Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Και τι όπλα θα φέρουν οι Belharra; Τι θα γίνει με τους Scalp Naval; Δημήτρης Δρόσος

 

 

Του Υποπτεράρχου ε.α. Δημητρίου Δρόσου

(MBA, MSc, PM, MA, LLB) 

    Έχουμε γράψει ήδη, ότι η απόκτηση των Γαλλικών φρεγατών FDI (Bellhara) αποτελούσε την άριστη λύση επιλογής μεταξύ των υποψηφίων πλοίων επιφανείας που πρόκειται να αποκτήσει το ΠΝ. Αν και επισήμως δεν γνωρίζουμε τις εισηγήσεις του ΠΝ καθόσον δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 76 του ν.3883/2010 περί εισαγωγής του θέματος σε συλλογικά θεσμικά όργανα, ωστόσο από δηλώσεις

“Δώδεκα μίλια και κήρυξη ΑΟΖ , τώρα”! Ο Δρ Πρόδρομος Εμφιετζόγλου εξηγεί γιατί και προειδοποιεί

 


   Γράφει ο  Δρ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Σ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Πάνω από είκοσι χρόνια τονίζω, υποστηρίζω και εμμένω στην απόλυτη αναγκαιότητα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα δώδεκα μίλια, όπως δικαιούμεθα σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και τον αντίστοιχο Ελληνικό Νόμο. Ομοίως, τονίζω ότι πρέπει να κηρύξουμε την ΑΟΖ σύμφωνα με τις απόψεις μας.

Πριν από δέκα χρόνια, σε ομιλία μου στην Παλαιά Βουλή ετόνισα ότι θα μπορούσαμε να ιδρύσουμε την «Εταιρεία Υδρογονανθράκων της Ελληνικής ΑΟΖ» και να την τιτλοποιήσουμε.

Nord Stream 2: Σκληρό γεωπολιτικό πόκερ για τον αγωγό

  Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ο ρωσογερμανικός αγωγός Nord Stream 2: τα ενεργειακά ζητήματα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της 23ης συνόδου Ουκρανίας- ΕΕ που πραγματοποιείται στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα υποδεχθεί τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το φυσικό αέριο και ο Nord Stream 2

Η σύνοδος διεξάγεται την ώρα που η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ένα κακό νέο για το Κίεβο που επιθυμεί να αποτρέψει τη λειτουργία του Nord Stream 2, ενός αγωγού που μπορεί να μεταφέρει 55 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως και ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο αγωγός αυτός θα σταθεροποιήσει τις τιμές.

Πρ. Παυλόπουλος: «Polexit»; Η Πολωνία στα πρόθυρα της εξόδου από την ΕΕ.

 


 
Σχόλιο 

στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας 

της 7ης Οκτωβρίου 2021 για ένα ενδεχόμενο «Polexit»

του Προκοπίου Παυλοπούλου

τέως Προέδρου της Δημοκρατίας

Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής

του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

                                           Πρόλογος

Είναι πολλά τα «σημεία των καιρών», τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα ότι, δυστυχώς, η Πολωνία –όπως, εξίσου δυστυχώς, και άλλες χώρες που κατέστησαν Κράτη-Μέλη την εποχή της «μεγάλης διεύρυνσης» το 2004, ιδίως δε η Ουγγαρία– θέλησε να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι τόσο γιατί αισθανόταν «κομμάτι» της «Ευρωπαϊκής Οικογένειας».

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ σε νέο υψηλό επίπεδο, ενώ ο Ερντογάν εξυπηρετεί τον Πούτιν και στη Μεσόγειο: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

 

Σημαντική από κάθε άποψη για την Ελλάδα είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα, καθώς καταφθάνουν στην Ουάσιγκτον διπλωμάτες, αξιωματούχοι υπουργείων αλλά και οικονομικοί παράγοντες.

Άλλοι συμμετέχουν στον στρατηγικό διάλογο και άλλοι στην προσπάθεια για προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Βεβαίως, τη μεγαλύτερη σημασία θα έχουν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, πέραν των άλλων επαφών στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου.

Οι κερκόπορτες της κυβερνητικής πολιτικής.

