Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Πώς η Ελλάδα θα αποτρέψει στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό του Ερντογάν

 


Γράφει ο Μίχας Ζαχαρίας

 Στην αυγή του 2022, το ζήτημα της ελληνικής άμυνας απέναντι στον τυχοδιωκτισμό του Ερντογάν προβάλλει ως μια από τις κυριότερες προκλήσεις που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά το πρόβλημα παραμένει για μερικά ακόμα χρόνια. Το πολιτικό σύστημα δεν έχει αντιληφθεί σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα. Το ελληνικό κράτος, στερούμενο θεσμικά των μηχανισμών, εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται την τουρκική απειλή στο περίπου, όπως αποκαλύπτεται από τις πράξεις, όχι από τις διακηρύξεις του.

Το κεφαλαιώδες ζήτημα της αξιόπιστης αποτροπής δεν μπορεί να συζητιέται σοβαρά στα τηλεοπτικά παράθυρα. Ακόμα και στην αρμόδια κοινοβουλευτική  επιτροπή απαιτείται η παρουσία ειδικών που θα εξηγούσαν αναλυτικά την πραγματική εικόνα της τουρκικής απειλής και πώς αυτή αντιμετωπίζεται. Διότι η Άγκυρα ήδη χρησιμοποιεί το στρατιωτικό εργαλείο για την επίτευξη πολιτικών στόχων.

Πώς η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πήρε το πάνω χέρι από τους Τούρκους

 Γράφει ο Λαγός Κωνσταντίνος

Πριν ακόμα η Τουρκία εγείρει τις επεκτατικές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, άρχισε τις προσπάθειές της (από τη δεκαετία του 1960) να αποκτήσει αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο, αλλά βρήκε απέναντι την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Καθώς τα μαχητικά αεροσκάφη αποτελούν την αιχμή του δόρατος είναι χρήσιμο να δούμε πως διαμορφώθηκε τις τελευταίες έξι δεκαετίες η ισορροπία αεροπορικών δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας. Ο περιορισμένος χώρος δεν επιτρέπει την παράθεση αναλυτικών αριθμών, έτσι θα αναφερθούμε στο γενικό πλαίσιο αυτής της ισορροπίας.

Το 1952 η Ελλάδα και η Τουρκία εισήλθαν στο ΝΑΤΟ και ξεκίνησε ο εξοπλισμός τους με σύγχρονα οπλικά συστήματα κυρίως από τις ΗΠΑ. Τρία χρόνια αργότερα η Ελλάδα διέθετε περίπου 200 μαχητικά αεριωθούμενα, ενώ η Τουρκία σχεδόν τριπλάσιο αριθμό. Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950, οι δύο χώρες ενισχύονταν με μαχητικά (κυρίως F-84G, F-84E και F-86) που παραχωρούσαν άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Νέος “γρίφος” με το παράνομο “Τουρκολιβυκό Μνημόνιο”: Η πολιτική αβεβαιότητα στη Λιβύη δεν βοηθά την Ελλάδα


Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Chairman of the Presidency Council of Libya Mohamed Al-Menfi (L) during their meeting in Istanbul, Turkey, 17 December 2021. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT


Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί γύρω από το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, καθώς όσο παραμένει στο τραπέζι τόσο παγιώνεται και στο εσωτερικό της Λιβύης, διαπιστώνεται μέσα από διπλωματικές κινήσεις και δηλώσεις των τελευταίων ημερών, με την Τουρκία να επιχειρεί με κάθε τρόπο να πείσει ότι το Μνημόνιο είναι σταθερό και κατοχυρωμένο.

Σε μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη κίνηση η Επιτροπή Εξωτερικών της λιβυκής Βουλής με έδρα το Τομπρούκ είχε επισκεφθεί την Τουρκία που συναντήθηκε με τον ίδιο τον προέδρο Ερντογάν αλλά και μια σειρά παράγοντες μεταξύ αυτών και του εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» ναυάρχου ε.α. Τ. Γιαϊτσί.

Ακόμη 560 εκ. ευρώ στην Τουρκία από την ΕΕ! Πρ.Εμφιετζόγλου

  

Όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «μικροί». Όταν οι Έλληνες δεν αντιδρούν και ανέχονται. Όταν εγκρίνουν άλλα 560 εκ. € στην Τουρκία για το… μεταναστευτικό και τη… μη παραβίαση των Τουρκικών συνόρων!

Γράφει ο

Δρ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Σ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

Πανελλήνιας ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

«Όταν ο Ερντογάν σε εξευτελίζει, κάθεται με τα πόδια ανοικτά και σε αφήνει όρθια» και εσύ του εγκρίνεις και άλλα 560 εκ.€, τί να περιμένει κανείς από την σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση; Δυστυχώς, μεγαλύτερη ακόμη απογοήτευση και διάψευση των προσδοκιών που ενσάρκωσε και που μπορεί, σταδιακά, να καταλήξει σε διάλυσή της.

Εδώ φτάσαμε… Η κατοχική Τουρκία θέτει όρους στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βελτιωθούν οι σχέσεις τους: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

  

Ο Ιμπραίμ Καλίν συναντήθηκε με Παλαιστίνιους που ζουν στο Σικάγο, στην παρουσία και του πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Murat Mercan. Φωτογραφία via Twitter, Turkish Embassy DC, @TurkishEmbassy

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο ισλαμιστής Ιμπραίμ Καλίν, που χαρακτηρίζεται και ο άνθρωπος “για όλες τις δουλειές” του Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Ουάσιγκτον και στο Σικάγο.

Είχε την ευκαιρία για επαφές, αν και δεν ανακοινώθηκε, ούτε από τον ίδιο, ούτε από τους Αμερικανούς, με ποιους συναντήθηκε κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Και αυτό είναι περίεργο για τον λαλίστατο Καλίν, αλλά και γιατην παρούσα αμερικανική κυβέρνηση που εκδίδει ανακοινώσεις για τα πάντα.

Το 2022 κλείστε την τηλεόραση και Λυτρωθείτε!..
 Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος


Θέλω με το σημερινό μου άρθρο να θυμίσω στους παλιούς και να πληροφορήσω τους

νέους ότι κάπου εκεί στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, η Κινηματογραφική ΕΙΚΟΝΑ στις

μεγάλες οθόνες μεταφερόταν με αφίσες και φωτογραφίες από έργα που έπαιζαν και όσα

μελλοντικά θα ερχόντουσαν σε κεντρικά και σε συνοικιακά Σινεμά…

     Ανείπωτη η υποβλητική δύναμη της μεγάλης οθόνης, ιδιαίτερα σε έγχρωμα φιλμ που

έκαναν χρήση της τεχνολογίας cinemascope, και έκαναν εμάς τα αγόρια να θέλουμε να

γινόμαστε μετά την προβολή πειρατές και cowboys, μυστικοί πράκτορες και αδέκαστοι

λειτουργοί της Θέμιδος, και τα κορίτσια ντίβες μυστηριώδεις, γυναίκες πλανεύτρες και

εξωτικές όσο και επιθυμητές…