Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Μέρος Α΄)


                                     του    Δημήτρη  Κ. Μπάκα


Κρυφό μυστικό και μια  πικρή διαπίστωση : ο πανάρχαιος θεσμός της  ανθρώπινης ιστορίας, το βασικό κύτταρο του κοινωνικού οργανισμού , η  οικογένεια περνάει, ειδικά, στους χρόνους μας, μια χωρίς προηγούμενο βαθιά κρίση. Δεν συμβαίνει τούτο  μόνον στις μεγαλουπόλεις  ή στα αστικά κέντρα, αλλά και στο τελευταίο χωριουδάκι. 

Ευχόμαστε ολόψυχα, θαρρώ όλοι μας, να μη διαλυθεί η οικογένεια, που οδηγείται προς την αποσύνθεση, επειδή  άπειρες ισχυρές κεντρόφυγες δυνάμεις ενεργούν επάνω  της. Οι συνέπειες του αφανισμού θα είναι, προπαντός  για την Πατρίδα μας και για το γένος μας, ολέθριες.

Παρεμφερείς, φυσικά, κλυδωνισμούς δέχονται όλοι κοινωνικοί θεσμοί μέσα στο απέραντο πέλαγος της ανθρωπότητας. Όλοι οι ανθρώπινοι όροι και θεσμοί της συλλογικής και ατομικής ζωής μας βρίσκονται σε αέναη μεταβολή, γιατί  κλονίζονται από τις ποικίλες ανάγκες και μεταβολές που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν σε απόλυτο βαθμό.

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ - Υπόθεση Μέρτεν


Ο Μαξ Μέρτεν (1911-1976) υπήρξε υψηλόβαθμος Ναζί, που υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη τη διετία 1942-1944, ως σύμβουλος της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης. Ήταν ο άνθρωπος που υπέγραψε τη μεταφορά των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο κολαστήριο του Άουσβιτς, ενώ είχε ευθύνη για αναρίθμητες αρπαγές και λεηλασίες των περιουσιών τους, που η συνολική τους αξία ξεπερνούσε τα 125.000.000 χρυσά φράγκα, ποσό τεράστιο για την εποχή αυτή. Ένα τμήμα του θησαυρού αυτού στάλθηκε στη Γερμανία και το υπόλοιπο θάφτηκε κάπου στη Βόρειο Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Τον Μάιο του 1957, όντας υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Δυτικής Γερμανίας, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη ως τουρίστας, για να αναζητήσει, κατά μία εκδοχή, τον κρυμμένο θησαυρό. Αναγνωρίστηκε από κάποια θύματά του και συνελήφθη, με εντολή του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ανδρέα Τούση, καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης από το 1947 για εγκλήματα πολέμου.