Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943 : Το ατιμώρητο έγκλημα και η σύγχρονη Ύβρις

του Θ. Μαλκίδη


Καλάβρυτα:όταν το έγκλημα δεν τιμωρείται, επαναλαμβάνεται 

<<Από το πρωί δεν είχαμε βάλει τίποτα στο στόμα μας. Παιδιά είμαστε. Τότε η Κελαηδήτενα  που της σκότωσαν τρία παιδιά και τον άντρα της, προσφέρθηκε να μας δώσει. Πήρα στα χέρια το ψωμί. Στη μια γωνιά ήταν βρεμένο. Άρχισα να το τρώω με βουλιμία. Τότε κατάλαβα. Ανατρίχιασα. 
Κοκκάλωσα. 
Ήταν βρεμένο και ποτισμένο από το αίμα των σκοτωμένων. 
Κοινώνησα από τη θυσία τους. Αυτή τη μεταλαβιά δε θα την ξεχάσω>>

Αρχιμανδρίτη Θεοκλήτου Φεφέ. Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943. 

78 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων – Ένα ατιμώρητο έγκλημα

 

Σήμερα συμπληρώνονται 78 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, από την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης και χωριών της ευρύτερης επαρχίας, βάσει του οργανωμένου σχεδίου «Επιχείρηση Καλάβρυτα» (Unternehmen “Kalavryta”), το οποίο εκτελέστηκε με θηριωδία από τον Ναζιστικό στρατό από τις 5 έως 15 Δεκεμβρίου 1943.

Στο πλαίσιο της επετείου, τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης. Από την μεριά του, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος σε ομιλία του επανέφερε το ζήτημα των γερμανικών οφειλών και της απόδοσης δικαιοσύνης.

Τουρκία: Νέα βουτιά της λίρας! 15 λίρες, ένα δολάριο!

 


 
Η τουρκική λίρα κατέγραψε σήμερα βουτιά έως και κατά 7% μέσα σε μερικά λεπτά, σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο κοντά στις 15 λίρες έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχιών για τη ριψοκίνδυνη οικονομική πολιτική του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τις προοπτικές μιας ακόμα μείωσης επιτοκίων την Πέμπτη.

Η ξαφνική πτώση είχε ως αποτέλεσμα το νόμισμα να βρεθεί με το ήμισυ της αξίας που είχε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό σε μια μεγάλη αναδυόμενη αγορά που εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές.

«Ξεκαθαρίζει το ενεργειακό τοπίο στην ανατολική Μεσόγειο»

 


Οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο δείχνουν τους σχεδιασμούς των ισχυρότερων δρώντων στην περιοχή. Ποιες είναι όμως αυτές οι εξελίξεις; Ας τις δούμε αναλυτικά:

Γράφει ο

Κωνσταντίνος Γιανναδάκης 

μέλος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ

  1. Η επαναδραστηριοποίηση της ExxonMobil στην περιοχή, ξεκινώντας γεώτρηση στο βυθοτεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ και αποκτώντας το βυθοτεμάχιο 5 μαζί με την  Qatar Petroleum. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι οι Αμερικάνοι έχουν αποφασίσει ότι η οριοθετημένη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αξιοποιηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και από κανέναν άλλον, δίνοντας βέβαια equitably,

1880: Κύπρος, ένα μικρό δώρο στην Μητέρα Ελλάδα


Γράφει η  Φανούλα Αργυρού*
 

1880: Κύπρος, ένα μικρό δώρο στην Μητέρα Ελλάδα

«Πρώτοι Έλληνες στο νησί  πριν 3,000 χρόνια» 

Ξεκαθαρίζοντας αυτές τις μέρες το αρχείο μου, βρήκα ένα ιστορικό άρθρο  του αγαπητού παλαιού συνάδελφου στην «Σημερινή» Αντώνη Μακρίδη, 2 Αυγούστου 1992,  με τίτλο « Τότε που η Κύπρος εξήγαγε πρόβατα, γκαμήλες, βόδια και… κυπριακά γαϊδούρια».  

Ο συνάδελφος, έχοντας μιλήσει και με τον τότε προϊστάμενο του Κλάδου Ζωικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας κ. Ιάκωβο Φεσσά, κατέγραψε με στατιστικά στοιχεία  (μεταξύ 1905 – 1919) που άφησαν οι αποικιοκράτες,  τις πλούσιες εξαγωγές που έκανε η νήσος μας στην Ελλάδα και στις γειτονικές και άλλες χώρες,  όπως πρόβατα γκαμήλες, βόδια, μουλάρια, γαϊδούρια, κ.α. 

Ταξιδεύοντας στη Σαμαρίνα, το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας και των Βαλκανίων

Για την προέλευση του ονόματος της Σαμαρίνας υπάρχουν αρκετές εκδοχές, αλλά η πιο πιθανή είναι να παράγεται από τη λέξη σαμάρι.

Στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου, σε υψόμετρο 1450 με1600 μέτρων, βρίσκεται το εντυπωσιακό γραφικό Βλαχοχώρι της Σαμαρίνας, το οποίο θεωρείται το ψηλότερο χωριό όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων, ενώ πολλοί είναι αυτοί που την αποκαλούν "Αλπική Πρωτεύουσα της Πίνδου".

Είναι χτισμένη στα σύνορα της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, ανάμεσα σε πυκνά δάση οξιάς και πεύκου, με άφθονα τρεχούμενα δροσερά νερά και μια λαμπρή ιστορία, που ξεκινά από το μακρινό παρελθόν και γίνεται ευρέως γνωστή κυρίως κατά τους αγώνες και τις εξεγέρσεις της «Βλαχουριάς».

Υπουργοί, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι πηγαίνουν σε Λαϊκές Αγορές;

  


        Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος


     Ο σχετικός στίχος του λαϊκού άσματος προσεγγίζει ιδιόμορφα την άτυπη κοινωνιολογική δομή που συνιστά η πατροπαράδοτη «Λαϊκή Αγορά». Καθότι ο ερωτευμένος και «υποψιασμένος» εραστής υποχρεώνεται να δεχθεί την αφοπλιστική στην ειλικρινή της πρόθεση αλλά συνάμα και καθησυχαστική επιβεβαίωση της «ωραίας», την οποία «πήρε 8 φορές και δεν την βρήκε εκεί», αλλά αυτό ήταν λογικό καθώς η καλή του «είχε πάει… Λαϊκή!..»

     Σίγουρα είναι ανορθόδοξος φίλες/φίλοι αναγνώστες και για μερικούς ίσως και «απρεπής» για ένα πανεπιστημιακό δάσκαλο, ο τρόπος εισαγωγής στο θέμα μου αλλά η επιλογή μου υπαγορεύεται από μια πλειάδα παραγόντων ανάμεσα στους οποίους η «δικαιολογία» την οποία επικαλείται στο στίχο που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε η περιώνυμη κυρία του λαϊκού άσματος δεν είναι η λιγότερο σημαντική ούτε και ιεραρχικά η… τελευταία.