Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Γαβριήλ Δημητρίου:Με Rafale παύει να κείται μακράν η Κύπρος. Γιατί πρέπει να πάρει δικά της μαχητικά

Γιάννης Μάζης: Γιατί και πώς να καταρριφθούν τουρκικά drones. Ξεθάρρεψαν οι Τούρκοι από το non paper

 

Ναυμαχία της Λήμνου: Ο Κουντουριώτης καταδιώκει τους Τούρκους μέχρι τα Δαρδανέλια


 

Αποφασιστική ναυμαχία για την έκβαση του Α’ Βαλκανικού Πολέμου μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στόλου στο Βόρειο Αιγαίο.


Διεξήχθη στις 5 Ιανουαρίου 1913 στη γραμμή Λήμνου – Στενών κι έληξε με περιφανή νίκη του ελληνικού ναυτικού. Με την επικράτησή του, που ήλθε ως συνέχεια της ναυμαχίας της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912), ο ελληνικός στόλος σταθεροποίησε την κυριαρχία του στο Αιγαίο, ενώ ο τουρκικός δεν τόλμησε μέχρι το τέλος του πολέμου να εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελλίων.

«Αστακοί» ο Έβρος και τα νησιά του Αιγαίου με νέα συστήματα επιτήρησης - Έτοιμες οι ΕΔ για κάθε απειλή εξ Ανατολών

 

 

Ξεκίνησε η τοποθέτηση αντιβαλλιστικών σκοπιών σε αρκετά φυλάκια στον Εβρο - Αρκετά φυλάκια είναι εξοπλισμένα και με ραντάρ και πλέον όπου απαιτείται τα σημαντικά όργανα εντοπισμού στόχων ενισχύονται προκειμένου να έχουν καλύτερη εμβέλεια και αποτελέσματα.


Σε «αστακούς» μετατρέπουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τα ακριτικά φυλάκια στον Εβρο και στα νησιά με στόχο να βελτιωθεί το επίπεδο επιτήρησης και έτσι να είναι πανέτοιμα είτε για να αποκρούσουν κάθε είδους στρατιωτική απειλή εξ Ανατολών είτε για να μεταδώσουν ταχύτατα στην ηγεσία πληροφορίες για μεταναστευτικές ροές ή για άλλους κινδύνους. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», η προσπάθεια της ηγεσίας του «Πενταγώνου» εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό για θωράκιση της συνοριογραμμής, κυρίως στον Εβρο, αλλά και στα θαλάσσια σύνορα.

«Βρυχάται » η Ρωσία κατά ΗΠΑ - Απειλεί με στρατιωτική ανάπτυξη σε Κούβα και Βενεζουέλα

 


 

Απειλές εκτοξεύει η Ρωσία κατά Ηνωμένων Πολιτειών και ΝΑΤΟ μιλώντας για αδιέξοδο στις συνομιλίες εξαιτίας της -αναμενόμενης- απόρριψης των εγγυήσεων ασφαλείας που απαιτεί προς αποσόβηση του κινδύνου ανάφλεξης με εισβολή της στην Ουκρανία, χωρίς να αποκλείει στρατιωτική ανάπτυξη στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.


Μπαράζ δηλώσεων για «στρατιωτικά μέτρα» έρχονται διά στόματος Ρώσων αξιωματούχων την επομένη του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του οποίου αμφότερες οι πλευρές επέμειναν στις «κόκκινες γραμμές» με τη διπλωματία να διαφαίνεται πως «αγοράζει» μεν χρόνο, αλλά τον κίνδυνος νέας στρατιωτικής σύρραξης στην Ευρώπη να παραμένει υπαρκτός.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, όπου πέρασε σήμερα η «σκυτάλη» της διαπραγμάτευσης.

