Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Πολεμικό σενάριο από ξένο ΜΜΕ: Τρομερή απάντηση των Ελλήνων σε τουρκικό ενδεχόμενο “εισβολής” 10.000 μεταναστών και “επεισοδίου” σε νησί ή Κύπρο Η Τουρκία και προσωπικά το καθεστώς Ερντογάν, διάγουν μια τρομερά δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η ελίτ ( στρατηγοί και πλούσιοι) που τον ελέγχουν, θα θελήσουν πιθανόν να προχωρήσουν σε κάτι “εντυπωσιακό” σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο

Χωρίς να υιοθετούμε τίποτα απολύτως, παρουσιάζουμε σενάριο ξένου ΜΜΕ με αμυντικές πληροφορίες, που μιλά για πιθανό ενδεχόμενο, ταυτόχρονης τουρκικής δράσης από 10.000 μετανάστες σε Έβρο και νησιά μαζί με την πιθανότητα προκατασκευασμένου “επεισοδίου” σε ελληνικό νησί ή την Κύπρο.

Γιατί η κλιματική ουδετερότητα είναι ανέφικτη-Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

 Γράφει ο

Δρ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Σ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Κατ’ αρχάς δεν έχει υπολογισθεί το συνολικό οικονομικό κόστος αυτής της μετάβασης.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προειδοποιεί την Ρωσία να μην επιχειρήσει «επιθετική ενέργεια» κατά της Ουκρανίας


 Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση προς την Ρωσία για κάθε νέα «επιθετική ενέργεια» στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου «σημαντικές και ασυνήθιστες» κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων έχουν διαπιστωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οποιαδήποτε νέα πρόκληση ή επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Ρωσίας θα ήταν πολύ ανησυχητική. Καλούμε την Ρωσία να επιδείξει διαφάνεια ως προς τις στρατιωτικές ενέργειες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Τα πλοκάμια της Μέδουσας «χτύπησαν» το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο: Μπαράζ ασκήσεων ισχύος Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο

  ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τα πλοκάμια της «Μέδουσας» εδώ και ώρες χτύπησαν το τουρκό-λιβυκό μνημόνιο, με τις ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου αλλά και τα «γεράκια» της ερήμου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να συναντούν τους Έλληνες συναδέλφους τους νοτιοδυτικά της Καρπάθου.

  • Εκεί δηλαδή που η Άγκυρα αξιώνει θαλάσσιες ζώνες, με το παράνομο και παράλογο μνημόνιο που σύναψε με τη Λιβύη.

Οι συμμαχικές δυνάμεις της Ελλάδας που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση, συναντήθηκαν εν πλω με ορισμένα από τα Ελληνικά πολεμικά πλοία που μετέχουν στη Μέδουσα, αλλά και τα «μπλε φτερά» της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ λάθος να επιτρέψουμε στους Σκοπιανούς να συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο…

 


Οι εξελίξεις στα Σκόπια αναζωπύρωσαν τη συζήτηση αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξαιτίας της καταφανούς απροθυμίας της γειτονικής χώρας να εφαρμόσει όσα προβλέπονται σ’ αυτήν. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι Σλάβοι της γείτονος διεκδικούν την εφαρμογή όσων θετικών για τις επιδιώξεις τους περιέχει η Συμφωνία. Με άλλα λόγια θέλουν τα θετικά γι’ αυτούς που προβλέπουν οι Πρέσπες, αλλά όχι το θετικό για την Ελλάδα, τη σύνθετη ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”, το οποίο είναι και η συνταγματική ονομασία του κράτους τους.

Του Ζαχαρία Β. Μίχα
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ISDA/ΙΑΑΑ)

Αντιδρώντας στις φωνές που υπογραμμίζουν το παραπάνω γεγονός, ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης παρενέβη με άρθρο του. Υποστηρίζει την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από ελληνικής πλευράς, επισείοντας τον κίνδυνο η γειτονική χώρα να αλλάξει μονομερώς με μια απλή επιστολή στον ΟΗΕ το όνομά της και από «Βόρεια Μακεδονία που υποτίθεται πως κατοχυρώθηκε με τις Πρέσπες», να επιστρέψει στο σκέτο “Μακεδονία”.

