Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Μετά τις Belharra Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας τώρα! Γιώργος Ρωμανός

 


 

Γράφει ο Γιώργος Ρωμανός

Συγγραφέας – Αναλυτής, Ιστορικός ερευνητής

Μετά τις Belharra Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας τώρα! 

H δικαίωση του καθηγητού Ι. Θ. Μάζη

Οι υπογραφείσες στο Παρίσι ελληνογαλλικές Συμφωνίες, 28/9/2021, είναι μόνο η αρχή, καθώς ΟΛΑ τώρα ξεκινούν! Οι Συμφωνίες έχουν βεβαρημένο παρελθόν, λόγω έξωθεν παρεμβάσεων-ακυρώσεων και μέλλον που επιδέχεται «ανατροπές». Οι προμήθειες όπλων αυτομάτως ξεκινούν έναν εξαιρετικά βρώμικο πόλεμο σε πεδίο διεθνώς σεσημασμένων συμφερόντων. 

Οι γαλλικές διευκρινήσεις για την αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα

 


Το γαλλικό ΥΠΕΞ σε απάντηση του που δημοσιοποιήθηκε στην  ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv.fr ,αναφέρει ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας καλύπτει μόνο στην επικράτεια, δηλαδή το έδαφος και τα χωρικά ύδατα, και δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ.

«Γαλλία και Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παρίσι. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στη εμβάθυνση και τη διάρθρωση της μακροπρόθεσμης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών.

Εξοπλισμοί: “Ό,τι πάρει η νύφη στην καβάλα”! Διαξιφισμοί με τον Κ.Φράγκο

  
Γράφει ο

Κωνσταντίνος Φράγκος

Διαξιφισμοί Φρεγάτες

  • Επιτέλους, αναπνεύσαμε. Ο κ. Μητσοτάκης εκδήλωσε μία αποφασιστική ενέργεια επωφελούμενος των συγκυριών και συμπτώσεων.
  • Οι ΗΠΑ, μετά το πλήγμα που κατάφεραν στην Γαλλία με τα υποβρύχια, δεν αντέδρασαν. Θα μπορούσα να πω ότι ενθάρρυναν την ελληνική κίνηση διά της σιωπής τους. Μόνο ο κ. Παϊτ στεναχωρήθηκε. Κυνηγάει πολλούς στόχους, ας χάσει και κάποιον.
  • Φυσικά, στην ενταύθα παροικία των ενδιαφερομένων άλλοι πανηγυρίζουν και άλλοι θλίβονται. Παλιό επαναλαμβανόμενο σκηνικό.
  • Προσωπικά νομίζω, για να μην είμαστε μεμψίμοιροι και δυσκοίλιοι, συνεχώς, ότι έγινε μια σωστή ενέργεια. Δεν κάνω καμμία κρίση για επιχειρησιακά θέματα ούτε για την ποιότητα της αμυντικής συμφωνίας.Είναι δουλειά άλλων. Και ελέγχθηκαν τόσα πολλά. Ηρέμησα που…ηρέμησε και ο καθηγητής κ. Μάζης.
  • Έχω όμως αρκετά θεματάκια ν’αναφέρω για τη τεχνική και οικονομική πλευρά της υπόθεσης. Πριν το κάνω θα σας προσφέρω ένα αλλότριο κείμενο, πολύ ενδιαφέρον.

Ελληνικά στρατεύματα στο Μάλι θα αποστείλει η χώρα μας για την αντιμετώπιση των ανταρτών του ISIS