Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Ποια ενωμένη Ευρώπη;

  


Του Αθανάσιου Αδαμόπουλου
tadam@naftemporiki.gr

Η συμφωνία ΗΠΑ - Γερμανίας για τον αγωγό Nord Stream 2 είχε τρεις κερδισμένους και δύο χαμένους. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι δύο χώρες που συμφώνησαν και η Ρωσία που βλέπει το σχέδιό της να προχωρά ακάθεκτο.

Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες των γεωπολιτικών κινήσεων που παίζονται στην περιοχή, φαίνεται ότι η Δύση αφήνει τελικά την Ουκρανία εκτεθειμένη στις «ορέξεις» του Βλαντιμίρ Πούτιν όσον αφορά τον ενεργειακό και οικονομικό πόλεμο. Ο μεγάλος χαμένος ωστόσο της υπόθεσης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνθήκη της Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923 )


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

    Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ (που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη). Η υπογραφείσα συνθήκη ήταν το αποτέλεσμα της σχετικής διάσκεψης που ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 1922 μεταξύ των προαναφερομένων μελών.
Ιστορικό
    Κατήργησε την Συνθήκη των Σεβρών που δεν είχε γίνει αποδεκτή από την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας που διαδέχθηκε τον Σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης. Μετά την εκδίωξη από την Μικρά Ασία του Ελληνικού στρατού από τον Τουρκικό υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ, εμφανίστηκε η ανάγκη για αναπροσαρμογή της συνθήκης των Σεβρών. Στις 20 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε το συνέδριο που διακόπηκε μετά από έντονες διαμάχες στις 4 Φεβρουαρίου 1923 για να ξαναρχίσει στις 23 Απριλίου. Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου μετά από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων.
    Η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα την Ίμβρο και την Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης. Παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών, αλλά χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των στενών.
    Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας. Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.
    Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.
    Η ανταλλαγή μειονοτήτων που πραγματοποιήθηκε προκάλεσε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών.   Μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα 1.650.000 Τούρκοι υπήκοοι (άλλοι κάνουν λόγο για περίπου 2.000.000), χριστιανικού θρησκεύματος και από την Ελλάδα στην Τουρκία 670.000 Έλληνες υπήκοοι, μουσουλμανικού θρησκεύματος. Η θρησκεία και όχι η εθνικότητα αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την ανταλλαγή. Σύμφωνα με το άρθρο 2β της συνθήκης χρησιμοποιήθηκε ο όρος Μουσουλμάνοι και όχι Τούρκοι. Αυτό οφείλεται στο ότι κατά την οθωμανική αυτοκρατορία η θρησκεία μετρούσε πολύ περισσότερο από ότι η εθνικότητα και από την άλλη πλευρά η Τουρκία ήθελε όλοι οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης να παραμείνουν. Στα Βαλκάνια χρησιμοποιείται ο όρος Τούρκος αρκετές φορές ως συνώνυμο με τον μουσουλμάνο επειδή στο σύστημα των Οθωμανικών μιλέτ (ήταν κύριο στοιχείο στην διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) όλοι οι μουσουλμάνοι ανήκαν σε μια ενιαία κοινότητα.
    Μεταξύ των ανταλλάξιμων περιελαμβάνονταν επίσης οι Έλληνες του Πόντου, αλλά και τουρκόφωνοι Έλληνες, όπως τουρκόφωνοι Πόντιοι και Καραμανλήδες, καθώς και ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι, όπως οι Βαλαάδες της Δυτικής Μακεδονίας. Μαζί με τους Έλληνες, πέρασε στην Ελλάδα και αριθμός Αρμενίων και Συροχαλδαίων. Εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή οι Έλληνες κάτοικοι της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης (οι 125.000 μόνιμοι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, των Πριγκηπονήσων και των περιχώρων, οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι πριν από τις 30 Οκτωβρίου του 1918) και οι κάτοικοι της Ίμβρου και της Τενέδου (6.000 κάτοικοι), ενώ στην Ελλάδα παρέμειναν 110.000 Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.
    Επιπλέον, βάσει του άρθρου 23, με όλα τα δεινά που η Συνθήκη αυτή συσσώρευσε στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η Τουρκία απεμπόλησε πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της Κύπρου.

Ελληνοτουρκική Σύμβαση της Λωζάνης
    Στις 24 Ιουλίου 1923 υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης. Έξι μήνες πριν, στις 30 Ιανουαρίου 1923είχε υπογραφτεί η ελληνοτουρκική Σύμβαση, η οποία ρύθμιζε την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Προβλεπόταν η υποχρεωτική ανταλλαγή μεταξύ των Ελλήνων ορθοδόξων κατοίκων από την Τουρκία και των Μουσουλμάνων κατοίκων από την Ελλάδα. Αυτή η Σύμβαση θα ίσχυε τόσο για αυτούς που παρέμεναν στις εστίες τους, όσο και για εκείνους που είχαν ήδη καταφύγει στην ομόθρησκη χώρα. Μάλιστα, η ανταλλαγή ίσχυσε αναδρομικά για όλες τις μετακινήσεις που έγιναν από τη μέρα που κηρύχθηκε ο Α' Βαλκανικός πόλεμος (18 Οκτωβρίου 1912). Από την ανταλλαγή αυτή εξαιρέθηκαν οι Έλληνες ορθόδοξοι από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρος και την Τένεδος, καθώς και οι Μουσουλμάνοι από την Δυτική Θράκη. Το θέμα της ανταλλαγής ετέθη από τον Νορβηγό Φρίντγιοφ Νάνσεν'Υπατο Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών για τους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.
Σύμβαση Ανταλλαγής
    Οι ανταλλάξιμοι, σύμφωνα με τη σύμβαση ανταλλαγής:
         θα απέβαλαν την παλιά ιθαγένεια και θα αποκτούσαν την ιθαγένεια της χώρας στην οποία εγκαθίσταντο
         είχαν δικαίωμα να μεταφέρουν την κινητή τους περιουσία
         είχαν δικαίωμα να πάρουν από το κράτος στο οποίο μετανάστευαν ως αποζημίωση περιουσία ίσης αξίας με την ακίνητη περιουσία που εγκατέλειπαν φεύγοντας
        θα διευκολύνονταν στην μετακίνησή τους από τη Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής.
    Η συμφωνία αυτή για ανταλλαγή πληθυσμών διέφερε από τις προηγούμενες. Καθιέρωνε για πρώτη φορά τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών κι είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα, ενώ οι μέχρι τότε συμφωνίες προέβλεπαν εθελοντική μετανάστευση κατοίκων κάποιων επίμαχων περιοχών.
    Όταν έγινε γνωστή η υπογραφή της Σύμβασης και οι όροι της, οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ελλάδα αντέδρασαν έντονα. Σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας συγκρότησαν συλλαλητήρια, διατρανώνοντας την απόφασή τους να εμποδίσουν την εφαρμογή της. Η πραγματικότητα όμως, όπως είχε διαμορφωθεί μετά την έξοδο χιλιάδων Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες και την άρνηση από πλευράς Τουρκίας να δεχθεί την επιστροφή τους, ανάγκασε την ελληνική αντιπροσωπεία να συμφωνήσει. Εξάλλου, η υπογραφή της Σύμβασης υποβοηθούσε τις βλέψεις των ηγετών των δυο χωρών(ΒενιζέλοςΜουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ) για την διασφάλιση και αναγνώριση των συνόρων τους, την επίτευξη ομοιογένειας και την απρόσκοπτη ενασχόληση με την εσωτερική μεταρρύθμιση και ανάπτυξη. Σύμφωνη με αυτή την Σύμβαση ήταν και η Κοινωνία των Εθνών.
    Με βάση το άρθρο 11 της Σύμβασης της Λωζάνης ιδρύθηκε η Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Την αποτελούσαν έντεκα μέλη ( 4 Έλληνες, 4 Τούρκοι και 3 μέλη-πολίτες ουδέτερων κατά τον Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κρατών) με αρμοδιότητα τον καθορισμό του τρόπου μετανάστευσης των πληθυσμών και της εκτίμησης της ακίνητης περιουσίας των ανταλλαξίμων.

Καταργήστε τα όλα λοιπόν!


Κοιμηθείτε ήσυχοι! Το ΣΑ του ΟΗΕ καταδίκασε τις ανακοινώσεις Ερντογάν!

  


Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από τον Τούρκο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και το ΣΑ εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τις μονομερείς αυτές ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Η επαναφορά του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και η ελληνική ΑΟΖ

  


Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΩΡΑΦΑΣ

Με αφορμή την τελευταία ανάρτηση για την προδοσία της Κύπρου, κάποιοι φίλοι μου έστειλαν ερωτήματα για το αν είναι δυνατή η επαναφορά του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας Κύπρου.

Η απάντηση είναι θετική. Αν η Ελλάδα θέλει να υπερασπιστεί την ΑΟΖ της θα πρέπει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της με τον τρόπο που ίσχυε όταν λειτουργούσε το ΔΕΑΧ. Για να γίνει αυτό εφικτό χρειάζονται σοβαρές αναπροσαρμογές σε επίπεδο δογμάτων, οργανωτικής δομής και διάταξης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στρατηγός Ζιαζιάς: “Θερίζουμε ότι σπείραμε…”

  Γράφει ο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ

Επίτιμος Α/ΓΕΣ

Σήμερα δυστυχώς ως Χώρα,  θερίζουμε αυτά που σπείραμε πριν τρία χρόνια. Παραδώσαμε αμαχητί το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στους Σλάβους των Σκοπίων και τους επιτρέψαμε  να οικειοποιούνται την ελληνική ιστορία μας, ενώ  αυτοί έχουν αποποιηθεί τη σλαβική τους ιστορία και  επαίρονται  διεθνώς ότι αποτελούν χώρα με κατοίκους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Ειναι φανερό αυτή την περίοδο ,από τις δράσεις των Σκοπιανών  τόσο στο εσωτερικό τους , οσο και στις διεθνείς τους σχέσεις ,  ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ,εκλεισε με τον χειρότερο τρόπο για τα Εθνικά μας Συμφέροντα  και συγχρόνως συνεχίζουν να

“Αποστρατιωτικοποίηση νησιών Αιγαίου τώρα” απαιτεί η Τουρκία στον ΟΗΕ! Η επιστολή βόμβα!


 

Η Τουρκία που το 1974 έκανε εισβολή στην Κύπρο, η Τουρκία με την ιστορία-ποινικό μητρώο, η Τουρκία που έχει καταπατήσει κάθε έννοια δικαίου, μας …καταγγέλει στον ΟΗΕ γιατί έχουμε στρατό στα νησιά του Αιγαίου , τα οποία ευθέως απειλεί!

Είναι η  επιστολή που κατέθεσε στις 14 Ιουλίου  ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Feridun H. Sinirlioğlu -κάνει και τον ταχυδρόμο του Τατάρ όποτε διαταχθεί- με την οποία καταγγέλει “τις συνεχείς κατάφωρες παραβιάσεις εκ μέρους της Ελλάδας των συνθηκών  στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο Θάλασσα, σχετικά με τα νησιά στα οποία παραχωρήθηκε κυριαρχία στην Ελλάδα με την  αυστηρή προϋπόθεση ότι θα αποστρατικοποιηθούν”!

Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό: “Όχι άλλη συμπαράσταση! Αλλαγή στρατηγικής τώρα”! Γ.Τσιτσιλιάνος

 

 ” Οφείλει η κυβέρνηση να ακολουθήσει άλλο  μείγμα πολιτικής για  προστατέψει τα Ελληνικά-Κυπριακά ζωτικά συμφέροντα” 

Γράφει ο 

Γιώργος Σπ.Τσιτσιλιάνος

Τα πρόσφατα  γεγονότα του Ιουλίου στη Κύπρο για να είμαστε ρεαλιστές αποτελούν μία  μεγάλη διπλωματική ήττα της χώρας μας .Ο Ερντογάν μαζί με το τσιράκι του τον Τατάρ δήλωσαν ότι ανοίγει ο αποικισμός του 3,5 % της πόλης των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση ,και κάλεσε τους Ελληνοκύπριους μέσω της “επιτροπής ακίνητης περιουσίας” όπως την ονομάζουν ,που λειτουργεί στα Βαρώσια,να πάρουν τις περιουσίες τους, γεγονός που αποτελεί μία παραπλάνηση και έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ. Ο Λεωνίδας της Κερύνειας 

Η επόμενη μέρα στα Ελληνοτουρκικά μετά την Αμμόχωστο