Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 
Γράφει ο Αντγος ε.α. Θεόκλητος Ρουσάκης


Λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αστάθειας η περιοχή των Βαλκανίων εξακολουθεί ν΄ αποτελεί μια δύσκολη περιοχή για προσέγγιση και ανάλυση. Τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων για τον κατά το δυνατόν ευρύτερο έλεγχο της περιοχής μετά την πτώση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών της ΕΕ,  αλλά κυρίως η τουρκική διείσδυση για τον έλεγχο των Βαλκανίων και την παλιγγενεσία της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποτελούν ίσως τους τρείς βασικότερους παράγοντες της πολυπλοκότητας και της αστάθειας.

Εξ΄ αυτών η διείσδυση όλο και περισσότερο της Τουρκίας, κυρίως στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, άπτεται άμεσα της ασφαλείας της χώρας μας, γι΄ αυτό θεωρούμε ότι είναι ο κρισιμότερος παράγοντας.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΑΣΤΡΟ ΛΑΜΠΕΡΟ, ΦΩΤΙΣΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΝ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ.

 

Γράφει ο Βασίλης  Αντωνάς

Επαναφέρω στη μνήμη μου ένα ταξίδι, κάποια Χριστούγεννα, που έκανα με φίλους Ελλαδίτες αδελφούς, στην ιδιαίτερη μου πατρίδα πολύπαθη Ελληνική Κύπρο. 

Συναντήσαμε με συγκίνηση, μια Χριστουγεννιάτικη ευλαβική Κυπριακή Ελληνική ατμόσφαιρα, που προσπαθεί να δώσει μηνύματα αισιοδοξίας, αλλά και καταθλιπτική, αφού τα αποτυπώματα της Εθνικής καταστροφής της Κύπρου, είναι ακόμη νωπά και ανεξίτηλα. 

Ας μην ξεχνάμε όλοι αυτή την μικρή Ελλάδα, αυτό τον  βράχο τον μοναχικό, εκεί στη άκρη της Μεσογείου προπύργιο του Ελληνισμού, έρμαιο σαν θαλασσοδαρμένο χρυσοπράσινο φύλλο, που ανά τους αιώνες αγωνίζεται να παραμείνει Ελληνικός, τηρώντας τις Ελληνορθόδοξες παραδόσεις,

Πρόβα τζενεράλε Νατοϊκής Μεραρχίας για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία-Η συμμετοχή και ο ρόλος της Ελλάδας


 Το ΝΑΤΟ "ζεσταίνει" την πολεμική μηχανή του-Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετείχαν σε πολυεθνική νατοϊκή άσκηση διεξαγωγής επιχειρήσεων ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΓΕΘΑ  ολοκληρώθηκε πρόσφατα η πολυεθνική Άσκηση Συνδυασμένων Χερσαίων Επιχειρήσεων των ΗΠΑ με την επωνυμία «COMBINED RESOLVE XVI», που πραγματοποιήθηκε στην Hohenfels Training Area (HTA), έδρα της 7th Army Training Command (7th ATC) στην Γερμανία, με την συμμετοχή 4.600 στρατιωτικών από Μονάδες των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας.

Με οδηγό τις Belh@rra οι εξελίξεις που αφορούν τις κορβέτες για το ΠN: Oι “μνηστήρες” διασταυρώνουν τα ξίφη τους…

 


 

Όλοι όσοι βρέθηκαν στα ναυπηγεία της Λοριάν, νοτιοδυτικά του Παρισιού στην περιοχή της Βρετάνης, είδαν το πρώτο κομμάτι της νέας φρεγάτας Belh@rra που προορίζεται για το Γαλλικό ναυτικό, σχηματοποιημένο.

Στην διπλανή δεξαμενή των ναυπηγείων ήδη τα πρώτα ελάσματα χάλυβα της FDI 2, της Ελληνικής φρεγάτας δηλαδή, έχουν κοπεί και τοποθετούνται στα σημεία που πρέπει ώστε κομμάτι- κομμάτι οι εργαζόμενοι να ξεκινήσουν τη συναρμολόγηση της νέας φρεγάτας του Ελληνικού στόλου.

Αρετή και τόλμη στη Μεσόγειο! Το Γαλλικό Ναυτικό και το Ναυτικό των ΗΠΑ υιοθετούν «στρατηγικό σχέδιο διαλειτουργικότητας»-Πως ωφελείται η Ελλάδα

 

Η συμφωνία ΗΠΑ – Γαλλίας φαίνεται να παίρνει το πράσινο φως για  μια «τολμηρή» –όπως την έχει χαρακτηρίσει ο πρόεδρος Μακρόν- πολιτική στη Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και το Γαλλικό Ναυτικό (Marine Nationale), υπέγραψαν ένα Στρατηγικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας (SIF) στις 17 Δεκεμβρίου 2021. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των δύο ναυτικών για τα επόμενα είκοσι χρόνια, ειδικά την ικανότητά τους να «συνδέουν και να πολεμούν " δίπλα δίπλα.

NYT: Σε ποιον αιώνα ζει η Βρετανία και δεν συζητά καν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα;

 

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο είναι πιθανόν τα δημοφιλέστερα διαφιλονικούμενα μουσειακά εκθέματα στον κόσμο, όμως η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η τύχη τους δεν την αφορά, αναφέρει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Και το μακροσκελές δημοσίευμα συνεχίζει:

Το 1984, ο Νιλ Κίνοκ, ο τότε επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, έκανε κάτι που λίγοι πολιτικοί έχουν τολμήσει: δεσμεύτηκε να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα. Είναι «ηθικό ζήτημα», δήλωσε ο Κίνοκ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκτησης μη-επανδρωμένων σκαφών για το Πολεμικό Ναυτικό

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή (δείτε ΕΔΩ), με θέμα «Μη επανδρωμένα πλοία συνοδά στολίσκων του Πολεμικού μας Ναυτικού στο Αιγαίο», το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι «το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί και αξιολογεί την ανάπτυξη πειραματικών τεχνολογιών που αφορούν σε Μη Επανδρωμένα Σκάφη Επιφάνειας συνεκτιμώντας τις επιχειρησιακές του απαιτήσεις. 

Παράλληλα, εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές, για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης, με σκοπό την αναβάθμιση των συγκεκριμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων». 

Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας ζητούν οι Έλληνες κατασκευαστές αμυντικού υλικού-Πως οι φρεγάτες ταράζουν και τα νερά της οικονομίας

 


 
Πάνω από 40 Ελληνικές εταιρείες  θα αναλάβουν προγράμματα αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ από τις Γαλλικές κατασκευάστριες εταιρείες των φρεγατών

Σύμφωνα με πληροφορίες  θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ίσως ακόμα και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αν όχι ακόμα και σήμερα η προμήθεια των γαλλικών Φρεγατών αλλά και των επιπλέον έξι αεροσκαφών RAFALE που θα προστεθούν στα 18 που είχε ψηφιστεί στις αρχές του 2021.

Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός στις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο.

21 Δεκεμβρίου 1828: Η ίδρυση της σχολής ΕυελπίδωνΣυμπληρώνονται σήμερα 193 χρόνια από την ίδρυση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων από τον Ιωάννη Καποδίστρια.


Σαν σήμερα στις 21 Δεκεμβρίου του 1828, ο Ιωάννης Καποδίστριας θα δημοσιεύσει το διάταγμα σύμφωνα με το ο οποίο ιδρύεται η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Η ίδρυση της σχολής πραγματοποιήθηκε για να καλυφθεί η ανάγκη πλαισίωσης του Τακτικού σώματος στρατού με ικανά στελέχη, μακριά από τις τοπικές και προσωπικές αντιζηλίες . Πρότυπο της σχολής ήταν η Γαλλική Πολυτεχνική σχολή του Ναπολέοντα Α’.