Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Ώρα αποφάσεων για την ελληνική πολεμική βιομηχανία

 


Γράφει ο Κωνσταντίνος – Τιμολέων Τόλιας

Αμυντικός αναλυτής ΘΠΕ

το άρθρο δημοσιευθηκε για πρώτη φορά στο thracenews.gr, στις 26 Αυγ 2020


Οι πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την εγχώρια πολεμική βιομηχανία ανοίγουν τον δρόμο για μια ευρύτερη συζήτηση αναφορικά με τον ρόλο της αμυντικής βιομηχανία στην χώρα μας και τον προσανατολισμό που αυτή πρέπει να έχει. Δεν θα σταθούμε τόσο στην οπωσδήποτε σημαντική πτυχή της προσφοράς της αμυντικής βιομηχανίας στην εθνική οικονομία, θα εστιάσουμε περισσότερο στην αμυντική πτυχή, στους τρόπους δηλαδή με τους οποίους αυτή επιδρά στην αμυντική ισχύ της χώρας.

Ιω.Μάζης:Η εμπλοκή της Τουρκίας στο Καζακστάν συνδέεται με το αμερικανικό non paper για τον East Med

 


Γλυπτά Παρθενώνα: Ιστορική μεταστροφή των Times – «Ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστραφούν τώρα»


 
Οι Τάιμς του Λονδίνου οριστικοποίησαν την Τετάρτη τη στροφή τους υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο σε αυτό της Ακρόπολης, με κύριο άρθρο τους όπου τονίζουν ότι πλέον τα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής είναι ακατάρριπτα.

Με τίτλο: «Ενώνοντας την κληρονομιά της Ελλάδας», η παραδοσιακή εφημερίδα του συντηρητικού χώρου στη Βρετανία, που θέλει πάντως να αναδεικνύεται και ως μοντέρνα, τονίζει ότι ενώ επί δεκαετίες υποστήριζε την παραμονή των γλυπτών

Βίντεο|| Στ.Καραβίδας: Το μόνο Ελληνικό Think Tank που γνωρίζω, είναι το Leopard 2A6Hell.

 

East Med: Συνέχιση των προσπαθειών – Ιω.Θεοδωράτος (video)

 

Τώρα θα κριθεί η αξιοπιστία της Ουάσιγκτον έναντι της συμμμάχου της: Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ…


FILE PHOTO: Oι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας, Άντονι Μπλίνκεν και Νίκος Δένδιας, συνυπογράφουν την αμυντική συμφωνία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Department photo by Freddie Everett

 

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ήταν σημαντικό για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Τον Οκτώβριο υπογράφηκε η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυνας και Συνεργασίας (MDCA)

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ήταν σημαντικό για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Τον Οκτώβριο υπογράφηκε η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυνας και Συνεργασίας (MDCA). Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, ψηφίστηκε ο νόμος για την άμυνα και τη διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας.

Παρά τις μεγάλες αυτές επιτυχίες, διατυπώθηκαν επικρίσεις. Για παράδειγμα, υπήρχαν εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν ότι η MDCA έπρεπε να ανανεώνεται ετησίως (φυσικά, ποτέ δεν εξήγησαν πώς θα μπορούσαν να πείσουν το Κογκρέσο να επενδύσει σε εγκαταστάσεις που δεν θα ήταν εγγυημένες πέραν του έτους).

Στοίχημα η επόμενη μέρα για την 332 Μοίρα: Με mach ταχύτητες η προετοιμασία για την έλευση των Rafale F3R


Στα cockpit των νέων μαχητικών που θα φτάσουν από την Γαλλία θα βρίσκονται οι Έλληνες ιπτάμενοι, αυτοί που για δέκα μήνες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στα γαλλικά θρανία και τον αέρα και πιστοποιήθηκαν ως εκπαιδευτές στο νέο τύπου του αεροσκάφους. Πηγή εικόνας: @jay_dtg on instagram


Με το βλέμμα στραμμένο στον πάντα αστάθμητο παράγοντα που είναι ο καιρός αλλά και οι συνθήκες της πανδημικής κρίσης, το αεροπορικό Επιτελείο προετοιμάζει την έλευση των πρώτων έξι Rafale F3R στην Ελλάδα.

Πολλές σελίδες έχουν αφιερωθεί, όχι μόνον από την σελίδα μας, αλλά από το σύνολο του ειδικού Τύπου που σκιαγραφεί το αμυντικό ρεπορτάζ- κι όχι μόνο- για το αεροσκάφος που πριν δέκα και πλέον χρόνια προκρίθηκε από τους Επιτελείς της ΠΑ και στη συνέχεια επιλέχθηκε, με τεράστια καθυστέρηση, ως ένας εκ των επόμενων τύπων με τους οποίους θα πετούν τα μπλε φτερά.

Εδώ …φτάσαμε: Όσοι ασκούν κριτική στην Τουρκία και στους ανθρώπους του ΟΗΕ είναι …”εθνικιστές” και “ρατσιστές”

 


Πέσαμε πάλι από τα …σύννεφα! Διότι ούτε μυαλό θα βάλουμε ποτέ, ούτε θα σταματήσουμε να περιμένουμε από άλλους να λύσουν τα προβλήματά μας και βεβαίως δεν θα τερματιστεί ποτέ το σπορ του «τουρκολαγνισμού».

Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε σημαία ότι ισχυρίζονται οι Τούρκοι κατακτητές και οι αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπήρξαν ποτέ τίμιοι μεσολαβητές. Παραβιάζουν τα δικά τους ψηφίσματα εξυπηρετώντας την κατοχική δύναμη.

Αναρωτηθήκαμε πολλές φορές γιατί αυτή η απαράδεκτη στάση. Εντοπίσαμε «συνδέσεις» κάποιων εκ των αξιωματούχων και ανάρμοστες σχέσεις με Τούρκους και Τουρκοκύπριους. Αλλά, όπως πάντα, στη Λευκωσία (αλλά και στην Αθήνα), είτε φοβούνται, είτε είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Μιλάμε για την τύχη του EastMed χωρίς να παρακολουθούμε τα bcm,τις συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας και τους συμβιβασμούς της Τουρκίας με τους Άραβες

 

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται πολλές αναφορές σχετικά με την τύχη του Eastmed και με αφορμή έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας το οποίο αναγνώστηκε ως μη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό.

Σύμφωνα με διευκρινιστικές δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στη διασύνδεση της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, στην εμβάθυνση των περιφερειακών σχέσεων και στην προώθηση των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας. Στην ίδια δήλωση ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν έργα όπως ο Euroafrica Interconnector (ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδος) και ο Euroasia (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας).