Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Οι “προστάτες” μας, το πολιτικό κόστος και η ευθύνη των πολιτών στα εθνικά θέματα-Β.Μαρτζούκος

 


 
Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ.

Γράφει ο Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος ΠΝ,  Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ. Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Εδώ και πολλές δεκαετίες η Τουρκία διεκδικεί σταθερά και απροκάλυπτα κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα από την Ελλάδα και την Κύπρο, με όρους ισχύος (γαλάζια πατρίδα, γκρίζες νήσοι,  θαλάσσιες ζώνες, εναέριος χώρος, έλεγχος Κύπρου, Θράκη  κ.λπ.). Οι εν λόγω διεκδικήσεις υλοποιούνται με πολιτική πειθαναγκασμού που περιλαμβάνει εκφοβισμό (π.χ. casus belli), τεράστια ποικιλία διαρκών προκλήσεων με τις οποίες εθίζεται και συμβιβάζεται η ελληνική πλευρά, υβριδικές τακτικές (π.χ. παράνομοι μετανάστες, φωτιές, παράνομη αλιεία, κυβερνοασφάλεια), καθώς και τετελεσμένα (κατοχή του 37% της Κύπρου)

ΚΥΠΡΟΣ 1974: Ντοκουμέντα για το πραξικόπημα που οδήγησε στον Αττίλα! Ποιοι φταίνε

 Μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου την  15  Ιουλίου 1974 όλοι θεωρούσαν πιθανή τηv επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο.

 Η πιθανότητα κάθε μέρα, κάθε ώρα, μεγάλωνε και ενώ η επέμβαση γινόταν πραγματικότητα οι εντολές από το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Ε.Δ.) μέχρι τα μεσάνυχτα της 19ης Ιουλίου ήταν στερεότυπες: «Μην προβαίνετε σε επιστράτευση, μην κάνετε κινήσεις πού μπορούν να αποτελέσουν αφορμή επέμβασης από μέρους των Τούρκων, αυτοσυγκράτηση».