Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Κοινό Ανακοινωθέν Τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ: Μαζί σε όλα και ενίσχυση αμυντικού συντονισμού

 

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναφτάλι Μπένετ, στην Τριμερή στην Ιερουσαλήμ, Ισραήλ. EPA/RAFI KOTZ / POOL

Την περαιτέρω ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού τους εξετάζουν Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Τριμερούς στην Ιερουσαλήμ.

Στην τριμερή διακήρυξη που συνυπογράφουν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασίαδης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, επαναλαμβάνεται η συμφωνία για συνεργασία σε όλους τους τομείς από την πανδημία, την κλιματική αλλαγή, μετανάστευση και την ενέργεια, ενώ οι τρεις ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξή τους στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πούτιν καταγγέλλει τη χρήση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία στο κάλεσμα Ερντογάν

 

 

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον φιλορωσικών αυτονομιστών στην εμπόλεμη περιοχή Ντονμπάς. Ο Πούτιν ειδοποίησε τον Τούρκο ηγέτη για την «αποσταθεροποιητική» δραστηριότητα των συνεχιζόμενων μεταφορών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν κατήγγειλε περαιτέρω τη χρήση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ως «καταστροφική» και «προκλητική» συμπεριφορά εκ μέρους των ουκρανικών αρχών, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar εμφανίζονται όλο και περισσότερο στη σύγκρουση.

Ο Α/ΓΕΝ δίνει το στίγμα των κυρίων εξοπλιστικών κατευθύνσεων με σαφή αναφορά στις γαλλικές FDI HN (Belh@arra)Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Α/ΓΕΝ στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε εκτενώς στις εξοπλιστικές προσπάθειες για την ανόρθωση της εθνικής μας ναυτικής ισχύς.

Συγκεκριμένα με γνώμονα την ομιλία του:

Επίκεντρο οι νέες γαλλικές υπερσύγχρονες φρεγάτες FDI HN που για πρώτη φορά διασφαλίζουν αεράμυνα περιοχής στον ελληνικό στόλο στον ευπαθή τομέα της Ανατολικής Μεσογείου με πρωτόγνωρες δυνατότητες αεράμυνας.

Εκτενή αναφορά έλαβε χώρα στις νέες αναβαθμισμένες δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου με την αναβάθμιση του κέντρου επιχειρήσεων Αρχηγείου Στόλου που εδρεύει σε υπόγειες εγκαταστάσεις

Στην δίνη του αλβανικού εθνικισμού

 του Αντγου (εα) Θεόκλητου Ρουσάκη

Με αφορμή τρία πρόσφατα γεγονότα, κρίθηκε σκόπιμο να αναφερθούν τα παρακάτω σχόλια που αφορούν στον αλβανικό εθνικισμό. Τα γεγονότα είναι:

  • Η έκθεση που οργανώθηκε στα Τίρανα με θέμα την ΄΄ Γενοκτονία των Τσάμηδων στην Ελλάδα΄΄

  • Η αναφορά τον περασμένο μήνα από τον Π/Θ της Αλβανίας Έντι Ράμα ότι τελικός στόχος της πολιτικής του καριέρας είναι η να ενώσει την Αλβανία με το Κόσσοβο και

  • Οι δημοτικές εκλογές στα Σκόπια , η αυξημένη δύναμη των αλβανικών κομμάτων και ο μελλοντικός τους ρόλος στις πολιτικές εξελίξεις στο κρατίδιο αυτό. 

Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «POLARIS 2021» με την συμμετοχή του ΠΝ (φωτό)

 


 To ΠΝ συμμετείχε σε μία ακόμα μεγάλη πολυεθνική άσκηση.

Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση που διοργάνωσε η Γαλλία με την επωνυμία «POLARIS 2021» και η οποία διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου, διεξήχθη σε 4 φάσεις και περιελάμβανε εκπαίδευση εν όρμω και διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων, εκπαίδευση εν πλω με διεξαγωγή τεχνικών αντικειμένων, εκτέλεση τακτικού παιγνίου, και απενημέρωση των συμμετεχόντων επί του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «FS TONNERRE».

Τουρκία: Το «τέρας» που εξέθρεψε η Δύση

 

 

Η Δύση, άλλοτε με την ανοχή που επέδειξε και άλλοτε με την υποστήριξη που παρείχε στην Τουρκία, δημιούργησε ένα κράτος-τέρας και μια κοινωνία πανισλαμιστών ρατσιστών, που απειλεί πλέον την ίδια την Ευρώπη

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Στο άρθρο της Παρασκευής κάναμε εκτενή αναφορά στα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν σχηματίσει μέτωπο και σκοπεύουν να εκθρονίσουν τον Ερντογάν από τον νεοσουλτανικό του θρόνο.

