Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ και η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

 + Ιωάννου Γ. Νιώτη
Ανωτ. Αξιωματικού Ε.Β.Χ


Ο Άγιος Βασίλειος της Ελληνικής παραδόσεως δεν έχει τίποτα σχεδόν το κοινό με εκείνον που κουβάλησαν στη χώρα μας αι Δυτικαί και βόρειαι χώραι της Ευρώπης.
Ο τελευταίος τούτος Άγιος Βασίλειος με τα ροδοκόκκινα μάγουλα την κάτασπρη γενειάδα την κόκκινη μπέρτα τις ψηλές μπότες και το κατάγιομο με δώρα σακί η κοφίνι είναι σίγουρο πως δεν έρχεται από την Καισαρεία, πως δεν έχει τίποτα επάνω του που να θυμίζει τη Βιβλική μορφή που βγήκε από το ασκηταριό της βυζαντινής εικονογραφίας και τις κιτρινισμένες σελίδες της Ελληνικής μνήμης και παραδόσεως

Ο δικός μας ο Ρωμιός Άγιος Βασίλειος ο καθιερωμένος από την γνήσια ελληνική παράδοση που έχει την αφετηρία της στο βυζαντινό παρελθόν, είναι ένας ξερακιανός και μελαμψός μεσογειακός γέροντας, χωρίς κάπες και χιονάτα γένια να ποταμίζουν πάνω από φαρδιά στήθια, με όψη λιτή, με χαρακτηριστικά αυστηρά και με το χαρτί και το καλαμάρι στο χέρι όπως ταιριάζει στη ρωμαίικη παράδοση που τον θέλει σαν λόγιο και όχι σαν κουβαλητή δώρων.

Κυπριακά Πρωτοχρονιάτικα ήθη και έθιμα

 


                                                                                                                                                 

                                    ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ   

                                                                                                                                                                      Πιστή, η ημισκλαβωμένη Ελληνική Κύπρος, τηρεί τα Ελληνοχριστιανικά Πρωτοχρονιάτικα ήθη και  έθιμα.

Επιμέλεια αναμετάδοσης ενδεικτικών αποσπασμάτων, με πρόσθετα σχόλια και πληροφορίες από Α. Αντωνά.                                                                                                                   

«ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΕΥΤΖΙΗ  ΕΤΟΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ, ΣΤΟΝ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ,  ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΥΣ, ΤΖΙΑΙ ΤΗΝ ΜΑΥΡΟΓΕΡΗΜΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ, ΝΑ ΑΠΟΣΕΙΣΕΙ ΤΖΙΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΤΖΙΑΙ ΟΥΛΛΟΣ Ο  ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΤΖΙΑΙ ΛΕΥΤΕΡΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ.» 

Κιλιτσντάρογλου: Η Τουρκία το καλοκαίρι θα πεινάσει

  


Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι η χώρα θα βιώσει επισιτιστική κρίση το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έκανε τα σχόλια στις 23 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Ένωση Αγροτών στη νότια επαρχία των Αδάνων.

«Οι αγρότες δεν μπορούν να φυτέψουν τίποτα.

»θα υποστούν απώλεια ούτως ή άλλως αν το κάνουν.

Η σχέση λόρδου David Frost με την Κύπρο «Δύο ανεξάρτητα ομόσπονδα κράτη με μια κατ’ όνομα κεντρική κυβέρνηση»

 


γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 η βρετανική Mail της Κυριακής,  αποκάλυψε ότι ο αρμόδιος διαπραγματευτής για το Brexit,  λόρδος Ντέιβιντ Φροστ είχε  δώσει προ ημερών παραίτηση στον Βρετανό Πρωθυπουργό λόγω διαφωνιών με την πολιτική του τελευταίου.   Το βράδυ της ίδιας μέρας δημοσιοποιήθηκε και η απάντηση του Πρωθυπουργού εκφράζοντας την λύπη του για την απόφαση του αξιωματούχου του.

Ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι έχει άμεση σχέση με την Κύπρο.

Το πρόβλημα "Γερμανία" .

 

Γράφει ο  Παντελής Σαββίδης

 Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 2003. Το κλίμα Χριστουγεννιάτικο αλλά αποφασίσαμε να πάμε, ως αποστολή της ΕΡΤ3, στην Κωνσταντινούπολη. Τον Νοέμβριο μια ομάδα τρομοκρατών είχε επιτεθεί σε μια βρετανική τράπεζα και στο βρετανικό προξενείο της Πόλης με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Ο Τύπος είχε χαρακτηρίσει, καθ’ υπερβολήν, την επίθεση «Τουρκική 11η Νοέμβρη».

Αναχωρήσαμε με έναν συνάδελφο ο οποίος ανήκει στη μειονότητα. Και το επισημαίνω αυτό διότι φάνηκε πολύ χρήσιμος.

Στην Πόλη, παρά το τρομακτικό γεγονός που συνέβη λίγες μέρες νωρίτερα, δεν βρήκαμε κανέναν.

