Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021
" ΟΜΑΔΑ 21 " ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η |
Έγινε στην Θεσσαλονίκη την 1η του μηνός Νοεμβρίου η εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση, της «Ομάδος 21 ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ θΡΆΚΗΣ», Κίνηση Πατριωτικής αφύπνισης, με μεγάλη συμμετοχή μελών.
Οι εκλεγέντες σύμβουλοι του νέου Δ.Σ., τριετούς θητείας, συγκροτήθηκαν σε σώμα στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο σύμβουλος κ. Δασκόπουλος Αντώνιος και η σύνθεσή του είναι η εξής:
1) Πρόεδρος: Καρακωστάνογλου Βενιαμίν
2) Αντ/δρος: Γριβάκος Ευάγγελος
3) Αντ/δρος: Κράββας Νικόλαος
4) Γ. Γραμμ: Λυκοτραφίτης Κων/νος
5) Ταμίας: Κασάπογλου Αγησίλαος
6) Μέλος: Βασιλειάδης Βασίλειος
7) Μέλος: Δασκόπουλος Αντώνιος
8) Μέλος : Λεοντιάδης Ιωάννης
9) Μέλος: Ρούσσης Νικόλαος
«Η παραίτησις Ζαεφ και άλλες βαλκανικές ιστορίες…»-Ιωάννης Μάζης
υπό Ιωάννου Θ. Μάζη*
Ομοτίμου Καθηγητού Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, ΕΚΠΑ
Εισαγωγή
Δυστυχώς, στην περίπτωση της ευήθους Συμφωνίας των Πρεσπών, έχουμε την απόλυτον επαλήθευσιν της λαϊκής σοφίας η οποία μας τονίζει ότι «τ’ ανεμομαζέματα» έχουν τελικώς ως μοιραίον αποτέλεσμα τα «διαολοσκορπίσματα»! Αυτό συνέβη και με την αφελεστάτην, ατυχεστάτην, ανορθολογικοτάτην, απρεπεστάτην αλλά και βλαβεροτάτην προς τα ελληνικά εθνικά δίκαια και συμφέροντα, Συμφωνίαν των Πρεσπών.
Συμφωνίαν η οποία αποτελεί κλασικόν παράδειγμα μελέτης δια τους διεθνολόγους-λάτρεις των αντιλήψεων του Hobsbaum «περί κρατογεννέσεων εις την βάσιν πλαστών και κατασκευασθέντων εθνικών ταυτοτήτων» των οποίων η ενασχόλησις με την περίπτωσιν της σκοπιανής κρατογενέσεως θα απετέλει μεγίστην απόλαυσιν και δικαίωσιν των θεωρητικών των αντιλήψεων, διότι υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις εις
Ερείκουσα: home is where your heart is!
Γράφει η πρώην Δασκάλα της Ερείκουσας
Κ. Ευρυδίκη Παπαγεωργίου
Μου ζητήθηκε να γράψω τον απολογισμό μου. Για τον έναν ολόκληρο χρόνο της ζωής μου στην Ερείκουσα. Η λέξη “απολογισμός” έχει από μόνη της συναισθηματική βαρύτητα. Εμπεριέχει ό,τι νοιώσαμε, όσα νοιώσαμε από την αρχή μιας κατάστασης ως το τέλος της.
Το τέλος είναι η χαρά. Η χαρά για την τόλμη. Η χαρά για την εμπειρία, για την κάθε πρόκληση. Η Ερείκουσα, ένας ακόμη μικρός παράδεισος από τους δεκάδες που διαθέτει τούτη η πατρίδα. Κι όμως, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα παιδιά της. Ή μήπως αυτά την αρνήθηκαν; Και αναγκάστηκε τότε να δεχτεί άλλα παιδιά; Σαν μητρική αγκαλιά ….να μήν ερημώσει….. Είναι κρίμα κι άδικο να ερημώνουν οι γωνιές αυτής της πατρίδας.
ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
από anixneuseis του Παντελή ΣαββίδηΑναζητώντας τις ρίζες του Μακεδονικού σε συζητήσεις, σε παρέες, με ιστορικούς που το κατέχουν, είχαμε φθάσει στην εποχή του Κριμαϊκού Πολέμου.Ο χρόνος περνούσε και μετά την ήττα του 1897 το ελλαδικό κράτος είχε καταληφθεί απο μια φοβία.Οι τοπικές εξεγέρσεις Ελλήνων στη Μακεδονία και η δραστηριότητα της Εθνικής Εταιρείας στην Αθήνα δημιούργησαν τετελεσμένα που δεν μπορούσε να παραβλέψει η κυβέρνηση. Άρχισε να ενδιαφέρεται.Ο μόνος ηγέτης που ανέδειξε η Ελλάδα, μετά τον θάνατο του Καποδίστρια, (άλλος δεν υπήρξε), ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επεξέτεινε τα σύνορα της χώρας με την πολιτική του και οι πρόσφυγες Θράκης, Πόντου και Μικράς Ασίας διαμόρφωσαν έναν, ευνοϊκό για την Ελλάδα, πληθυσμιακό συσχετισμό.Στον μεσοπόλεμο και στον Εμφύλιο η Αριστερά είχε μια πολιτική αυτονόμησης της Μακεδονίας και στη συνέχεια (ως επακόλουθο) παραχωρησής της στη Βουλγαρία και στον Ψυχρό Πόλεμο οι σύμμαχοι των νικητών του Εμφυλίου δεν θέλησαν να στεναχωρήσουν τον Τίτο διότι το "έπαιζε" δίπορτο και ανάγκαζαν τις κυβερνήσεις της Αθήνας σε υποχωρήσεις.
