Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

“Δώδεκα μίλια και κήρυξη ΑΟΖ , τώρα”! Ο Δρ Πρόδρομος Εμφιετζόγλου εξηγεί γιατί και προειδοποιεί

 


   Γράφει ο  Δρ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Σ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Πάνω από είκοσι χρόνια τονίζω, υποστηρίζω και εμμένω στην απόλυτη αναγκαιότητα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα δώδεκα μίλια, όπως δικαιούμεθα σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και τον αντίστοιχο Ελληνικό Νόμο. Ομοίως, τονίζω ότι πρέπει να κηρύξουμε την ΑΟΖ σύμφωνα με τις απόψεις μας.

Πριν από δέκα χρόνια, σε ομιλία μου στην Παλαιά Βουλή ετόνισα ότι θα μπορούσαμε να ιδρύσουμε την «Εταιρεία Υδρογονανθράκων της Ελληνικής ΑΟΖ» και να την τιτλοποιήσουμε.

Ο Καραμανλής μίλησε αφήνοντας αιχμές για την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής

 


 Ο Κ.Καρμανλής στην ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ άφησε σαφείς αιχμές για την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση. Αναφέρθηκε σε ιστορικά παραδείγματα όλης της Ευρώπης που απέδειξαν ότι χωρίς κοινωνική πολιτική δεν αντιμετωπίζονται οι μεγάλες κρίσεις. Οι αιχμές Καραμανλή έγιναν με τον πρωθυπουργό να ΄ναι παρών στην εκδήλωση που οργάνωσε το το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής»

Για τα εθνικά θέματα ο Κ.Καραμανλής είπε ότι: 

«Έχουμε την κακή συνήθεια να καθιστούμε τα εθνικα μας θέματα αντικείμενο έντονων πολιτικών ανταγωνισμών οι οποίοι πολλές φορές περνούν την μορφή της πατριδοκαπηλίας».

Ο Παύλος Μελάς και οι ξεχασμένοι Έλληνες των Σκοπίων

  


Μέσα στα τόσα ενθυμήματα του τόπου μας μια απ' τις πιο πικρές ιστορίες ήταν αυτή του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908), στη διάρκεια του οποίου οι Έλληνες, με ψευδώνυμο οι πιο πολλοί (στρατιωτικοί και πολίτες απ' όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου) ''κήρυξαν ανένδοτο'' απέναντι στον Τούρκο κατακτητή της Μακεδονίας και στους Βούλγαρους κομιτατζήδες, που πάσχιζαν να εδραιώσουν την παρουσία τους εκεί συνεργαζόμενοι με τους Τούρκους κατά των Ελλήνων.

Εκείνα τα γεγονότα τα θυμάμαι περιστασιακά, με αφορμή τις παρούσες ιστορικές συγκυρίες γύρω απ' το ''Μακεδονικό'', αλλά και αναμνήσεις που μου έρχονται στο μυαλό από την πρώτη και τελευταία περιήγησή μου στη Δυτική Μακεδονία κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής, όπου συμμετείχα ως συνοδός μαθητών του σχολείου στο οποίο υπηρετούσα.

Σε συνεχή συρρίκνωση ο ελληνικός πληθυσμός – Ζητείται εθνική δημογραφική πολιτική

  Γράφει ο Αναστάσιος Λαυρέντζος*

Όπως κάθε χρόνο, στις αρχές Οκτωβρίου η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε τα στοιχεία γεννήσεων-θανάτων στην Ελλάδα για την προηγούμενη χρονιά. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η δημογραφική εικόνα ήταν ζοφερή και το 2020, όπως άλλωστε αναμενόταν. Για 10η συνεχόμενη χρονιά ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε, αφού οι θάνατοι ξεπέρασαν και πάλι τις γεννήσεις. Συγκεκριμένα, το 2020 οι θάνατοι ανήλθαν  στους 131.084, ενώ οι γεννήσεις ήταν 84.767. Τη χρονιά που πέρασε λοιπόν, μόνο από τη διαφορά γεννήσεων-θανάτων ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 46.317 άτομα. 

Προτεινόμενα Άρθρα :

 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΑυτόπτης περιγράφει την τελευταία μέρα του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου στον νοσοκομείο Ο Γέροντας Παίσιος τελικά προσβλήθηκε από καρκίνο, και νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης! Στο νοσοκομείο φρόντισαν το Γέροντα όσο μπορούσαν καλύτερα. Ο καρκίνος, όμως, προχώρησε τόσο, πού το τέλος ήταν πολύ ορατό. Η αναχώρησή του για τους ουρανούς ήταν ζήτημα χρόνου. Γι΄αύτη την αναχώρηση, για την οποία προετοιμαζόταν …