Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021
Αυτός ήταν, αυτός είναι ο Μίκης!
Εφυγε λοιπόν ως κομμουνιστής, όπως ήθελε. Και με χριστιανική εξόδιο ακολουθία, επίσης όπως ήθελε…
Αυτός ήταν, αυτός είναι ο Μίκης. Τον δέχεσαι και τον αγαπάς έτσι ακριβώς. Δεν μπορείς να του «παίρνεις» λίγο από αυτό, και λίγο από εκείνο. Ολος ο Μίκης, ήταν αυτό ακριβώς. Με τις μικρές και μεγάλες «αντιφάσεις» του. Τα όποια λάθη του. Που δεν τα παρουσίασε ποτέ ως παραστρατημένα προτερήματα.
Ουρανία Φωτοπούλου: Μικρασιατική εκστρατεία: το ζήτημα των Ελλήνων αιχμαλώτων πολέμου
Ουρανίας Φωτοπούλου
Στη δεκαετία 1912-1922, η Ελλάδα συμμετείχε σε στρατιωτικές συγκρούσεις καθοριστικής σημασίας για την πορεία του Ελληνισμού, από συστάσεως του Νεοελληνικού Κράτους. Ξεκινούν με τους Βαλκανικούς Πολέμους, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό του εδάφους της επικράτειας, και ολοκληρώνονται με μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που γνώρισε αυτό το έθνος, τη συρρίκνωση και τον εγκλωβισμό του στα στενά όρια του ελληνικού κράτους, με την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Μέσα σε όλες αυτές τις πολεμικές περιπέτειες, ο ελληνικός στρατός υπήρξε θύτης, αλλά και θύμα της κοινής πολεμικής πρακτικής, δηλαδή της επιδίωξης ο αντίπαλος, εκτός από το να φονευτεί, να καταστεί αιχμάλωτος, να αφοπλιστεί και να χάσει εν γένει τη μαχητική του αξία. Ο ρόλος λοιπόν που διαδραμάτισε η Ελλάδα κατά την πολυτάραχη αυτή δεκαετία είχε ως λογική συνέπεια να κατέχει αιχμαλώτους, αλλά και να προσπαθεί να απελευθερώσει τους δικούς της που βρίσκονταν στα χέρια των εχθρών.