Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Η γαλλική προεδρία, τα ελληνικά συμφέροντα και η Τουρκία

 

Η Γαλλία αναλαμβάνει από σήμερα την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ και μια από τις άμεσες προτεραιότητες του Εμμανουέλ Μακρόν είναι η στρατηγική αυτονομία του ευρωπαϊκού οργανισμού. Επιπλέον, οι κινήσεις της γαλλικής προεδρίας αναμένονται με ενδιαφέρον από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ελληνογαλλικού συμφώνου και του ότι το Παρίσι επικρίνει τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενδιαφέρον έχουν και οι προτεραιότητες της προεδρίας για το μεταναστευτικό.

Ο Μακρόν ποτέ δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του να αποκτήσει η ΕΕ στρατηγική αυτονομία και το επαναλαμβάνει συνέχεια στις δηλώσεις του. Η Γαλλία ηγήθηκε του πολιτικού λόγου και της πρωτοβουλίας για την ευρωπαϊκή κυριαρχία και τη στρατηγική αυτονομία. Έχοντας πλέον, την προεδρία της ΕΕ, σχεδιάζει να προχωρήσει στην ουσία των πραγμάτων με την παρουσίαση μιας Στρατηγικής Πυξίδας και τη διοργάνωση μια αμυντικής Συνόδου Κορυφής με την Κομισιόν.

Από τον “πλατφορμοκεντρικό” πόλεμο στη δεύτερη πυραυλική επανάσταση

 


Γρίβας Κώστας

Στις 2 Αυγούστου 2019, μετά από 32 χρόνια, η συνθήκη INF, η οποία απαγόρευε στη Ρωσία και τις ΗΠΑ να αναπτύξουν επίγεια εκτοξευόμενους πυραύλους (βαλλιστικούς και cruise) με βεληνεκές μεταξύ 500 και 5500 χλμ, έπαψε να ισχύει. Πρόκειται για ιστορικό ορόσημο που σηματοδοτεί το τέλος της μεταψυχροπολεμικής εποχής, αλλά και την είσοδο σε μια νέα ιστορική περίοδο, η οποία σφραγίζεται από τη δεύτερη πυραυλική επανάσταση.

Η νέα φάση της λεγόμενης πυραυλικής επανάστασης (missile revolution) αναμένεται να επιδράσει αποφασιστικά στις εξελίξεις στα πολεμικά πράγματα στην τρέχουσα δεκαετία 2020.

Το 2021 ξεκίνησε ο ανηφορικός δρόμος του εξοπλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, τι επιφυλάσσει το ’22 για την άμυνα της χώρας;

 

Με αρκετά θέματα ανοιχτά για τις Ένοπλες Δυνάμεις κλείνει ακόμη μια χρονιά. Σίγουρα πολλά μπήκαν «στ’ αυλάκι», ενώ όπου εκείνο δεν υπήρχε δημιουργήθηκε από τα Επιτελεία, μέσα από σκληρή δουλειά και επιμονή και κάτω από συνθήκες Covid που καθυστέρησαν αρκετές από τις διαδικασίες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πέραν των κατευθύνσεων που έδινε τη χρονιά που πέρασε, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, παράκαμψε τους όποιους δεσποτισμούς προσώπων ώστε πρώτον να υπάρχει η απαραίτητη ηρεμία και δεύτερον για να τρέξουν όλα εκείνα που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όλο και πιο κοντά η πώληση των Mirage 2000-9 από τα ΗΑΕ στην χώρα μας
«Πόρτα» των Τούρκων από την Δανία για μεταχειρισμένα F-16

Πόσο πιθανό είναι να πουληθούν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα, τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-9 που διαθέτει η μεσανατολική χώρα; Το θέμα δεν είναι νέο.

Σύμφωνα με το Forbes, τον περασμένο χρόνο σημειώθηκε αξιοσημείωτη άνοδος στον αριθμό των χωρών που επέλεξαν να αγοράσουν μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη για τις αεροπορικές τους δυνάμεις και  σημειώνεται, ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπάρχει περίπτωση να πουλήσουν μεταχειρισμένα Μιράζ στην Ελλάδα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ !

 Δήλωση Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα και σόου πυροτεχνημάτων στη Θεσσαλονίκη για την αλλαγή του χρόνου

 

«Αθόρυβα» και υπό την σκιά της πανδημίας υποδέχθηκε ο κόσμος το νέο έτος (εικόνες)

  Ο πλανήτης υποδέχθηκε το 2022, με την ελπίδα ότι ο εφιάλτης που βιώνει τα δύο τελευταία χρόνια, θα χαθεί και θα μείνει πίσω μόνο μία άσχημη ανάμνηση

Εορταστικές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν, η μουσική απαγορεύτηκε, το ρεβεγιόν περιορίστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο: ο κόσμος μπαίνει το 2022 στην τρίτη χρονιά της πανδημίας, με τα κρούσματα να έχουν εκτοξευτεί, αλλά και με κάποιες ενδείξεις ελπίδας να αχνοφαίνονται.