Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Όλη η αλήθεια για τα F-16 που επιθυμεί να χαρίσει στην Τουρκία ο Λευκός Οίκος: Κογκρέσο εναντίον Μπάιντεν μέχρι τέλους…

 Όπως σημειώσαμε, στόχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι «να τεστάρει τα νερά» και να εξετάσει αν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές άλλαξαν τη γνώμη τους και αν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τυχόν επίσημο αίτημα για την αναβάθμιση των F-16 που έχει στην κατοχή της η Τουρκία.

Είναι βέβαιο ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ ΔΕΝ συμφωνεί με τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν και θα εκδηλώσει και δημόσια τη δυσφορία του. Ήδη έχει ενημερώσει τον υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την αντίθεσή του στην στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας, η οποία απειλεί την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία, χώρες προσφιλείς για τον φιλέλληνα γερουσιαστή.

Πρέπει να επαναλάβουμε, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις ότι η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν δείχνει μία διάθεση να υποστηρίξει το αίτημα της Τουρκίας για την αναβάθμιση των F-16. Όμως, μέχρι της στιγμής συναντά την αντίσταση του Κογκρέσου.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι ο βουλευτής Frank Pallone, Jr. (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) αντέδρασε έντονα στις πληροφορίες που θέλουν την αμερικανική κυβέρνηση να προτείνει την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Ο βουλευτής Pallone, που έδειξε με τη δήλωση του ότι είναι έξω φρενών, αναφέρει τα εξής:

«Καταδικάζω έντονα την προτεινόμενη πώληση όπλων στην Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να ανταμείψουν την Τουρκία με νέα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, δεδομένου του μακροχρόνιου ιστορικού του καθεστώτος Ερντογάν σε εγχώριες και διεθνείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή και αποτυχία τήρησης των δεσμεύσεων του ΝΑΤΟ».

«Τους τελευταίους μήνες», σημείωσε, «ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει κάνει πενιχρές πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε στην καλή μας σχέση. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποθέσουν λανθασμένα ότι αυτή η πώληση θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να σταματήσει τις θανατηφόρες ενέργειές του και να αλλάξει τη διπλωματία του. Αντιθέτως, ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει».

Ο Αμερικανός βουλευτής, που είναι μεγάλος υποστηρικτής της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αρμενίας, υπογραμμίζει επίσης τα εξής:

«Αυτή η πώληση θα τον ενθαρρυνθεί και θα του δώσει τους πόρους για να συνεχίσει τις πολεμικές του πρωτοβουλίες στον Καύκασο και όχι μόνο. Δεν μπορώ να υποστηρίξω οποιαδήποτε ενέργεια του Κογκρέσου που θα βοηθούσε την Τουρκία να αυξήσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο».

Για τα “μάτια” της Τουρκίας θα συγκρουστούν το Κογκρέσο με τους γραφειοκράτες της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν. Ο “πόλεμος” θα διαρκέσει και η πρόβλεψη είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα χάσει. Όπως ηττήθηκε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την υπόθεση των F-35 και των S-400…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal