Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Πόσο εξαρτημένη από τη Δύση είναι η τουρκική πολεμική βιομηχανία;

  


Τσιλιόπουλος Ευθύμιος

Πόσο επηρεάζεται η τουρκική πολεμική βιομηχανία από τις όποιες κυρώσεις της έχουν ήδη επιβληθεί από τη Δύση; Πόσο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε σύγχρονα οπλικά συστήματα; Μπορεί ο Ερντογάν να κομπορρημονεί για την αυτονομία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά στην πραγματικότητα το σχετικό βιομηχανικό σύμπλεγμα της γείτονος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένη τεχνολογία και σε ξένα υποσυστήματα, σχεδόν όλα από δυτικές πηγές.

Ο Τούρκος πρόεδρος συχνά δηλώνει ότι από το 2002 έχει μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από ξένα οπλικά συστήματα από 80% σε 30%. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, αν και τα πραγματικά ποσοστά παραμένουν άγνωστα, κυρίως λόγω της δυσκολίας να προσδιορίσουμε πόσο είναι πραγματικά τουρκικό ένα οπλικό σύστημα.

Άγκυρα της Ελλάδος

 akgyra ths elladas 01

  Ιερός Ναός Αγίου Ιερομάρτυρα Κλήμη, είναι ο τελευταίος βυζαντινός ναός στην Άγκυρα

- Πηγή: https://www.pontosnews.gr/348828/politika-mikrasiatika/exafanizetai-o-teleftaios-vyzantino/

Ευαγγελίας Κ. Λάππα, μαθήτριας Γ’ Λυκείου


Η Άγκυρα, είναι μια αρχαία Ελληνική πόλη, η οποία βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Μικράς Ασίας ανάμεσα στον Άλυ και τον Σαγγάριο ποταμό. Είναι σπουδαίος σιδηροδρομικός κόμβος προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα: Λυκαονία, Φρυγία, Βιθυνία, Παφλαγονία, Καππαδοκία, Αρμενία, Περσία, Συρία. Εντάσσεται στην επαρχία της αρχαίας Γαλατίας. Απ’ την Κωνσταντινούπολη απέχει 578 χλμ. κι απ’ τη Μαύρη θάλασσα 185 χλμ. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, βέβαια, την κάνουν να είναι και σπουδαίο κέντρο εμπορικό. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σ’ ένα λόφο και περιβάλλεται απ’ το Ελμά νταγ (βουνό), το Μιρίν νταγ και το Μπογλήμ.

Νέα αποδέσμευση βρετανικών πρωθυπουργικών εγγράφων για 1998-2000

 

Γράφει η Φανούλα Αργυρού

Σε συγκεκριμένο φάκελο που καλύπτει την Ευρωπαϊκή Πολιτική της Εργατικής Κυβέρνησης Τόνι Μπλερ καταγράφεται η βρετανική πολιτική για τη ματαίωση της καθόδου των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, η στάση της Ελλάδας υπέρ της Κύπρου, οι προσδοκίες της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι προσπάθειες του Λονδίνου να τις υποστηρίξει.

1956: Ο Χάρτιγκ απειλεί την Ε.Ο.Κ.Α


 


Το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου 1956, ο Χάρντιγκ σε ραδιοφωνική ομιλία του ανέφερε ότι «αι ημέραι της ΕΟΚΑ είναι μετρημένοι και υφαίνεται πέριξ της ο ιστός της αράχνης». Αλλά τα γεγονότα που ακολούθησαν τον διέψευσαν, παρόλο ότι ο βρετανικός στρατός έφτασε τις 40 χιλιάδες και ήταν πολύ καλά εξοπλισμένος. Εξάλλου ο...  

 
Χάρντιγκ χρησιμοποίησε αφθονία χρημάτων για σκοπούς προδοσίας και μεταχειρίστηκε ανήκουστα βασανιστήρια εις Βάρος των συλλαμβανομένων αγωνιστών. 
 
Η εκτίμηση του Διγενή για την καυχησιολογία του Χάρντιγκ, ότι σύντομα θα διαλύσει την ΕΟΚΑ, είναι πολύ διαφορετική. Γράφει: 

Χριστέ, ευλόγησε την Πατρίδα μας!

  Νίκου Ταμουρίδη

  Αυτή την καινούρια χρονιά, ας θυμηθούμε ότι είναι ουτοπία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας να στηριζόμαστε μόνο στις δυνατότητές μας και -πολύ χειρότερα- στις αδυναμίες μας

 
«Χριστού γέννησις: Ο Θεός, ο εν σοφία τα πάντα δημιουργήσας, μορφήν αναλλοιώτως ανθρωπίνην προσλαμβάνει, και των βροτών τα πταίσματα ως αγαθός περιτέμνει, δίδων την σωτηρίαν σήμερον τω κόσμω. Θεός δε ών κατ’ ουσίαν, εξαποστέλλων το πνεύμα του υιού αυτού εις τας καρδίας ημών, ουκέτι ημείς δούλοι εσμέν, αλλ’ υιοί και κληρονόμοι Θεού δια Χριστού.

Χαίρει δε εν τοις υψίστοις και ο του κτίστου Ιεράρχης, ουρανοφάντωρ του Χριστού, μύστης του Δεσπότου, φωστήρ φαεινός, ο εκ Καισαρείας και Καππαδόκων χώρας, Βασίλειος ο Μέγας, όστις θεοπρεπώς εδογμάτισεν, την φύσιν των όντων ετράνωσεν και τα των ανθρώπων ήθη κατεκόσμισεν.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3/4/1770 - 4/2/1843)