Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Η Κύπρος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δραματικές διαστάσεις στο μεταναστευτικό
 


Γράφει ο Σάββας Ιακωβίδης

Η Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει ό,τι μπορεί μόνη της! Γιατί, λοιπόν, δεν μιμείται την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Δανία, που υπερασπίζονται τα σύνορα και τη δημογραφική σύνθεσή τους, χωρίς να περιμένουν τίποτε από τους γραβατωμένους των Βρυξελλών; Διακυβεύεται η ασφάλεια και η εθνική και βιολογική ύπαρξή μας. Ανησυχεί κανείς;

Μετά την τουρκική εισβολή και τον εποικισμό των κατεχομένων, η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει έναν τρίτο, ασύγκριτα χειρότερο και πιο επικίνδυνο Αττίλα: Την κατευθυνόμενη και οργανωμένη από την Τουρκία εισβολή ξένων, παράνομων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές. Η κατοχική χώρα επιχειρεί να δημιουργήσει μία νέα, κυπριακή αυτήν τη φορά, Αλεξανδρέττα:

Γιατί το TCG Anadolu θα γίνει η αχίλλειος πτέρνα του Τουρκικού Ναυτικού

 


Τσιλιόπουλος Ευθύμιος
Τσιλιόπουλος Ευθύμιος

 

Στη Νοτιοανατολική Ασία σε βασιλείς εθιμικά δωρίζονταν λευκοί ελέφαντες, σύμβολα μοναδικότητας, αλλά και παντελώς άχρηστα αποκτήματα, τα οποία απλά απορροφούσαν κονδύλια, χωρίς να επιτελούν κανένα έργο. Από αυτή την περίεργη σχέση γεννήθηκε ο όρος “άσπρος ελέφαντας”: κάτι εντυπωσιακό, αλλά τελικά άχρηστο και ακριβό, όπως ακριβώς είναι το καμάρι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το TCG Anadolu.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι το υπό ένταξη καμάρι του Ναυτικού της, το αμφιβίων επιχειρήσεων (Landing Helicopter Dock-LHD) TCG Anadolu θα μεταφέρει drones αντί για μαχητικά αεροσκάφη που η Τουρκία δεν έχει και δεν μπορεί να αποκτήσει μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα F-35. Γεγονός είναι ότι πολύ δύσκολα θα βρει η Άγκυρα αεροσκάφη βραχείας ή και καθέτου απογειώσεως, ενώ τα drones δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη για τους ρόλους που αυτά επιτελούν.

Ευχές για Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά - Από τον Καθηγητή Γιώργο Πιπερόπουλο


                      Με δυνατή δόση ειλικρινούς αγάπης που χαρακτήριζε αυτές τις γιορτές τις οποίες σταδιακά υποβαθμίσαμε σε περίοδο εμπορικών ανταλλαγών και φαρισαϊκών φιλοφρονήσεων και με μια δόση καλοπροαίρετου χιούμορ που μας λείπει ΕΥΧΟΜΑΙ σήμερα στους διαχειριστές, στις φίλες και τους φίλους αναγνώστες του αγαπημένου Blog:

     Από "πάτο" καρδιάς (πιο κάτω δεν πάει) Καλά Χριστούγεννα και με υγεία να υποδεχθούμε Πρωτοχρονιά και Νέο Έτος 2022 και στην εξέλιξή του να επουλωθούν τα κοινωνικό-ψυχό-οικονομικό-πολιτικά-πολιτιστικά τραύματα που μας φόρτωσε η πανδημία covid-19 στη διάρκεια του 2020 και 2021...

Ενόψει τουρκικής κίνησης, στη Λευκωσία ετοιμάζονται να χτυπήσουν στο...«δόξα πατρί»

 

 

Από 06 έως 17 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, συνεκπαίδευση σε αντικείμενα Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικής Ακριβείας Κύπρου, Ελλάδας και Αρμενίας

Με το Γεωτρύπανο της Exxonmobil «Stena Forth» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, το ερευνητικό «Nautical Geo» στο λιμάνι της Λάρνακας και το «Odin Finder» νοτίως της Κρήτης ενώ η περιοχή για το οποίο έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία το περιμένει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022, η Λευκωσία περιμένει την αντίδραση της Τουρκίας.

Η Γερμανία (ποιος άλλος) πίσω από την κατασκευή του τουρκικού UAV Bayraktar TB2

 

Η γερμανική εταιρεία Hensoldt

Η συνεργασία της Γερμανίας με την Τουρκία επεκτείνεται και στα οπλικά συστήματα, καθώς η θυγατρική της γερμανικής εταιρείας όπλων Hensoldt βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του επιθετικού drone Bayraktar TB2. 

Οπως αναφέρει ο γερμανικός τηλεοπτικός ZDF, πριν ένα χρόνο έγινε πόλεμος μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε το τουρκικό επιθετικό drone Bayraktar TB2 και νίκησε.

Το drone κατέστρεψε 900 στόχους στην Αρμενία και προκάλεσε ζημιές ύψους 2 δισ. δολαρίων. Από τότε έχουν εκτιναχθεί οι πωλήσεις του Bayraktar TB 2. Εννέα χώρες το χρησιμοποιούν ήδη και έντεκα ακόμη θέλουν να το αγοράσουν.