Ιστορικό επίτευγμα: Μια ανάσα από το εμβόλιο και τη θεραπεία της Αλτσχάιμερ Βρετανοί και Γερμανοί επιστήμονες

 

 

Ερευνητές από τη Βρετανία και τη Γερμανία ανέπτυξαν εμβόλιο που κατάφερε να αντιστρέψει την απώλεια μνήμης σε ποντίκια.

Η νέα θεραπεία ανοίγει το δρόμο για την παρασκευή εμβολίου κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, με τους επιστήμονες να δηλώνουν ότι θέλουν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό δοκιμές σε ανθρώπους.

Το σκεύασμα εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά μία κολλώδη πρωτεΐνη αμυλοειδούς βήτα που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο ανθρώπων με άνοια, εμποδίζοντας την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων.

Όλα τα μέχρι τώρα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη νόσο Αλτσχάιμερ επιχειρούσαν να στοχεύσουν την ίδια πρωτεΐνη, αλλά χωρίς επιτυχία και σε ορισμένες περαιώσεις με αρνητικές παρενέργειες.

Η μετα-Ερντογάν εποχή δεν σημαίνει αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στα Eλληνοτουρκικά


Του Σάββα Ιακωβίδη


Ακόμα και αν ο Ερντογάν πεθάνει ή αποσυρθεί, η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει την αναθεωρητική στρατηγική της και την αρπακτική επιθετικότητά της κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Ο εφιαλτικός τουρκικός αναθεωρητισμός δεν καταστέλλεται με κατευνασμό, τρεμαλέες υποχωρήσεις, τουρκοφοβία και εξημέρωση του τουρκικού θηρίου. Αποτρέπεται και εξουδετερώνεται διά της ισχύος, της ενότητας και της αποφασιστικότητας του Ελληνισμού

Η πρόσφατη απειλή του Τούρκου Προέδρου να απελάσει δέκα ξένους πρέσβεις, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση Τούρκου πολυεκατομμυριούχου και φιλάνθρωπου, είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά προκλήσεών του κατά της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ.

Εσείς ποιόν τύπο χαρακτήρα έχετε;   Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

 

     

     Πόσο ρομαντικός, απομακρυσμένος από τις τρέχουσες οδυνηρές ψυχό-κοινωνικό-οικονομικά πραγματικότητες ο στίχος του ποιητή που αναζητούσε «έναν κόσμο όμορφο και… αγγελικά πλασμένο» καθώς μετά το 2010 εμείς, τα παιδιά και εγγόνια μας ζούμε στην Ελλάδα των «Θεσμών», ανεργίας, κατάθλιψης, ξενιτεμού, στερήσεων και ακόμη χειρότερα με την πανδημία covid-19…

 

       Θα αποστασιοποιηθώ από τα πολιτικά και οικονομικά θέματα και θα καλέσω την προσοχή σας σε θέμα κοινωνικό-ψυχολογικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος ζητώντας σας να σκεφθείτε πώς ακριβώς αντιδράτε στις καθημερινές ευχάριστες ή δυσάρεστες, επιθυμητές ή ανεπιθύμητες στιγμές και καταστάσεις της ζωής.

 

       Έχουμε, ο καθένας και η καθεμιά μας, κάποιους συγκεκριμένους τρόπους διαχείρισης των μικρών ή μεγάλων προβλημάτων ή είμαστε καράβια ακυβέρνητα, που παλινωδούμε προσπαθώντας να αντιδράσουμε όσο και όπως καλύτερα μπορούμε χωρίς σχέδια, χωρίς στρατηγική, ίσως και χωρίς ελπίδα;