Από την παρουσίαση των κομμάτων προκύπτει η εξής εικόνα:

Ανησυχητικές ιαχές πολέμου

 


Του Μωυσή Λίτση

m.litsis@naftemporiki.gr

Εν μέσω καταιγιστικής ειδησεογραφίας για την από το κακό στο χειρότερο εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού διεθνώς και της εμφάνισης της νέας μετάλλαξης Όμικρον, η υπόλοιπη ειδησεογραφία, όπως η ανησυχητική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας με εκατέρωθεν αναφορές για στρατιωτικές προετοιμασίες, δεν τυγχάνει ίσως της δέουσας προσοχής.  Οι ιαχές πολέμου που ακούγονται με απειλές και πληροφορίες για συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και οι αυξανόμενες πληροφορίες για σχεδιαζόμενη ρωσική εισβολή, πιθανότατα τον Ιανουάριο, ανεβάζουν επικίνδυνα το θερμόμετρο. Από την άλλη μεριά, το ΝΑΤΟ κλιμακώνει την υποτιθέμενη άμυνα στην Ουκρανία, διοχετεύοντας οπλισμό και εκτοξεύοντας συνεχείς απειλές κατά της Μόσχας.

“Το ΠΝ αδιαπέραστο τείχος αποτροπής στο Αιγαίο ή όπου αλλού απαιτηθεί”, αλλά υπάρχουν και αγκάθια: Tα P-3 ORION και το «ΒΛΑΧΑΚΟΣ»

 

 

Την στιγμή που η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει να προκαλεί με κάθε τρόπο, αναζητώντας διαρκώς διεξόδους στην εσωτερική της κρίση, μέσα από τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, η ηγεσία του όπλου εξέπεμψε το δικό της μήνυμα αποτροπής σε μια περίοδο μάλιστα που ο επαναεξοπλισμός του στόλου έχει μπει σε πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση.

  • Ο Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κατά την ομιλία του σημείωσε εμφατικά ότι «το Πολεμικό Ναυτικό υπερασπίζεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ορθώνοντας ένα αδιαπέραστο τείχος αποτροπής, στο Αιγαίο και όπου αλλού απαιτηθεί και όπως πρόσφατα αποδείχτηκε, για όσο απαιτηθεί.

Τι επιδιώκουν Ρωσία και ΗΠΑ και πόσο πιθανός είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία;

 

 

Η Ουκρανία εδώ και χρόνια είναι στο επίκεντρο αυτό που συνηθίσαμε να ονομάζουμε τον «Νέο Ψυχρό Πόλεμο». Για την ακρίβεια, είναι ένα από τα πιο «θερμά» σημεία αυτής της αντιπαράθεσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ και αρκετοί σύμμαχοί τους υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, επικαλούμενη κάποια «πρόκληση» από την Ουκρανική κρίση, όπως και ότι αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη συγκέντρωση Ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ!

  

Εκτός πραγματικότητας αυτά που λέτε και άστοχα προπαγανδίζετε Πρόεδρε της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan και εσύ Εrsin Tatar.

Γράφει ο Αντώνης Αντωνάς.

Η *προπαγάνδα σας γυρίζει μπούμεραγκ για εσάς….

*Ο Πάουλ Γιόζεφ Γκαίμπελς (Paul Joseph Goebbels, 29 Οκτωβρίου 1897 – 1 Μαΐου 1945), ήταν Γερμανός πολιτικός και Υπουργός Προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας από το 1933 έως το 1945. Πολύ καλά δίδαξε και στους τότε συμμάχους των ΝΑΖΙ Τούρκους την τέχνη της προπαγάνδας. Αναμφισβήτητα ήταν ένας πετυχημένος πολιτικός ΝΑΖΙ προπαγανδιστής του Β΄ΠΠ και έλεγε πάντα … «Στα χίλια ψέματα που θα πείς, αν γίνει πιστευτό έστω και ένα … είναι κέρδος ….» και «Η προπαγάνδα είναι όπως την τέχνη. Δε χρειάζεται να σέβεσαι την αλήθεια.»

Και μια τουρκική παροιμία…. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ! ( UTANC YOK SADECE ILGI VAR.)