Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Ομιλία του Δρα Ιωάννη Μάζη για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, στις 18.11.2021 (******)

  "Νέες Συμφωνίες, Νέοι Ανταγωνισμοί, Νέα Μεσόγειος"


Ο αλβανικός μεγαλοιδεατισμός και το «τσάμικο ζήτημα»- Λάμπρος Τζούμης


Έκθεση φωτογραφιών πραγματοποιείται στην εξωτερική περίφραξη του αλβανικού Προεδρικού μεγάρου που συνοδεύονται από κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με τη δήθεν «γενοκτονία των τσάμηδων», καθώς και από χάρτες που εμφανίζουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ως «κατεχόμενα αλβανικά εδάφη».

Γράφει ο

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ

Αντιστράτηγος ε.α

Τσαμουριά ονομάζεται η περιοχή της Ηπείρου, που ταυτίζεται με τη Θεσπρωτία και ένα μικρό της τμήμα ανήκει σήμερα στην Αλβανία. Στο ελληνικό τμήμα της Τσαμουριάς και ιδιαίτερα στις περιφέρειες Ηγουμενίτσας, Μαργαριτίου, Φιλιατών και Παραμυθιάς ζούσαν μέχρι το 1945 περίπου 20.000-25.000 μουσουλμάνοι που είχαν την αλβανική ως μητρική γλώσσα.

- Greece or Turkey? The most liked country in the world !

 - This video shows you which country is most supported by other countries in the world


Φθηνά & αξιόπιστα! Η Κύπρος εξετάζει την αγορά σερβικών πυραυλικών συστημάτων Tamnava μετά την αγορά των πυροβόλων NORA

 

 

Η Κύπρος εξοπλίζεται πυρετωδώς λόγω πιθανών τουρκικών προκλήσεων στο νησί

Σύμφωνα με σερβικό βίντεο και ΜΜΕ, που αναφέρουν Σέρβος αξιωματούχο της εταιρείας Yugoimport, ένα σύστημα πυραύλων πολλαπλών εκτοξευτών Tamnava με δυνατότητα βολής ρουκετών 122 και 262mm, παρουσιάζει τις δυνατότητες του στην Κύπρο  στο πλαίσιο προγράμματος ενίσχυσης της Εθνικής Φρουράς.

Εντονο διάβημα Αθήνας στα Τίρανα για την άθλια φωτογραφική έκθεση περί «γενοκτονίας Τσάμηδων» και «κατεχόμενων εδαφών»

 

 

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα με αφορμή έκθεση φωτογραφιών και χαρτών με αντικείμενο την «γενοκτονία των τσάμηδων» και την «κατοχή Αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα»!

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πρεσβεία ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από το γραφείο του Αλβανού Προέδρου Ιλιρ Μέτα, σχετικά με έκθεση φωτογραφιών και χαρτών με αντικείμενο την «γενοκτονία των τσάμηδων» και την «κατοχή Αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα».

Ο πιλότος πάλεψε να κρατήσει το F-16 στον διάδρομο: Οι στιγμές αγωνίας και ανακούφισης στην Ανδραβίδα (video)

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μπορεί να χάθηκε ένα από τα F-16 Block 52 plus της Πολεμικής Αεροπορίας που θα μετατρέπονταν σε Viper, αλλά η ανθρώπινη ζωή προηγείται και είναι το πλέον σημαντικό.

Ακόμα και η επένδυση που έχει κάνει η Πολεμική Αεροπορία στον άνθρωπο- «γεράκι», ξεπερνά κατά πολύ το κόστος της προμήθειας ενός μαχητικού αεροσκάφους. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το προσωπικό της αεροπορίας δεν θεωρείται αλλά είναι αναντικατάστατο. Αν σκεφτεί κανείς το κόστος εκπαίδευσης από την Σχολή Ικάρων, την Καλαμάτα, τα ΣΜΕΤ, τις εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, όπως γίνεται τώρα με τους δώδεκα ιπταμένους των νέων Rafale F3R, κ.ο.κ.

Εθνική η αντίδραση της Αθήνας: Δεν πρέπει να περάσει έτσι το ισπανικό “σούπερ μάρκετ” όπλων προς την Τουρκία

 

 

Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ*, Defence Point

Θετική αναμφισβήτητα είναι η εντύπωση που αφήνει η άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση του Ισπανού σοσιαλιστή πρωθυπουργού Σάντσεθ, με τον Ερντογάν.

Η αναφορά στο ιδεολογικό πρόσημό του κρίνεται απαραίτητη, με σκοπό να αναδειχθεί ο κυνισμός της διεθνούς πολιτικής, εν προκειμένω του τρόπου που κινείται η Ισπανία. Όσες αρχές και να επικαλείται η ελληνική εξωτερική πολιτική, οφείλει πάντα να εμφανίζεται και να είναι προσαρμοσμένη σε αυτή την πραγματικότητα.

Θέλουν οι Αμερικανοί ελληνοτουρκική σύγκρουση; – Ένα μειονοτικό σενάριο

 


 Έχει με πολλούς τρόπους καταστεί προφανές πως οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν τη ρήξη με την Τουρκία. Έχουν επιλέξει μια “αναγκαστική φιλία”, ελπίζοντας να την διατηρήσουν, έστω και στα χαρτιά, στη δυτική αρχιτεκτονική ασφάλειας. Άρα, πολύ δύσκολα μπορούμε να περιμένουμε κάποιας μορφής στήριξη από την Ουάσιγκτον προς την Ελλάδα έναντι της ολοένα και εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας.

Υπάρχει, ωστόσο, και ένα άλλο σενάριο, που καλό είναι να το συνυπολογίζουμε. Ας υποθέσουμε ότι δεν είναι έτσι, ότι οι ΗΠΑ θα καταλήξουν στο συμπέρασμα πως δεν πάει άλλο με την Τουρκία και θα επιδιώξουν να την εξοβελίσουν από τη ΝΑΤΟϊκή δομή.

Η πτώση του F-35 στη Μεσόγειο – Η σκοτεινή όψη του υπερμαχητικούΈνα βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35 συνετρίβη στη Μεσόγειο Θάλασσα μετά την απογειωσή του από το αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, HMS Queen Elizabeth, κατά την διάρκεια μιας άσκησης ρουτίνας. Ο πιλότος αναγκάστηκε να εκτιναχθεί από την θέση του και το σκάφος βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, πυροδοτώντας αγώνα δρόμου μεταξύ βρετανικών και ρωσικών δυνάμεων για το εντοπισμό του, εξαιτίας της τεχνολογίας στελθ που διαθέτει.

Τα αίτια της πτώσης του πανάκριβου μαχητικού αεροσκάφους αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών, της αμερικάνικης αεροδιαστημικής εταιρείας Lockheed Martin, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.