Giorgos Paraschos

 

Όλοι οι σοβαροί Έλληνες:
-Τάσσονται υπέρ της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία αφού θωρακίζεται η χώρα.
Όμως η δηλωμένη θέση του Μητσοτάκη για αμοιβαίες υποχωρήσεις στον διάλογο με την Τουρκία και η με βάσει την διζωνική ομοσπονδία επίλυση του Κυπριακού αφήνουν ανοικτές κερκόπορτες στην εθνική πολιτική και έτσι αποθρασύνονται οι Τούρκοι.
Τα ίδια ισχύουν για τους Σκοπιανούς που αποθρασυνονται από την ερμαφρόδιτη πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά στην εφαρμογή των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπων.
-Ξέρουν ότι έχουν περιοριστεί πολύ οι εισαγωγές λαθρομεταναστών, αλλά και ότι πάλι μπαίνουν αρκετοί που αυξάνουν τους εκατοντάδες χιλιάδες που ήδη υπάρχουν από παλιά και έχουν εποικίσει περιοχές της χώρας.

Γερμανικός Τύπος: Θεαματική Ελληνική παρέλαση στη Στουτγάρδηαπό Αλίκη Μαχαίρα
09/10/2021


Οι Έλληνες γιόρτασαν την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης με μια εντυπωσιακή παρέλαση στο Europaviertel της Στουτγάρδης
Χιλιάδες Έλληνες γιορτάζουν τα 200 χρόνια της επανάστασης

Οι Έλληνες γιόρτασαν την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και την απελευθέρωση από 400 χρόνια οθωμανικής κατοχής με μια εντυπωσιακή παρέλαση στο Europaviertel.

Μια εξαιρετικά πολύχρωμη εικόνα προέκυψε καθώς περισσότερες από 50 ομάδες από σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους παρατάχθηκαν στη Lautenschlager Straße για την παρέλαση προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Φρεγάτες

 


Κων/νος Φράγκος Διαξιφισμοί 7 Οκτ. 2021  


• Επιτέλους, αναπνεύσαμε. Ο κ. Μητσοτάκης εκδήλωσε μία αποφασιστική ενέργεια επωφελούμενος των συγκυριών και συμπτώσεων. 

• Οι ΗΠΑ, μετά το πλήγμα που κατάφεραν στην Γαλλία με τα υποβρύχια, δεν αντέδρασαν. Θα μπορούσα να πω ότι ενθάρρυναν την ελληνική κίνηση διά της σιωπής τους. Μόνο ο κ. Παϊτ στεναχωρήθηκε. Κυνηγάει πολλούς στόχους, ας χάσει και κάποιον. 

• Φυσικά, στην ενταύθα παροικία των ενδιαφερομένων άλλοι πανηγυρίζουν και άλλοι θλίβονται.  Παλιό επαναλαμβανόμενο σκηνικό. 

• Προσωπικά νομίζω, για να μην είμαστε μεμψίμοιροι και δυσκοίλιοι, συνεχώς, ότι έγινε μια σωστή ενέργεια. Δεν κάνω καμμία κρίση για επιχειρησιακά θέματα ούτε για την ποιότητα της αμυντικής συμφωνίας.Είναι δουλειά άλλων. Και ελέγχθηκαν τόσα πολλά. Ηρέμησα που…ηρέμησε και ο καθηγητής κ. Μάζης. 

Απογοήτευση για τα διακόσια χρόνια

 

Θα συμφωνήσετε ότι οι εορτασμοί των διακοσίων χρόνων δεν εντυπωσίασαν το Πανελλήνιο. Η επιτροπή μας πρόσφερε ορισμένες ευφάνταστες αμφιέσεις της κ. Αγγελοπούλου σε ύφος haute couture εθνεγερσίας και μερικές δημόσιες παρεμβάσεις μελών της για τις ερωτικές επιδόσεις του Καραϊσκάκη. Κατά τα λοιπά, όλα κύλησαν ήσυχα και υποτονικά, με αποτέλεσμα σήμερα, τρεις περίπου μήνες μετά το τέλος του εορταστικού έτους, όχι μόνον να μας είναι άγνωστος ο απολογισμός των δραστηριοτήτων της, αλλά, το χειρότερο, να μας αφήνει μάλλον αδιάφορους.

Ο Ι Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ Μ Ο Υ Νο. 82


 10 Οκτωβρίου, 2021

Αγαπητοί μου φίλοι γειά σας και πάλι.

Πολλά συμβαίνουν και νομίζω είναι καιρός να μιλήσουμε για μερικά γεγονότα που είναι ενδιαφέροντα,OI AΓΟΡΕΣΤις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τα επιτόκια να έχουν ανέβει, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας(FED ) προς

tις αγορές, ότι θα υπάρχει πίεση για ελάττωση αγοράς ομολόγων και να τελειώνουν με αυτές τις αγορές μέχρι τα

μέσα του 2022. Τώρα έχουμε «άλλες 3 αιτίες» που ελέγχουν την κατεύθυνση της αγοράς, με την επόμενη συνεδρίαση του FED

να προγραμματίζεται για τις 3 Νοεμβρίου.