Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Ραντμίλα Σεκερίνσκα : «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαν το παιδί ενός περίπλοκου γάμου»

 

«Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 περιπολούν στον εναέριο χώρο μας. Αυτό είναι οπωσδήποτε ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας και θα έπρεπε να δώσει τον τόνο και σε άλλους τομείς» λέει η Ραντμίλα Σεκερίνσκα


Η υπουργός Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας εκφράζει την ικανοποίησή της για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, δηλώνει απογοητευμένη από το βέτο της Βουλγαρίας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και τονίζει ότι ο εθνικισμός «έφερε στα Βαλκάνια μονάχα πόνο και δυστυχία»


ΗΒόρεια Μακεδονία είναι αποφασισμένη να τηρήσει τον λόγο της και να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα», με αφορμή την έλευσή της στην Ελλάδα για να παραστεί στην αμυντική έκθεση DEFEA, η Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Μετρό Θεσσαλονίκης Εις υγείαν του κορόιδου 

 Τον 21ο αιώνα, στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, ηττήθηκε κατά κράτος η επιστήμη του πολιτικού μηχανικού, όταν σε άλλες χώρες λύνει πολύπλοκα στατικά προβλήματα, και σε χρόνο ρεκόρ δημιουργεί θαυμαστές κατασκευές. Στην Ελλάδα ένα μεσαιωνικής αντίληψης πολιτικό σύστημα επί 8 χρόνια παίζει παιγνίδια σκοπιμοτήτων, με το μοναδικής αξίας αρχαιολογικό εύρημα του σταθμού Βενιζέλου που τώρα αναγκάζονται να ξηλώσουν γιατί σε λίγο θα χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αποδεικνύοντας ότι ποτέ δεν το ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον αλλά μόνον το ποιός θα επιβάλει την δική του άποψη ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις που έχουν αντίκτυπο στους ψηφοφόρους.

Η πολιτική του κατευνασμού απέτυχε. Κατεπειγόντως νέα στρατηγική

του Σάββα Ιακωβίδη*

Τα σχέδια των Τούρκων για την Αμμόχωστο ήταν γνωστά εδώ και χρόνια. Γιατί, συνεπώς, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η πολιτική ηγεσία ολοφύρονται ως μωρές Ιερεμιάδες; Ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος από πέρσι τον Οκτώβρη-Νοέμβρη. Οι προθέσεις της Άγκυρας ήταν εξίσου ξεκάθαρες και τις διαμήνυσαν κατ’ επανάληψη. 

Οι Τούρκοι έχουν ένα… «καλό» για τους τρεμαλέους ηγέτες του Ελληνισμού: Βροντοφωνάζουν δημόσια τις απαιτήσεις και διεκδικήσεις τους. • Και επειδή γνωρίζουν σαν τον παρά τον κάλπικο τις τουρκοφοβικές ηγεσίες του ελληνισμού, οι οποίες ασκούνται μόνο σε φλυαρίες και λήρους, προχωρούν ανεμπόδιστα την υλοποίηση των σχεδίων τους. 

Ἀνδρεῖοι σεῖς ποὺ πολεμήσατε και πέσατ’ εὐκλεῶς

 

Ἀνδρεῖοι σεῖς ποὺ πολεμήσατε και πέσατ’ εὐκλεῶς (Κερύνεια 22 Ιουλίου 1974)
 
γράφει ο Κίμων ο Αθηναίος, σε πρώτη αποκλειστική δημοσίευση στα istorikathemata.com
Η Πύλη του Αγίου Ρωμανού της Κυπριακής Ρωμηοσύνης βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο, έξω από την σκλαβωμένη Κερύνεια. Εκεί έπεσαν μαχόμενοι μερικοί από τους τελευταίους ήρωες του Ελληνισμού, την ημέρα της Αλώσεως της Κύπρου. Στις 22 Ιουλίου του 1974. Έπεσαν μαχόμενοι γενναία, σαν τους υπερασπιστές των τειχών της Βασιλεύουσας των Πόλεων το 1453, αρνούμενοι να υποχωρήσουν, αρνούμενοι να παραδοθούν, αδυνατώντας να αποδεχθούν πως η Μεγαλόνησος αλώνεται και αυτοί θα μείνουν ζωντανοί.

22 Ιουλίου 1974: Η κατάρριψη των τουρκικών F-102


Επιμέλεια: Στέργιος Σεβαστιάν
Το έστειλε ο Ανδρέας Βορεάδης

    Οι τουρκικές αεροπορικές παρανομίες -παραβάσεις και παραβιάσεις-, έχουν κι αυτές τη ρίζα τους σε εκείνες τις μαύρες μέρες της Κύπρου. Την ημέρα της εισβολής, την 20η Ιουλίου του 1974, ξεκίνησαν οι μαζικές είσοδοι των τουρκικών μαχητικών. Τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν μόνο μεμονωμένα περιστατικά, στα οποία οι Τούρκοι αεροπόροι, μόλις αντιλαμβανόταν την παρουσία της ελληνικής αναχαίτισης, αποχωρούσαν άμεσα. Η κυπριακή εισβολή έκανε την τουρκική αεροπορία να κλιμακώσει τις ενέργειές της, επιδιώκοντας μέχρι και την κατάρριψη ελληνικού μαχητικού, με σαφή σκοπό να αποκόψει την Πολεμική Αεροπορία, απο την συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Όταν τα F-84F θα χτυπούσαν τους Τούρκους στην Κερύνεια (22/7/1974)Επιμέλεια: Στέργιος Σεβαστιάν
Του Γιώργου Λαμπράκη
    
Κύπρος 20 Ιουλίου 1974
Η Τουρκία εισβάλλει στο μαρτυρικό νησί και οι υπερασπιστές του μόνοι και αβοήθητοι δίνουν άνισες μάχες, περιμένοντας ενισχύσεις από την Ελλάδα. Καστέλι 133 Σ.Μ. 22 Ιουλίου 1974.   
    Τα αεροσκάφη F-84F Thunderstreak της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν μετασταθμεύσει από την 115 Πτέρυγα Μάχης των Χανίων, έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: Να προσβάλουν την Τουρκική αποβατική δύναμη στην Κυρήνεια. Στους Έλληνες χειριστές δίνεται δύο φορές η διαταγή να απογειωθούν, όμως και τις δύο φορές η αποστολή ματαιώνεται την τελευταία στιγμή... 

Κύπρος 1974: Το αρματαγωγό που οδήγησε τους Τούρκους σε “εμφύλια” σφαγή


Του Παντελή Καρύκα
    Το αρματαγωγό «Λέσβος» καθελκύστηκε το 1942 ως USS «Boone County». Ήταν ένα αρματαγωγό τύπου LST 1 (Landing Ship Tanks = πλοίο αποβίβασης αρμάτων). Το σκάφος είχε εκτόπισμα, με πλήρες φορτίο, περί τους 4.000 τόνους. Είχε μήκος 100 μ. και μέγιστη ταχύτητα μόλις 12 κόμβων. Ήταν οπλισμένο με αντιαεροπορικά πυροβόλα των 40 και των 20 χλστ.
    Στην Ελλάδα δόθηκε το 1960 και ονομάστηκε «Λέσβος» (L-172). Το 1974 κυβερνήτης του ήταν ο πλωτάρχης Ελευθέριος Χανδρινός. Στις 13 Ιουλίου 1974 απέπλευσε από το μικρό λιμανάκι των Κεχριών, με προορισμό την Κύπρο.