Περί Ελευθερίας, Δικαιοσύνης, Παιδείας και Δημοκρατίας
του Καθηγητή Ηλία Σταμπολιάδη, Μηχανικού Μεταλλείων, Μεταλλουργού, Μέλος ΙΗΑ
Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που συνίσταται από κανόνες λειτουργίας και λήψης αποφάσεων σε μία κοινωνία ισότιμων, ελεύθερων και ενάρετων προσώπων που εμφορούνται από την αγάπη για το καλό της πόλης και κατ’ επέκταση το καλό όλων των πολιτών.
Βεβαίως οι έννοιες της ελευθερίας και της ισοτιμίας των προσώπων είναι λίγο πολύ ευνόητες ενώ η έννοια της αρετής υπόκειται σε διαστρεβλώσεις που διαβαθμίζονται από την ταύτισή της με το ίδιον συμφέρον (πλούτο, δόξα, εξουσία), που σήμερα εκφράζεται με το φαινόμενο του δικαιωματισμού ως φιλοσοφική απόρροια του μηχανιστικού και ιστορικού υλισμού, μέχρι το Αριστοτελικό μέτρο μεσότητας μεταξύ έλλειψης και υπερβολής.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ «ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ»
Δημάρχου Κ. Στάμκου 1, 58100 Γιαννιτσά, Δ.Πέλλας, Π.Κ.Μακεδονίας, Ελλάδα
www.popsm.gr popsm2014@gmail.com τηλ. 23810-20189 κιν. 6977254045
Νοέμβριος 8, 2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μαθήματα πατριωτισμού και αξιοπρέπειας δίνουν οι Βούλγαροι πολιτικοί στους Έλληνες ομολόγους τους.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει, η πάντα έγκυρη και καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα https://www.echedoros-a.gr/ (Βαλκανικό Περισκόπιο):
.α) ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ηγέτης του GERB ΜπόικοΜπορίσοφ σε συνάντηση με εκπροσώπους βουλγαρικών οργανώσεων της Βόρειας Μ. είπε: «Για να έχει τη βουλγαρική υποστήριξη για την ευρωατλαντική πορεία της , η Βόρεια Μακεδονία, πρέπει να συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στο Σύνταγμα ως εθνική μειονότητα».
Τα Σαραντάπορα, οι Δοϊράνες και ο κ. Μπογιόπουλος
από τον Χρήστο Μπολώση
8-11-2021
Ο φίλος μου ο Κώστας Π., από ένα όμορφο αρχοντικό νησί του Αιγαίου, με «μάλωσε», διότι δεν έχω σχολιάσει τα… σχόλια του δημοσιογράφου κ. Μπογιόπουλου, για μέλη της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ).
Επειδή η σχετική δίκη βρίσκετε σε εξέλιξη, είπα να μην ασχοληθώ ακόμη, αλλά πάλι το ξανασκέφτηκα και έκρινα ότι πρέπει ο κόσμος να μάθει για το επεισόδιο αυτό. Έτσι και επειδή «δεν απεδόθησαν καλώς οι δηλώσεις μου», όπως λένε οι πολιτικοί όταν διαπράττουν κάποια κοτσάνα νούμερο 76, αποφάσισα να σας ενημερώσω σχετικώς. Πάμε λοιπόν.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8/11/21
8 Νοεμβρίου, 2021
Η επιτροπή Μικρών Ακριτικών Νησιών του International Hellenic Association – ΙΗΑ καθιέρωσε τακτική ενημέρωση σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που υπάρχουν στους πραγματικούς παράδεισους των μικρών ακριτικών νησιών της Ελλάδος, μέσα σε ειδική ενότητα της ιστοσελίδας του ΙΗΑ:
https://professors-phds.com/37943-2/
Εξ άλλου, σε άλλη ενότητα (https://professors-phds.com/38197-2/) της ιστοσελίδας του ΙΗΑ καταγράφονται οι ανάγκες διαφόρων σχολείων των μικρών ακριτικών μας νησιών, μερικά από τα οποία άρχισαν να λειτουργούν και πάλι μετά από πάρα πολλά χρόνια. Οι ανάγκες των μικρών αυτών σχολείων είναι μεγάλες και κάθε βοήθεια από την Ελλάδα και τον απόδημο Ελληνισμό, είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά και αναγκαία.