώνει ως πολιτική πρόταση.

Στη χώρα, εκτός από τα προβλήματα της οικονομίας, της διαφθοράς, του εκσυγχρονισμού των θεσμών και της λειτουργίας τους, αναδύθηκαν και θέματα δημοκρατίας και ταυτότητας.

ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ - ΑΛΚΙΜΟ ΕΛΥΤΡΟ

 


 

ΑΛΚΙΜΟ ΕΛΥΤΡΟ (μετά Εισαγωγικού Σημειώματος)

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ-ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ «ΑΛΚΙΜΟ ΕΛΥΤΡΟ»

 

            Τον Σεπτέμβριο του 1974 τοποθετήθηκα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ως μόνιμος Υπολοχαγός που ήμουν, στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.) όπου, το πρώτο εξάμηνο, ανάλαβα καθήκοντα Διμοιρίτη, στην πρώτη γραμμή έναντι των Τούρκων.

Νικητές και ηττημένοι στην «κωλοτούμπα» του 2015 Πηγή: Protagon.gr

 


Νικητές και ηττημένοι στην «κωλοτούμπα» του 2015 Εκείνο το δημοψήφισμα ήταν μια καθοριστική στιγμή, στην οποία η Ελλάδα αποφάσισε πως ό,τι κι αν γίνει, όποιος κι αν αναλάβει τα ηνία, το μέλλον της είναι αναπόσπαστα δεμένο με την ευρωπαϊκή της οικογένεια -κι ας μην φάνηκε στην κάλπη. Εκείνο το ζεστό βράδυ του Ιουλίου, μια μεγάλη νίκη και μια απογοητευτική ήττα δεν στάθηκαν αρκετές να μας διαλύσουν Μυρτώ Λιαλιούτη 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021, 19:09 

Το δημοψήφισμα όπου κέρδισαν εκείνοι που έχασαν Το δημοψήφισμα όπου κέρδισαν εκείνοι που έχασαν Σε κείνη την κάλπη όλοι ψηφίσαμε αυτό που καταλάβαμε, ή, θέλαμε να καταλάβουμε. «Σχηματικά» μιλώντας, κέρδισαν τελικά εκείνοι που έχασαν. Νίκησε το 38,69%, εκείνο που, όμοια με το πλειοψηφικό 61,31%, επέλεξε να αρκεστεί σε δική του ερμηνεία του αδιανόητου και ακατανόητου ερωτήματος που αναγραφόταν στο ψηφοδέλτιο Χρήστος Μιχαηλίδης 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021, 19:26

Η Αθήνα με στραμμένο το ενδιαφέρον στην Τρίπολη
 Παρασκηνιακές προσπάθειες με επίκεντρο την Αγκυρα, προκειμένου να ανατραπεί ο σχεδιασμός διεξαγωγής των εκλογών

Η ύφεση, η οποία θεωρητικά τουλάχιστον έχει εξασφαλιστεί για το θέρος στο σκέλος των άμεσων ελληνοτουρκικών σχέσεων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, δεν αποπροσανατολίζει την Αθήνα από την ευρύτερη περιφέρειά της. Για την ελληνική πλευρά είναι απολύτως σαφές ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει κατά κύριο λόγο τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν,

Γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς με το Mouzenidis Travel, που έφερνε ένα δίς ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα;


 

skal 

«Και ας τρώγωμεν πέτρες»

Ο αιώνιος αθηνοκεντρισμός των μέσων ενημέρωσης πρωτευούσης υπήρξε, δυστυχώς, για άλλη μια φορά η αιτία για να μην κατανοήσουμε σε όλο της το εύρος τη σημασία μιας είδησης που μας ήρθε από τη βόρεια Ελλάδα: την είδηση μιας πτώχευσης.

Αν το «μπαμ» είχε ακουστεί στο κέντρο των Αθηνών ή αν είχε ακουστεί στο Λονδίνο, όπως πρόπερσι συνέβη με την Thomas Cook, τα βαν των ημέτερων τηλεοράσεων θα ήταν μονίμως εγκατεστημένα έξω από τα γραφεία της πληγείσας επιχείρησης, οι ζωντανές μεταδόσεις θα ήταν διαρκείς και οι υποψήφιοι άνεργοι εργαζόμενοι θα έδιναν συνεντεύξεις κατά ριπάς.

Έξυπνη παρατήρηση για την μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί