Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Θεοδωρικάκος στην «Κ»: Τέλος τα πάρεργα για αστυνομικούς

 

Την αποδέσμευση 1.000 ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. από εργασίες που βρίσκονται μακριά από τον πυρήνα των καθηκόντων τους προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πάρεργου που οδεύει προς κατάργηση είναι η επίδοση περίπου 1,5 εκατομμυρίου δικογράφων ετησίως, εργασία με την οποία είναι σήμερα επιφορτισμένοι αστυνομικοί. 

«Προσγειώνονται» τα πρώτα έξι Rafale

 

Στις 19 Ιανουαρίου καταφθάνει στην Ελλάδα η πρώτη εξάδα των Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), πρώτο βήμα στην ένταξή τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Στις 19 Ιανουαρίου καταφθάνει στην Ελλάδα η πρώτη εξάδα των Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), πρώτο βήμα στην ένταξή τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Τα πρώτα έξι (από τα συνολικά 24 τα οποία θα αποκτήσει η Π.Α.) γαλλικά μαχητικά της 332 Μοίρας θα καλύψουν άμεσα επιχειρησιακές ανάγκες, καθώς ήδη οι χειριστές τους έχουν πρακτικά ολοκληρώσει και τελειοποιούν την εκπαίδευσή τους στη Γαλλία. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει αποφασιστεί ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι παρών ο αρχηγός ΓΕΑ Γιώργος Μπλιούμης, επί των ημερών του οποίου αποφασίστηκε η προμήθεια των γαλλικών μαχητικών.

Δεδομένου ότι ο κ. Μπλιούμης συμπληρώνει περίπου την ίδια περίοδο τρία χρόνια στη θέση του αρχηγού ΓΕΑ και ως εκ τούτου αυτή δεν μπορεί να επιμηκυνθεί εκ των πραγμάτων, είναι πιθανή η ολιγοήμερη καθυστέρηση των κρίσεων, ώστε ο πολύπειρος αξιωματικός της Π.Α. να τύχει της αναγνώρισης που του οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου, καθώς εντός δύσκολων συνθηκών το επιτελείο του ολοκλήρωσε επιτυχώς την ταχεία προώθηση του συνόλου της εκπαίδευσης, ένταξης και προσαρμογής του προσωπικού με τα Rafale.

Στα επόμενα δύο χρόνια θα πραγματοποιηθούν οι παραδόσεις και των υπολοίπων 12 Rafale που ήδη έχουν αγοραστεί από την Π.Α. Ωστόσο, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να κινηθούν και οι διαδικασίες για τα επιπλέον έξι μαχητικά του ίδιου τύπου που η κυβέρνηση αποφάσισε να προμηθευτεί προκειμένου ο συνολικός αριθμός αυτού του τύπου να φθάσει εκείνον μιας πλήρους μοίρας των 24 αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα, το επιτελείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του φακέλου για τα πρόσθετα έξι αεροσκάφη. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες οι λεπτομέρειες για την πρόσκτηση των έξι επιπλέον Rafale θα παρουσιαστούν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Στη Βουλή αναμένεται, επιπλέον, να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες και η υπόθεση της απόκτησης των τριών νέων γαλλικών φρεγατών τύπου FDI.

https://www.kathimerini.gr/

Κολοσσιαίο το κοίτασμα φυσικού αερίου στο βυθοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ!

 

 Ο κύβος ερρίφθη για την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους η επιβεβαιωτική γεώτρηση από την ExxonMobil & την Qatar Petroleum στο βυθοτεμάχιο 10 στο κοίτασμα «Γλαύκος» το οποίο θεωρείται κολοσσιαίο και ταυτόχρονα  αδειοδοτήθηκαν οι ίδιες εταιρείες για την εκμετάλλευση του βυθοτεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το μέγεθος του «Γλαύκος» στο βυθοτεμάχιο 10 ανέρχεται από 6 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αν και η νορβηγική PSG υποστηρίζει ότι η δυναμικότητα του κοιτάσματος είναι 10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, το 60% του κολοσσιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος Zor που υπολογίζεται στα 16 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Τούρκος διεθνολόγος: «Το τουρκικό Ναυτικό θα σταματήσει οποιαδήποτε γεώτρηση της Λευκωσίας»

 

 Το τουρκικό Ναυτικό θα σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια γεωτρήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ, ακόμη και αν προέρχεται από την αμερικανική Exxon λέει στο OPEN ο Τούρκος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, Μπιλάλ Σαμπούρ.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση για το τι ακριβώς εννοεί ο Τούρκος διεθνολόγος είπε τα εξής:

«Αν για παράδειγμα η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση αποφασίσει να συμφωνήσει με την εταιρεία Exxon για γεωτρήσεις στην περιοχή να είστε σίγουροι ότι το τουρκικό Ναυτικό θα πάει εκεί για να τις σταματήσει.

Τον "Δερβέναγα" στα Βαλκάνια θέλει να κάνει η Άγκυρα! Οι Τούρκοι “μπαίνουν” σφήνα στην διένεξη Σέρβοβόσνιων- Μουσουλμάνων

  Νέα επικείμενη διένεξη Ρώσων-Τούρκων στην Βοσνία

Παιχνίδια με την εθνική ακεραιότητα της Βοσνίας παίζει η Τουρκία, εισερχόμενη “ακάλεστη” στην διένεξη των Σερβοβόσνιων με τις υπόλοιπες δύο εθνότητες ( Μουσουλμάνους και Κροάτες) για την τύχη της χώρας.

“Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης”, ανακοίνωσε το Σάββατο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μπήκαν οι υπογραφές στο προσύμφωνο για τις Belh@rra: Το παρασκήνιο των ανακοινώσεων και οι συμπτώσεις…

 

Τα πράγματα στην θέση τους τοποθετούν τα υπουργεία άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, μετά την επίσημη ανακοίνωση των Αμερικανών η οποία περιλαμβάνει την πρότασή τους για τις φρεγάτες MMSC και για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων ΜΕΚΟ του Ελληνικού στόλου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας σπεύδει να ξεκαθαρίσει μετά από πλήθος δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για «Αμερικανική σφήνα» στο θέμα των Γαλλικών φρεγατών, ότι «Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ανακοινώνεται ότι η απόφαση της Κυβερνήσεως να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου “Belh@rra είναι ειλημμένη.

“Την ώρα που η Άγκυρα είναι απομονωμένη, η Αθήνα χτίζει συμμαχίες”: Η γερμανική ανταπόκριση τα έει όλα…

 

 

Η ανταπόκριση από την Αθήνα της Carolina Drüten στην εφημερίδα Welt am Sonntag αναφέρεται στην εντατικοποίηση των σχέσεων της Αθήνας και της Ουάσιγκτον, όπως αποδεικνύεται και από την τον περασμένο Οκτώβριο.

Η μυστική συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η ανταπόκριση επισημαίνει τη σημασία της Μεσογείου, που αποτελεί σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.