Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Δημοσκόπηση Balkan Monitor: Αισιόδοξοι Έλληνες - φοβισμένα Βαλκάνια μετά από κρίση και πανδημία
Επιμέλεια: Αντώνης ΦουρλήςHuffpost Greece


Οι συμμαχίες στον σύγχρονο κόσμο περνάνε από την οικονομία. Είναι η φράση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βασικό συμπέρασμα από το 5ο κύμα της έρευνας Balkan Monitor, που διενεργεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες η Kάπα Research, επιχειρώντας να καταγράψει τάσεις και φαινόμενα που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Ο Αλέξης Ρουτζούνης, Διευθυντής Ερευνών Κάπα Research, ξεχωρίζει πέντε σημεία, ωστόσο τα συμπεράσματα είναι σίγουρα περισσότερα όπως διαπιστώνει κανείς διαβάοντας πιο αναλυτικά στην συνέχεια τις απαντήσεις που δίνουμε εμείς, αλλά και οι γείτονές μας, στα ερωτήματα του Balkan Monitor. 

Σε τι μας ωφελεί η οικονομική κρίση της Τουρκίας;

 

 

Η οικονομία δεν προσδιορίζει το αν η Τουρκία αποτελεί απειλή ασφαλείας για την Ελλάδα.

Τις τελευταίες μέρες, όπου τα δεδομένα για την οικονομική κρίση στην Τουρκία δείχνουν συνεχώς να επιδεινώνονται, παρατηρείται μια σχεδόν «ικανοποίηση» από μερίδα του τύπου και αναλυτών στην Ελλάδα για το γεγονός ότι η Τουρκία αποδυναμώνεται οικονομικά. Ο προφανής συνειρμός που γίνεται από πολλούς είναι ότι εφόσον η Τουρκία αποδυναμώνεται οικονομικά, αυτό σημαίνει πως μειώνεται και ο κίνδυνος που η γειτονική μας χώρα αποτελεί για τα θέματα ασφαλείας της Ελλάδας. 

Οικονομική κρίση στην Τουρκία και ευκαιρίες για την Ελλάδα

 

Το παράθυρο ευκαιρίας στο να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε από τις ΗΠΑ, έναντι της Τουρκίας, δεν θα είναι για πάντα ανοικτό.

Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Ερντογάν μετά την υποτίμηση της λίρας της οποίας η ισοτιμία με το δολάριο έσπασε στις 23/11/2021 κάθε ρεκόρ. Χρειάζεται εδώ να σημειώσουμε ορισμένα πράγματα που ενώ καιρό τα συζητούμε, μόλις αποδείχθηκαν.

Πρώτον, οι ″κυρώσεις με δόντια″ από τις ΗΠΑ δεν ήταν ανάγκη να έλθουν διότι αυτό που επιθυμούν (ραγδαία φθορά της κυβέρνησης ΑΚΡ) το επιτυγχάνουν οι ίδιες οι αγορές. 

Τα τέσσερα καυτά ερωτήματα για την Τουρκία… και η πιθανότητα μιας γενικής σύρραξης με την Ελλάδα


 Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν, οι επόμενες γενικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την προβλεπόμενη συνταγματικά ημερομηνία, ήτοι στις 14 Ιουνίου 2023. Ανεξαρτήτως αν θα τηρήσει εν τέλει τη δέσμευσή του – άρα απομένουν 20 μήνες μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, την πιο δύσκολη στην εικοσαετή περίοδο της πολιτικής του κυριαρχίας στη γειτονική χώρα- και υπό την προϋπόθεση πως θα είναι πολιτικά ενεργός, τέσσερα ερωτήματα διαγράφονται σχετικά με την πορεία της Τουρκίας, στον ούτως ή άλλως πυκνό πολιτικό χρόνο της ιστορικής συγκυρίας.

Του Δρ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΓΑ
ΠΗΓΗ: HUFFINGTON POST

Πρώτον, αν συνεχιστούν ή και αν ενισχυθούν οι αρνητικές δημοσκοπικές τάσεις στο μεσοδιάστημα έως τις προγραμματισμένες εκλογές γεννάται το ερώτημα: πώς ο Ερντογάν προσεγγίζει την πιθανότητα του πολιτικού του μέλλοντος μετά από μία πιθανή εκλογική ήττα;

ΔΩΡΕΑ “EMPUSA” EMP-X6T στους αλεξιπτωτιστές του ΕΤΑ από την ελληνική εταιρία SAS Technology

  Η εταιρεία SAS Technology αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, αισθάνθηκε την υποχρέωση να σταθεί αρωγός σε αυτές πραγματοποιώντας δωρεά ενός μη επανδρωμένου συστήματος τύπου EMPUSA, EMP-X6Τ(Tactical).

Το εν λόγω όχημα είναι εφοδιασμένο με σύγχρονο οπτικό αισθητήρα που διαθέτει gimbal με δυνατότητα σταθεροποίησης 3 αξόνων και δυνατότητα οπτικής μεγέθυνσης (Zoom) 40Χ. Η δωρεά έγινε προς το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), μια επίλεκτη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού και έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό εθνικής Άμυνας σύμφωνα με το ΦΕΚ4360/21-09-2021 όπου αναφέρεται:

Χαριστική βολή στον Ερντογάν οι καθυστερήσεις! Μετά το πρόγραμμα υποβρυχίων τώρα και στο ελικοπτεροφόρο Anadolou

 

 

Διαλύεται η τουρκική οικονομία και Γερμανοί & Ισπανοί, αναμένουν απλά τις εξελίξεις προκαλώντας καθυστερήσεις σε όλα τα τουρκικά αμυντικά προγράμματα

Ένα βαθύ πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα τουρκικά αμυντικά προγράμματα, ειδικά αυτά που απαιτούν εξαρτήματα από το εξωτερικό, με τους Τούρκους αξιωματούχους να μιλούν δήθεν για 80% δυνατότητα κάλυψης των συστημάτων για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, πράγμα που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Τουρκία – Η κατάρρευση της οικονομίας έβγαλε τους πολίτες στους δρόμους – Ζητούν παραίτηση Ερντογάν

 


Καταρρέει η οικονομία στην 
Τουρκία, με τη λίρα, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, να κατρακυλάει 15% μέσα σε ένα 24ωρο.

Η αντιπολίτευση βρίσκεται στα «κάγκελα» και ζητά από τον Ερντογάν να παρέμβει και να σταματήσει την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος, ειδάλλως να παραιτηθεί.

Οι διασφαλίσεις της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας: Πότε η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από το Παρίσι – Τα δύο σενάρια

 

  

Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής στο άρθρο 2 της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας Γαλλίας και Ελλάδας εξέπληξε πολλούς.

«Τα μέρη θα παρέχουν βοήθεια το ένα στο άλλο, με όλα τα κατάλληλα μέσα, αν χρειαστεί με τη χρήση ενόπλων δυνάμεων, εφόσον διαπιστώσουν από κοινού ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένοπλη επίθεση εναντίον του εδάφους μιας από τις δύο χώρες, σε συμφωνία με το αρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει η συμφωνία.

Ο Μπρινό Τετρέ, αναλυτής στρατηγικών θεμάτων στο γαλλικό Ινστιτούτο Μοντέιν, εξηγεί ότι η αμυντική συμφωνία δεν σηματοδοτεί σκλήρυνση της στάσης της Γαλλίας απέναντι στην Αγκυρα.