Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Πως και γιατί φθάσαμε στην Μικρασιατική Καταστροφή! Τα λάθη μας και οι “Μεγάλες Δυνάμεις”

Πως φθάσαμε στην Μικρασιατική Καταστροφή; Ποιος ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων και ποια τα δικά μας τραγικά λάθη; Ο ιστορικός Νίκος Ψυρούκης στο βιβλίο του “Η Μικρασιατική Καταστροφή”,έχει δώσει πειστικές και ρεαλιστικές απαντήσεις σ΄ αυτά τα ερωτήματα. Η διχόνοια μεταξύ “βενιζελικών” και “αντιβενιζελικών” ήταν ένα από τα λάθη. Ίσως το βασικό. Οι δουλοπρεπείς πολιτικοί  που φοβόντουσαν να πουν όχι στις απαιτήσεις των ξένων για συνέχιση της εκστρατείας, φοβούμενοι ότι θα χάσουν την εξουσία ένας ακόμη λόγος που οδήγησε στην καταστροφή. Και φυσικά τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που παίζονταν με πιόνι την Ελλάδα.

Διαβάστε το απόσπασμα από το βίβλίο του ιστορικού Νίκου Ψυρούκη:

Η κυβέρνηση της “Αγκυρας σ’ όλο τό διάστημα τής στασιμότητας των στρατιωτικών επιχειρήσεων προετοίμαζε με μεγάλη μυστικότητα την τελική στρατιωτική αναμέτρηση. Από άποψη δύναμης πύρος και αριθμού μαχητών ο ελληνικός στρατός δέν υστερούσε. Όμως η μαχητικότητα και το ηθικό του ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

ΗΠΑ: Αλλάζουν τη στρατηγική τους για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες;

 


Γράφει ο : ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΩΡΑΦΑΣ*

 Η αμερικανική στρατηγική σε ότι αφορά την Ελλάδα και την ενεργειακή πολιτική της αρθρώνεται σε τρία επίπεδα. Πρώτον, η Ελλάδα να εξακολουθήσει να είναι ενεργειακός κόμβος και εγγυητής της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Δεύτερον, στήριξη της ενεργειακής μετάβασης από τον άνθρακα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τρίτον, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα αποφασιστεί από την ίδια την αγορά.

«Οπλίτης»: Το ελληνικό στρατιωτικό όχημα στο πεδίο της μάχης


Κοινή έκκληση Βαρθολομαίου, Πάπα Φραγκίσκου και Αρχιεπισκόπου Καντέρμπερι: «Ακούστε την κραυγή της Γης»