Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

ΣΛΑΒΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ. Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ Ο Toni Deskoski, καθηγητής διεθνούς ιδιωτικού δικαίου και διεθνούς δικαίου διαιτησίας στη Νομική Σχολή “Iustiniana Prima” στα Σκόπια, πιστεύει ότι ο ήλιος από το Kutles είναι “το μεγαλύτερο φυτό του Μακεδονισμού”.

 

Η σημαία με τον Ήλιο από τη Βεργίνα δεν είναι εθνική σημαία της πΓΔΜ. Ήταν κρατικό μόνο για τρία χρόνια και αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη.

Ούτε οι άνθρωποι των Ιλίντεν ούτε οι αντιστασιακοί στον Εθνικό Απελευθερωτικό Πόλεμο ήξεραν αυτό το σύμβολο. Αυτή η σημαία είναι η μεγαλύτερη φάρσα του Μακεδονισμού. Πρέπει να απορρίψουμε ομόφωνα και να απαλλαγούμε από αυτό το ελληνικό σύμβολο.

ΚΑΠΟΤΕ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ

 

Κάποτε ο διάβολος κάλεσε μία παγκόσμια συνέλευση δαιμόνων. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, είπε: «Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους Χριστιανούς να πηγαίνουν στην εκκλησία.

 

Δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε να διαβάζουν την Αγία Γραφή και να γνωρίζουν την αλήθεια. Δεν μπορούμε ούτε ακόμα και να τους εμποδίσουμε να έχουν μία ζωντανή στενή σχέση με τον Σωτήρα τους. Άπάξ και αποκτήσουν αυτήν τη σύνδεση με τον Ιησού, εμείς χάνουμε κάθε δύναμη πάνω τους.

Έτσι, το μόνο που μας μένει είναι να τους κλέψουμε το χρόνο τους. Ας πηγαίνουν στην εκκλησία, δεν πειράζει, ας έχουν εκεί τις συνεστιάσεις τους κι όλα τα υπόλοιπα. Ας έχουν έργο και δράση. Μόνο να μην έχουν χρόνο να αναπτύξουν αυτή τη ζωντανή σχέση με τον Ιησού. Να τι θέλω από σας.

1944: Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης και ιστορική αλήθεια

  

Με αφορμή την επέτειο των 77 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944, ο Σύνδεσμος Προάσπισης Μακεδονίας-Θράκης απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό για θέματα αυτοδιοίκησης κ. Στ. Πέτσα, με κοινοποίηση στον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, στον υφυπουργό Εσωτερικών Στ. Καλαφάτη και στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ΑπόστολοΤζιτζικώστα, επιστολή με θέμα την τοποθέτηση, από το 2016,αναθηματικής πλάκας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης που αφορά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1944.

Την επιστολή, με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2021, υπογράφουν οι καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημ. Θ. Καραμήτσος και Ν. Καρατζάς με τις ιδιότητες του Προέδρου ΣΠΜΘ και Γ. Γραμματέα ΣΠΜΘ αντίστοιχα.

The Greek region too remote for maps - Πράξη χαρακτηρισμού Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καρίτσα Δολόπων, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, Π.Ε. Καρδίτσας ως αρχαίου μνημείου In medieval times this region was so inaccessible that it was literally "agrafa" (unwritten) – imbuing its inhabitants with a wild and independent streak that continues to this day.

T

There is an area of Greece that is little-known and even less visited. Deep in the interior of the mainland, cut off from the rest of the world by mountains, lies the region of Agrafa.

Its name literally means "unwritten" in Greek, because when Byzantine scribes first encountered the region they found it too remote to record on their maps, marking it as agrafa – uncharted territory. The Ottomans, too, found the area too inaccessible to control, and so Agrafa became one of the very few areas of Greece that never fell under Ottoman occupation.

ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ: Γεύοντας τον Παράδεισο ​Να που πέρασε ένας μήνας κοινής ζωής στο νησάκι Ερείκουσα. Πλέον όλα αλλάζουν μορφή, ακολουθούν τους νόμους του Θεού ως δημιούργημά του.  Περάσαμε έναν Σεπτέμβρη καλοκαιρινό με πολύ δημιουργικό μάθημα και καταφέραμε, δόξα τω Θεώ, πολλούς οργανωτικούς μας στόχους. Μαζί με τους 3 μαθητές μου τελειώνοντας το σχολείο υπήρξαν φορές συνάντησής μας στην παραλία με παιχνίδι και χαρά. Απολαύσαμε το λιμανάκι και τις βόλτες μας ως παρέα ή ως ατομική ώρα χαλάρωσης, προσευχής, συγκέντρωσης και γυμναστικής.

Οι ιδρυτές της ΒiοΝΤech, Οζλέμ Τουρετσί και Ουγκούρ Σαχίν στην «Κ»: Πιο κοντά στο εμβόλιο για τον καρκίνο

 

«Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε αποτελέσματα», λένε στην «Κ» οι ιδρυτές της ΒiοΝΤech, Οζλέμ Τουρετσί και Ουγκούρ Σαχίν

O Oυγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί είναι ένα πολύ σεμνό, ίσως και ταπεινό, ζευγάρι επιστημόνων. Η πανδημία τούς ανέδειξε σε παγκόσμιες προσωπικότητες, σε ροκ σταρ της επιστήμης. Με ό,τι καλό, και κακό, φέρνει αυτό το φαινόμενο στις μέρες μας. 

Είχα την ευκαιρία να τους συναντήσω στη Θεσσαλονίκη μετά τη βράβευσή τους από το Ιδρυμα Θεοφανώ. Κάναμε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Οπως πάντα, ο ένας κοιτούσε τον άλλον πριν απαντήσουν και με τα μάτια, χωρίς καμία ένταση ή δισταγμό, επέλεγαν ποιος θα απαντήσει.