Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΕΦΘΗΚΑΤΕ;
1.-Μιλώντας και διαβάζοντας ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει σε μονάδες με BmP έχω πεισθεί για την ανάγκη αντικατάστασής τους.
Υπάρχει, όμως, ένα σοβαρό ερώτημα το οποίο δεν απασχόλησε τον δημόσιο διάλογο και προκαλεί προβληματισμούς.

Το έθεσε με χθεσινό σχόλιό του ο εξαιρετικός δικηγόρος Ηλείας και καλός γνώστης του Διεθνούς Δικαίου Γιώργος Τσουκαλάς.
Μήπως η επιλογή ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων στα νησιά έγινε διότι δεν υπάγονται σε ΝΑΤΟϊκούς περιορισμούς;

Αν το ΝΑΤΟ έχει επιφυλάξεις να εντάξει ελληνικά νησιά σε στρατιωτικές ασκήσεις, μήπως δεν επιτρέπει και την εγκατάσταση οπλικών συστημάτων προερχομένων απο ΝΑΤΟϊκές χώρες στα νησιά αυτά;

Εντάξει, τα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα θα αποσυρθούν. Αυτά που θα παραδοθούν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα τοποθετηθούν στα νησιά; Ή θα βρεθεί κάποιος εύσχημος λόγος (και υπάρχει) να τοποθετηθούν στον Έβρο κοντά στα Λέοπαρντ;

Και με τα νησιά τι θα γίνει; Θα μείνουν χωρίς προστασία;
Τα ρωσικής κατασκευής συστήματα όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχουν τέτοιους περιρισμούς.
Μήπως πρέπει να υπάρξει σ
υμφωνία ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στην εγκατάσταση, στα νησιά, οπλικών συστημάτων που θα αντικαταστήσουν αυτά που θα δοθούν στην Ουκρανία;
2.-Έχοντας υπόψη το προηγούμενο της Κύπρου με την απόσυρση της Μεραρχίας και την τουρκική εισβολή, θα ήταν τερατώδης αφέλεια να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά.

Η στρατιωτική ηγεσία δεν έχει κανέναν λόγο να κάνει κάτι τέτοιο και να το χρεωθεί. Και δεν θα το κάνει.
Πιστεύω πως δεν θα το τολμήσει και η πολιτική ηγεσία. Το δούλεμα του Ιωαννίδη απο τους αμερικανούς πρέπει να αποτελεί οδηγό για τις αποφάσεις και τις κινήσεις της.

3.-Ως καλή σύμμαχος των αμερικανών, η Ελλάδα πρέπει να βρεί τρόπους να προστατεύσει, αποτελεσματικά, την βάση τους στην Αλεξανδρούπολη. Ο ιπποτισμός επιβάλει την προστασία των συμμαχικών στρατευμάτων που στρατοπεδεύουν εκεί.

Η υπέρπτηση τουρκικών αεροπλάνων πάνω απο εθνικό ηπειρωτικό εναέριο χώρο πρέπει να μην ξανασυμβεί. Να γίνει σαφές, απο τώρα, στους Τούρκους. Και στους αμερικανούς ότι λαμβάνονται μέτρα για την προστασία τους. Δεν χρειάζεται αναχαίτιση. Αρκεί να ενεργοποιηθούν επίγεια αντιαεροπορικά συστήματα.

4.-Το επόμενο τουρκικό drone που θα παραβιάσει εθνικό εναέριο χώρο, πολύ περισσότερο που θα υπερίπταται πάνω απο κατοικημένα ελληνικά νησιά, να καταρριφθεί. Υπάρχει διεθνής νομιμοποίηση γι αυτό. Θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια οποιαδήποτε υπέρπτηση χωρίς πιλότο. (Renegate). Περιοχές στην Αλεξανδρούπολη και τη Σούδα να κηρυχθούν ως απαγορευμένες πτήσεων.

5.-Δεν θα μπορέσει να κάνει τίπ
οτε η Τουρκία με τις απειλές της. Να προσεχθεί να μην διαταράξει την ησυχία στο Αιγαίο και βλάψει την τουριστική κίνηση. Δεν την παίρνει με τίποτε να κάνει κάτι που πολλοί ανησυχούν. Και αν τολμήσει θα μετανοιώσει.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το τρολάρισμα του Κιλιντσάρογλου (αρχηγού της αντιπολίτευσης) στον Ερντογάν. Προχώρα, του είπε, σε ενέργεια κατάληψης των νησιών και θα σε στηρίξουμε.

6.-Χρειάζεται προσοχή σε περίπτωση που στην Ελλάδα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές νωρίτερα απο τις προεδρικές στην Τουρκία. Αν υπάρξει μεγάλη περίοδος αστάθειας πρέπει να ληφθούν απο τώρα μέτρα στρατιωτικής επαγρύπνισης. Να μπορούν να αντιδράσουν αποτρεπτικά οι Ε.Δ.

Π.Σ.
________________________________

Αναρτήθηκε από τον  Στρατηγό εα κ. Αθανάσιο Καραντζίκο