Νέα δεδομένα που αλλάζουν τις ισορροπίες από τον Έβρο έως τη Μεσόγειο: Οι στοχευμένες αγορές που φέρνουν τα πάνω κάτω

Η άφιξη των 6 πρώτων Rafale σημαίνει και ιδιαίτερα αυξημένη δουλειά στο αεροπορικό Επιτελείο και τους ιπταμένους των νέων μαχητικών διότι αυτοί καλούνται να δείξουν στους Επιτελείς την αξία των αεροσκαφών ώστε να δημιουργηθεί το νέο αεροπορικό δόγμα πάνω στο οποίο θα ενταχθούν τα Rafale στην δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή εικόνας: Dassault

 Την στιγμή που ο Χουλουσί Ακάρ αναδεικνύει και πάλι τις διαχρονικές εμμονές για το ακριτικό Καστελόριζο, δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό αλλά και τον προβληματισμό που επικρατεί στο τουρκικό Επιτελείο με αφορμή, όχι την κούρσα εξοπλισμών, αλλά τις στοχευμένες προμήθειες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κυρίως τρία είναι τα προγράμματα που «πονάνε» ιδιαίτερα την γείτονα Τουρκία διότι και τα τρία, καταστρέφουν τα σχέδιά της, να σηκώσει επιθετικό ανάστημα επιχειρώντας την αλλαγή του status quo, όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο.

Τα Καλαντόφωτα, ή αλλιώς το Δωδεκαήμερο στον Πόντο, οι μάγισσες κινούνταν ανάμεσα στους ανθρώπους

Με μία υπέροχη λέξη της ποντιακής διαλέκτου μπορεί να περιγραφεί το Δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα έως τα Θεοφάνια: Είναι τα Καλαντόφωτα, τα καλά τα ημέρας, που όμως… σκοτεινιάζουν από ύπουλα πνεύματα τα οποία θέλουν να κάνουν κακό στους ανθρώπους.

Και η ποντιακή λαογραφία είναι γεμάτη από τα δαιμόνια που βγαίνουν από τη γη την παραμονή των Χριστουγέννων και μένουν ως τα Φώτα. Και δεν ήταν μόνο οι άσχημοι καλικάντζαροι, τα πιζήαλα. Ήταν και όμορφες γυναίκες, οι μά(γ)ισσες.

Ο Ερντογάν έστησε την «τέλεια παγίδα» στην Κύπρο

 


Ο τρίτος Αττίλας είναι ήδη εντός των πυλών και είναι ασύγκριτα χειρότερος – κινδυνεύει ολόκληρη η Κύπρος. Προηγήθηκε η εισβολή με τον Αττίλα 1 και 2 το 1974, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε το 37% των εδαφών της που έκτοτε τελούν υπό τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

Μετά την τουρκική εισβολή ακολούθησε ο εποικισμός των κατεχομένων με εποίκους από την Τουρκία, οι οποίοι άλλαξαν τη δημογραφική δομή και ήδη έχουν ξεπεράσει σε πληθυσμό τους Τουρκοκύπριους.

Με ποιά λογική η Τουρκία θα κάνει πόλεμο που θα χάσει;

 

Σάββας Καλεντερίδης: Έτσι «θα κόψουμε τον βήχα» μια και καλή στην Τουρκία! Με ποιά λογική θα κάνει πόλεμο στον οποίο θα χάσει;

Το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. έθιξε ο Σάββας Καλεντερίδης ο οποίος ξεδίπλωσε τα επιχειρήματά του για την πάταξη του “casus belli” της Τουρκίας .

Οι 44 γερμανικές τορπίλες του ΠΝ θα στοχεύουν στα “καμάρια” του τουρκικού ναυτικού-Ειδική δύναμη ελληνικών υποβρυχίων

 

 

Φόβος και τρόμος τα ελληνικά type-214 τα οποία σύντομα θα βγουν εξοπλισμένα μέχρι τα δόντια για "ψάρεμα" στο Αιγαίο και Α.Μεσόγειο


Την ουσία οφείλουμε να κοιτάμε πάντα στην χώρα μας, και αυτή στην προκειμένη περίπτωση είναι, η παραλαβή τορπιλών βαρέως τύπου σε περίοδο που ο Ερντογάν αναζητά σαν “τρελός” αφορμή για να δημιουργήσει επεισόδιο με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Για ποιο λόγο; Μα φυσικά για τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης τα οποία μπορούν να μας σβήσουν χρέη  και να μας δώσουν πραγματική οικονομική ανεξαρτησία.

Υπόλογη για χρήση χημικών όπλων κατά των Κούρδων η Τουρκία-Η διεθνής κοινότητα “κλείνει” τα μάτια στην Άγκυρα


 
Γιατί δεν κινητοποιούνται οι αρμόδιοι οργανισμοί και ο ΟΗΕ για να ερευνήσουν πιθανές τουρκικές θηριωδίες κατά των Κούρδων;

Στις 3 Δεκεμβρίου, μια θυελλώδης διαδήλωση έγινε έξω από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη.

Δεκάδες διαδηλωτές, οι περισσότεροι Κούρδοι, συνελήφθησαν. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν από τον οργανισμό να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών όπλων από τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ.

Αμερικανικό υποβρύχιο στην περιοχή της γεώτρησης της ΕxxonMobil.


Το Albany (SSN 753) του 6ου Αμερικανικού στόλου  πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου  στάση στη Λεμεσό για το πλήρωμά του, παραμένει στην περιοχή. Φωτογραφία via U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. Sixth Fleet, @USNavyEurope


 Σημαίνει κάτι η παρουσία αμερικανικού υποβρυχίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου; Το Albany (SSN 753) του 6ου Αμερικανικού στόλου  πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου  στάση στη Λεμεσό για το πλήρωμά του, παραμένει στην περιοχή.

Όπως δε μεταδίδεται από τα ΜΜΕ στη Λευκωσία, η παρουσία επιχειρείται να συνδεθεί με τις  εργασίες γεώτρησης στο οικόπεδο «10», που ξεκίνησε προχθές  η αμερικανική ΕxxonMobil. Παραμένει για προστασία;  Για να στείλει μηνύματα;