Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Εξαιρετικά τα είπατε κ. Πρωθυπουργέ για την Κύπρο και τις τουρκικές απειλές: Αλλά πολλοί άνθρωποι ήθελαν να ακούσουν και τη λέξη Τουρκία…

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε ενώπιον της κοινής συνεδρίασης της Βουλής και της Γερουσίας, σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό, που μόνοι οι Αμερικανοί ξέρουν να δημιουργούν.

Ήταν ηγετική η εμφάνιση, χωρίς αμφιβολία, και ισχυρός ο συμβολισμός: Πίσω του κάθονταν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, που τον χειροκρότησαν πολλές φορές.

Είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου. Είναι, αν δεν κάνω λάθος, ο ένατος ηγέτης που το επιτυγχάνει.

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μιλήσει στη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες και να μην απευθυνθεί στο εσωτερικό ακροατήριο.

Και γι’ αυτό συνέδεσε σε πολλά σημεία της ομιλίας του τα δημοκρατικά ιδεώδη και τις αρχές που μοιράζονται η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και τη συνεργασία της χώρας με τα δυτικά κράτη για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής. Διότι, αυτή τη στιγμή, είναι το πιο προσφιλές θέμα για την Αμερική, τους πολιτικούς της και τους νομοθέτες της.

  • Οι πάντες ασχολούνται με την ουκρανική τραγωδία, την οποία συνέδεσε με τα δικά μας εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που βοήθησε τον ουκρανικό λαό σε όλα τα επίπεδα.

Σε αντίθεση με την Τουρκία που το παίζει δίπορτο και επιτήδειος ουδέτερος. Ήταν μία καλή στιγμή να το κτυπούσε με όλη τη δύναμη της ψυχής του: ότι η Ελλάδα συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της οικονομίας της και με πόνο του λαού της, και η Τουρκία, την ίδια στιγμή, κερδοσκοπεί και σπάει το δυτικό εμπάργκο.

Χωρίς να αναφέρει τη λέξη Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου -και το έκανε και στην ομιλία του στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή του το προεδρικό ζεύγος της Αμερικής. Προσωπικά “κρατώ” ότι αναφέρθηκε στην Κύπρο και το πρόβλημα της, που είναι θέμα εισβολής και κατοχής, και τίποτα άλλο…

Απευθυνόμενος στον κ. Μπάιντεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε:

«Κύριε Πρόεδρε, είστε εξαιρετικά ενημερωμένος  για το Κυπριακό και παρακαλώ χρησιμοποιήστε όλη σας την επιρροή για να φέρετε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανείς  δεν μπορεί, και δεν θα δεχτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο», σημείωσε πολύ ορθά ο κ. Μητσοτάκης.

Ήταν επίσης πολύ ισχυρή η αναφορά του για την Κύπρο και στο Κογκρέσο:

«Δεν μπορεί -τόνισε ο Πρωθυπουργός- να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου. Όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές και τους γερουσιαστές.

  • Κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο πάλι χωρίς να αναφερθεί στην Τουρκία, τόνισε ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ, όταν όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία, είναι ακόμα μία πηγή αποσταθεροποίησης στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Και σας ζητώ να το λάβετε υπόψη όταν θα λάβετε αποφάσεις που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και σαφέστατα εννοούσε την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, ένα θέμα που θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες στο Κογκρέσο, στην περίπτωση που ο Λευκός Οίκος επιχειρήσει να υποστηρίξει το αίτημα της κατοχικής δύναμης. Όπως είναι γνωστό, σημαντικοί νομοθέτες ήδη ενημέρωσαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την άρνησή τους να υποστηρίξουν την αγορά των 40 καινούργιων F-16 από την Τουρκία και την αναβάθμιση 80 παλαιών αεροσκαφών που είχε ήδη αγοράσει.

Ο Πρωθυπουργός μπορούσε να κάνει μία πιο σαφή αναφορά καθώς στην αίθουσα βρίσκονταν νομοθέτες που υποστηρίζουν με ισχυρό τρόπο ότι είναι λάθος να ενισχυθεί στρατιωτικά η Τουρκία με αμερικανικό υλικό. Και οι οποίοι θα δώσουν τη μάχη μαζί με την Ομογένεια για να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια του Λευκού Οίκου υπέρ της κατοχικής δύναμης.

Πάντως, και για το θέμα των υπερπτήσεων, ο πρωθυπουργός προτίμησε ισχυρή γλώσσα για να καταγγείλει τις τουρκικές προκλήσεις. Έστειλε μηνύματα:

«Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή», ήταν η δήλωση του κ. Μητσοτάκη.


Το θέμα είναι αυτό: Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες σε ότι αφορά τις απειλές της Τουρκίας εναντίον των νησιών του Αιγαίου και εναντίον της Κύπρου. Διότι εκεί είναι η ουσία και αυτό ήταν που επεδίωκε ο κ. Μητσοτάκης ερχόμενος στην Ουάσιγκτον. Τις εντυπώσεις έτσι κι αλλιώς θα τις κέρδιζε από τη στιγμή που θα γινόταν δεκτός στο Λευκό Οίκο και θα είχε την τιμή να προσφωνήσει τους Αμερικανούς νομοθέτες. Έπεισε τους Αμερικανούς συνομιλητές του;

Την απάντηση -αν κέρδισε και στην ουσία- θα μπορέσουμε πιστεύω να την δώσουμε τις επόμενες μέρες, όταν θα γίνουν και οι σχετικές ενημερώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω πηγών, δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος με αυτά που άκουσε στο Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Μπάιντεν και τους συνεργάτες του. Και στην ατζέντα βρέθηκαν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Πρωθυπουργός, για να είναι πιο πειστικός στα επιχειρήματα του για τις τουρκικές απειλές, παρουσίασε στον Αμερικανό πρόεδρο και στα μέλη της ομάδας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τον παράνομο χάρτη της τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας». Ήταν μία κίνηση που χρειάστηκε να γίνει, χωρίς να σημαίνει αναγκαστικά ότι υπήρξε αμφισβήτηση των καταγγελιών του για την Τουρκία.

  • Ναι, πιστεύω ότι ήταν πολύ καλή η εμφάνιση και γενικά η παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, και των συνεργατών του, στην Ουάσιγκτον.

Αλλά, και εγώ -και πάρα πολλοί άνθρωποι που κυριάρχησαν στα κοινωνικά δίκτυα- θα ήθελαν να ακουγόταν η λέξη Τουρκία και στο σημείο για την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου, και όταν μίλησε για τις υπερπτήσεις.

Καταλαβαίνω το επιχείρημα που άκουσα από διπλωμάτες και συναδέλφους, ότι μιλούσε σε αμερικανικό ακροατήριο, όχι σε ελληνικό. Καταλαβαίνω και τα άλλα επιχειρήματα που άκουσα. Και σέβομαι το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να λένε και να υποστηρίζουν ελεύθερα τη γνώμη τους…

Αλλά, θα το επαναλάβω χωρίς ίχνος προσπάθειας να μειώσω το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη, διότι ήταν επιτυχημένο: αν ανέφερε τη λέξη Τουρκία θα κέρδιζε το απόλυτο 10!

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal