Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Η μεγάλη απάτη του Ερντογάν με την ισοτιμία της τουρκικής λίρας

 

 

Ο Ερντογάν, για να διασωθεί, έστησε μια μεγάλη απάτη για τη στήριξη της τουρκικής λίρας, που θα κοστίσει ακριβά

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης*

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Τον Ιανουάριο του 2021, η ισοτιμία ενός δολαρίου αντιστοιχούσε σε 7,3 τουρκικές λίρες. Την 1 Δεκεμβρίου 2021, η ισοτιμία ενός δολαρίου αντιστοιχούσε σε 12,8 τουρκικές λίρες. Στις 20 Δεκεμβρίου 2021 η ισοτιμία ενός δολαρίου έφθασε στις 18 τουρκικές λίρες και στο τέλος Δεκεμβρίου κυμαίνεται μεταξύ 11,5 και 12 τουρκικές λίρες.

Η τεράστια αστάθεια του τουρκικού νομίσματος μέσα στο 2021, σύμφωνα με Έλληνες και ξένους οικονομικούς αναλυτές, οφείλεται σε σειρά αιτίων μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει η πλήρης εξάρτηση των (υποτίθεται ανεξάρτητων) αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας από τον Τούρκο πρόεδρο.

To Μουσείο Καποδίστρια υποψήφιο για Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2022

 

 skal

Επιτέλους, ο Καποδίστριας, έστω και μέσω του μουσείου που είναι αφιερωμένο σ’ αυτόν, καταξιώνεται και βρίσκει τη θέση του στην Ελλάδα και όχι μόνο

Στο εξωτερικό τα μουσεία που επικεντρώνονται σε μια προσωπικότητα από την πολιτική, την τέχνη, τη μουσική, τα γράμματα ή το επιχειρείν, είναι από τα πιο δημοφιλή. Στη χώρα μας, αντιθέτως, σπανίζουν.

Στο εξωτερικό τα μουσεία που επικεντρώνονται σε μια προσωπικότητα από την πολιτική, την τέχνη, τη μουσική, τα γράμματα ή το επιχειρείν, είναι από τα πιο δημοφιλή. Στη χώρα μας, αντιθέτως, σπανίζουν. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με την αδυναμία μας να αναγνωρίζουμε, έστω και μετά θάνατον, την ατομική χαρισματικότητα.

Ο Κιλιτσντάρογλου “τελειώνει” τον Ερντογάν: 19,1 δισ. δολάρια ξεπούλησε μεταξύ 20 και 22 Δεκεμβρίου

 

 

Ο Kılıçdaroğlu αποκαλύπτει το “θαύμα” Ερντογάν: Σε τρεις μέρες που κράτησε το “θαύμα” πουλήθηκαν 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Kemal Kılıçdaroğlu είπε ότι οι πωλήσεις συναλλάγματος έγιναν από την πίσω πόρτα μεταξύ 20 και 22 Δεκεμβρίου, όταν η ισοτιμία του δολαρίου έπεσε από 18 λίρες σε 11 λίρες.

Ο Kılıçdaroğlu, μάλιστα, αποκάλυψε και τα ονόματα των τραπεζών καθώς και τα ποσά που πούλησε εκείνες τις τρεις μέρες που έγινε η “επίθεση” στο δολάριο, για να ανατιμηθεί η τουρκική λίρα.

Τι πρέπει να εμπεριέχει η νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ;

 Η ενισχυμένη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ προσφέρει ένα μέσο για την αξιοποίηση των συνδυασμένων πόρων και των δύο οργανισμών για κοινό σκοπό

Ητρέχουσα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ,  που με το κατευθυντήριο έγγραφο της Συμμαχίας  υιοθετήθηκε  από το 2010 είναι θλιβερά ξεπερασμένη. 

Το μήνυμά του είναι μιας περασμένης εποχής σχετικής σταθερότητας, όπου η Ρωσία είχε το ρόλο της αντίπαλη υπερδύμανης που επανακάμπτει  και η Κίνα  θα συνέχιζε να αναπτύσσεται ως περιφερειακή δύναμη και «υπεύθυνος ενδιαφερόμενος φορέας» στην διεθνές σύστημα.

Οι νέοι εξοπλισμοί χρειάζονται νέο δόγμα

 Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα ήταν ευκταίο να οδηγήσει σε αλλαγή στρατιωτικού δόγματος. Η επικείμενη άφιξη των μαχητικών Rafale, η πρόσφατη αγορά νέων πολεμικών πλοίων, η προμήθεια ισραηλινών συστημάτων και η αναβάθμιση των ειδικών δυνάμεων ανατρέπουν το ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος υπέρ της ελληνικής πλευράς.

ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ*

Η προμήθεια υπερσύγχρονου αμυντικού εξοπλισμού είναι απαραίτητη, αλλά όχι η μοναδική, συνθήκη για την επιτυχημένη χρήση στρατιωτικής ισχύος. Κλασικό παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικρατούσε στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 1974.

«Η τουρκική εμμονή για αποστρατιωτικοποίηση νησιών και η ελληνική απάντηση»

 

Γράφει ο   Κωνσταντίνος Ιατρίδης*

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι , οι Τούρκοι δεν αυτοσχεδιάζουν όπως γίνεται με εμάς , αλλά σχεδιάζουν σε μακροπρόθεσμο  ορίζοντα, χτίζουν τις θέσεις τους , τις καλλιεργούν, τις προβάλλουν και προσπαθούν να εθίσουν την κοινή γνώμη και κυρίως το Διεθνές σύστημα, ότι υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα και επομένως ο μόνος τρόπος επίλυσης των είναι , να καθίσουμε να τα βρούμε μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Και σε αυτό βέβαια βοηθάει και η δική μας στάση , η σιωπή μας και η δική μας αδράνεια  να απαντάμε τεκμηριωμένα στους απαράδεκτους ισχυρισμούς της Τουρκίας.

Τι ετοιμάζει η Τουρκία στην Κύπρο; Κείμενο του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ προκαλεί ερωτήματα

 

 

Η Τουρκία «φτιάχνει κλίμα» στην Κύπρο, προετοιμάζοντας τις επόμενες επιθετικές της κινήσεις. Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ παριστάνει τον «ταχυδρόμο» του ψευδοκράτους που στήθηκε με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και καταθέτει ένα πολυσέλιδο κείμενο στο οποίο η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται και η ιστορία παρουσιάζεται όπως βολεύει την Τουρκία και τους συμμάχους της που τυγχάνει να είναι -στη θεωρία τουλάχιστον- και δικοί μας σύμμαχοι!