Βίντεο: Εκκαθάριση κτιρίου από την 265 Μ/Κ ΤΕ στην Λέσβο

 

Ένα μη επανδρωμένο, πλέον, φυλάκιο στην βόρεια πλευρά της Λέσβου, χρησιμοποιήθηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα από την 98 Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής ως τόπος εκπαίδευσης στο μείζονος σημασίας σενάριο μαχών εντός κατοικημένων τόπων.

Η εκπομπή «Με Αρετή και Τόλμη» κατέγραψε την εκπαίδευση του προσωπικού του 265 Μηχανοκίνητου Τάγματος Εθνοφυλακής κατά την εκκαθάριση κτιρίου.

«Η υπεράσπιση των δικαίων της Κύπρου είναι υπεράσπιση του Ελληνισμού»

Τα ιστορικά καταγεγραμμένα γεγονότα έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι η επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εξαρτάται από τέσσερις παράγοντες κυρίως: τη στρατιωτική ισχύ, την ενεργητική και διορατική στρατηγική, την καλή πληροφόρηση για τις αδυναμίες του αντιπάλου και την πολύπλευρη ιστορική γνώση.

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου

(Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

   Τη γνώση που ανοίγει δρόμους στον νου, ώστε να φτάσει σε μια ολοκληρωμένη νόηση για την ουσία του προβλήματος ή των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών.

  Δρόμους σύνθεσης της ιστορίας και διαφύλαξης γεγονότων άνοιξαν μεγάλοι ιστορικοί, όπως ο Θουκυδίδης (”Πελοποννησιακός Πόλεμος”), και στρατηγικά ιδιοφυείς άνθρωποι, όπως ο Φίλιππος (”Μακεδονική Φάλαγγα) και ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος νικούσε τους αντιπάλους του – με κατώτερο αριθμητικά στρατό και περικυκλωμένος – γιατί είχε άρτια εκπαιδευμένους στρατιώτες και ήταν διάνοια στις μάχες εκ του συστάδην, τις τακτικές διείσδυσης, τις πλαγιομετωπικές επιθέσεις και τις κινήσεις αφνιδιασμού του εχθρού.

«Ποιος θα καταγγείλει τη Γερμανία στον ΟΗΕ, για να σωθεί η Ελλάδα;»

  

Το άρθρο 55  του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (1) που κατισχύει όλων των διεθνών Συνθηκών και των Συνθηκών της ΕΕ αναφέρεται στην αρμοδιότητα του ΟΗΕ για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και της γενικής ευημερίας, παγκοσμίως, σαν όρο για την  προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατοχυρωμένων παγκοσμίως, από τη Διακήρυξη του ΟΗΕ, αμέσως, μετά το Β΄ΠΠ.  

Γράφει η

ΑΙΘΡΑ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ

   Συνεπώς, η γερμανική «λιτότητα» (περικοπή ρευστότητας σε περίοδο ύφεσης) παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 55 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, παγιδεύοντας τις οικονομίες της ευρωζώνης στην ύφεση, με παγκόσμιες συνέπειες που η πανδημία απλά απενοχοποιεί, Με συνοδό επακόλουθο και την καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαών της ευρωζώνης και πολύ περισσότερο του μνημονιακού νότου, λόγω φτωχοποίησης.

Αρχίζει νέο «πάρτι»: Το γεωτρύπανο της Exxon στο 10, το Όρουτς Ρέις επανέρχεται για να δηλώσει παρούσα η Άγκυρα


Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το σκηνικό επανέρχεται στο γνωστό πεδίο της έντασης. Η κατοχική Τουρκία εξαπολύει εκ νέου απειλές, προειδοποιήσεις ενώ έχει μέσω NAVTEX την κάθοδο στην περιοχή του ερευνητικού σκάφους «Όρουτς Ρέις».

Κι όλα αυτά ως απάντηση στην έναρξη επιβεβαιωτικής γεώτρησης της κοινοπραξίας Exxon Mobil – Qatar Petroleum. Αλλά και το γεγονός ότι η κοινοπραξία έχει αναλάβει και το θαλασσοτεμάχιο 5, το οποίο γειτνιάζει με το 10.

Όλες οι κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας στρέφονται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποσκοπεί στη μη άσκηση από μέρους της κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σε ελεύθερη πτώση η λίρα, κατρακύλησε στο 17 προς 1 δολάριο: «Χρεοκοπείς τη χώρα» φωνάζουν οι επιχειρηματίες στον Ερντογάν

 

Με νέο ιστορικό ρεκόρ ξεκίνησε η εβδομάδα για το δολάριο και το ευρώ στην Τουρκία. Το δολάριο διαπραγματεύεται στις 17,62 τουρκικές λίρες και το ευρώ στις 19,84 λίρες, παρά την πέμπτη παρέμβαση στην αγορά της Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή.

Πάντως ο επιχειρηματικός κόσμος ολοένα και αντιδρά στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Η οικονομολόγος Γκιουλντέμ Αταμπάι του Istanbul Analytics σχολιάζει στην τουρκική αντιπολιτευτική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» ότι για να σταματήσει η ορμή του πληθωρισμού, απαιτείται αύξηση επιτοκίου τουλάχιστον 10-15 μονάδων.