Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

 


του Γιάννη Κουριαννίδη

Η συμβολική αναπαράσταση της εισόδου του ελληνικού στρατού στην Θεσσαλονίκη, που πραγματοποίησε η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, με μία πορεία 27 χιλιομέτρων, από το χωριό Γέφυρα του νομού Θεσσαλονίκης (όπου υπογράφηκε η συμφωνία παράδοσης της πόλης, το 1912) μέχρι την πλατεία του Λευκού Πύργου, ήταν μία πολύ καλή αφορμή για να αναλογιστεί κανείς τί πραγματικά σημαίνει η λέξη «απελευθέρωση».

Για να φτάσει ο ελληνικός στρατός μέχρι τα πρόθυρα της Θεσσαλονίκης, έδωσε φονικότατες μάχες, με τεράστιες απώλειες και απίστευτη καταπόνηση, αλλά όλες νικηφόρες. Ο Ελληνισμός της πόλης με καρτερία πρόσμενε την έλευση του στρατού μας που σηματοδοτούσε την λήξη μιας οδυνηρής κατοχής 500 ετών, κατά την οποία υπέστη εθνοκαθάρσεις και ολοκαυτώματα που κόντεψαν να τον οδηγήσουν στον πλήρη αφανισμό.

Κατοχή: προειδοποίηση των Γερμανών για τους πεζούς…

 Τα χρόνια της  Γερμανικής Κατοχής, στους τοίχους των κτιρίων στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας υπήρχε αυτή η «ανακοίνωση» της Κομαντατούρ! 
Sent f

Κατοχή και αποζημιώσεις: Τέσσερις Γερμανοί και ένας επιζήσας του Διστόμου μιλούν στη HuffPost

 

Για να υπάρξει πραγματική συμφιλίωση.

Του Δημοσθένη Γκαβέα

Ογδόντα χρόνια από τότε που η Ελλάδα βρέθηκε υπό γερμανική κατοχή και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μοιάζει με κοντινή ανάμνηση. Η χώρα γκρεμίστηκε και ξαναφτιάχτηκε. Όλο και λιγότεροι θυμούνται τους νεκρούς με τα ονόματά τους, είναι άλλωστε χιλιάδες.

Δεν είναι οι επέτειοι που μας τον θυμίζουν, αλλά εκείνο το ανοιχτό τραύμα, αυτή η πληγή που δεν λέει να κλείσει.

Είναι οι σφαγές, οι τελευταίες εν ζωή μαυροφορεμένες γριές στην Κρήτη και αλλού, οι ωμές περιγραφές των σαδιστικών εγκλημάτων, ο πόνος που περνάει από γενιά σε γενιά.

Η περίοδος της Κατοχής εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους Έλληνες και αυτό αντικατοπτρίζεται και στις ελληνογερμανικές σχέσεις. 

Η ντουλάπα και το… χρονοντούλαπο!

 


Γιατί κατεβαίνει ο Γιώργος Α. Παπανδρέου για Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ;

Το ερώτημα θα μπορούσε να έχει περιορισμένο μόνο ενδιαφέρον…

Θα μπορούσε να θεωρηθεί, ας πούμε, ως απλώς «προσωπικό καπρίτσιο» ενός πρώην πολιτικού αρχηγού που απέτυχε ως Πρωθυπουργός,

απέτυχε και ως αρχηγός μεγάλου κόμματος,

κέρδισε τις εκλογές με σύνθημα… «λεφτά υπάρχουν»,

αμέσως μετά ανακάλυψε ότι η χώρα του είναι χρεοκοπημένη,

ύστερα την κατήγγειλε ως την… «πιο διεφθαρμένη στην Ευρώπη»,