Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
(Φωτ.: pixabay.com)
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ –ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Ο ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ– ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.
(Φωτ.: pixabay.com)
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ –ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Ο ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ– ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.
Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
Στις 14 Αυγούστου 1974 ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδος από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ισχυριζόμενος ότι:
«…Το ΝΑΤΟ αποδείχτηκε ανίκανο να παρεμποδίσει την Τουρκία από την εξαπόλυση νέας βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης κατά της Κύπρου και επομένως το ΝΑΤΟ δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης, αφού δεν μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο συνεστήθη, αφού δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ μελών του…»!
Κρινιώ Καλογερίδου
(Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)
Ένα χρόνο πριν, τέτοιες μέρες πάνω κάτω — ενώ λάμβανε χώρα στην Αθήνα η 24η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση — ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωνε (στην εισαγωγή της ομιλίας του) πως του έλειπε ο παλιός του φίλος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που ο περί ου ο λόγος Τούρκος ομόλογός του έδινε συνέντευξη στο CNN Turk.
Εκεί, με ύφος όλο αυτοπεποίθηση, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας διαβεβαίωνε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι το Oruc Reis είχε επιστρέψει ήδη στην Αττάλεια για συντήρηση ρουτίνας και μετά απ’ αυτήν θα επέστρεφε στην Ανατολική Μεσόγειο, για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του παράλληλα με τις έρευνες των άλλων δύο τουρκικών ωκεανογραφικών Yavuz και Barbaros
Ονομάζομαι Ρούση Αποστολία και πριν λίγες ημέρες έφτασα στο νησί Ερείκουσα των Διαποντίων νήσων, δήμου Κεντρικής Κερκυρας και Διαποντίων. Ο λόγος ήταν ο μόνιμος διορισμός μου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Η επιλογή της Ερείκουσας προήλθε μέσω μίας ευλογημένης διαδικασίας. Αρχικά η επιλογή της Κέρκυρας ήταν μία παρότρυνση και συμβουλή του πνευματικού μας πατέρα, καθώς υπάρχει πανυματική ζωή λόγω των μοναστηριών και του μεγάλου αγίου της Κέρκυρας του Αγίου Σπυρίδωνα.