Η Ελληνική Αμισός (Σαμψούντα)

 


h ellhnikkh amisos 01

Η Αμισός ή Σαμισός (σήμερα Σαμψούντα)Πηγή: https://www.pemptousia.gr/photo/i-amisos-i-samisos-simera-sampsounta/

Ευαγγελίας Κ. Λάππα

Μαθήτριας Γ’ Λυκείου

15 Ιανουαρίου 2022


Η Σαμψούντα είναι αρχαία Ελληνική πόλη και λιμένας, στη νότια ακτή του Ευξείνου Πόντου. Ιδρύθηκε στα μέσα του 8ου αιώνα π. Χ. από Ίωνες της Μιλήτου με το όνομα Αμισός. Την εποχή του Περικλή, εποικίστηκε από Αθηναίους και πήρε το όνομα Πειραιάς, όνομα που το διατήρησε, μέχρι τη συντριβή του στόλου των Αθηναίων από τους Σπαρτιάτες το 404 π. Χ. Το 387 π. Χ. δόθηκε στους Πέρσες, με βάση τη συνθήκη της Ανταλκίδειας ειρήνης[1] μέχρι που απελευθερώθηκε από το Μέγα Αλέξανδρο. Τον 3ο αιώνα π.Χ. πέρασε σε χέρια βασιλιάδων του Πόντου και τελικά των Ρωμαίων.

Αξιολόγηση των βρετανικών εγγράφων για 1998-2000. Με συνέπεια και συνέχεια ο δόλιος ρόλος της Βρετανίας


16/1/2022

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Μπορούμε ουσιαστικά να πούμε ότι φρίκη προκαλούν τα πρόσφατα δημοσιοποιημένα πρωθυπουργικά έγγραφα που αναφέρονται στην Κύπρο της περιόδου 1998-2000, με πρωθυπουργό τον Τόνυ Μπλέαρ,  αναφορικά με την πολιτική της Βρετανίας σχετικά με την ένταξητης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Παρόλο ότι είναι ελάχιστα αλλά πρωθυπουργικά,  έδωσαν,αρκούντως αποκαλυπτικά και ικανοποιητικά,το στίγμα της βρετανικής υπουλότητας και πολιτικής που ακολουθείται από το Φόρειν ΄Οφις από το 1956…Με συνέπεια και συνέχεια.

Μια δόλια  πολιτική, την οποία ακολουθούσε η τότε Εργατική Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τόνυ Μπλέαρ και υπουργό Εξωτερικών τον, θεωρούμενο και… φίλο της Κύπρου, Ρόμπιν Κουκ και πουτη συνέχισαν από εκεί που την άφησε η Συντηρητική κυβέρνηση Τζόν Μέιτζορ με Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Μάλκολμ Ρίφκιντ τονΜάιο 1997.

Του την φύλαγε! Με τα Rafale στα Εμιράτα ο Μακρόν εκδικείται τον Μπάιντεν

 

 

Financial Times: Κίνδυνος να αρχίσει να καταρρέει η τελευταία προσπάθεια να οικοδομηθεί μια ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στους Financial Times η Πέγκυ Χόλινγκερ σχολιάζει την πώληση 80 μαχητικών αεροσκαφών Rafale στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα .

Η Χόλινγκερ υπογραμμίζει την εκδίκηση που πήρε το Παρίσι στην Ουάσιγκτον μετά την υπόθεση των υποβρυχίων στην Αυστραλία και υπενθυμίζει πώς η συμφωνία με τα Εμιράτα βάζει σε τάξη τους λογαριασμούς της Dassault, με μεγάλες επιπτώσεις στην διαχείριση.

Αυτές είναι οι στρατηγικές πτυχές της ενέργειας-Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στα περί κλιματικής αλλαγής;

 


Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) προβλέπει αύξηση της ενεργειακής ζήτησης κατά 30% έως το 2040, γεγονός που αμφισβητεί το κυρίαρχο αφήγημα περί κλιματικής αλλαγής.

Συνεχείς σε βαθμό παρεξηγήσεως είναι οι αναφορές του πρωθυπουργού για την περιβόητη κλιματική αλλαγή. Το ζήτημα είναι πως σε μαι περίοδο που η Ευρώπη διέρχεται ενεργειακή κρίση, πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτή η υστερία περί κλιματικής αλλαγής την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΤΕ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ COVID -19


AΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ   ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ COVID- 19

                       Του Ευάγγελου Γριβάκου, Αντιστρατήγου ε.α - Νομικού*

 Επί των  Αρχών  λειτουργίας του   δημοκρατικού πολιτεύματος στηρίζονται οι αρνητές εμβολιασμού κατά της πανδημίας του COVID-19 όταν υποστηρίζουν ότι, κάθε άνθρωπος   είναι ελεύθερος να    διαφεντεύει κατά το δοκούν την ζωή και την υγεία του και να έχει   δικαιώματα άρνησης επέμβασης στην σωματική και ψυχική του ακεραιότητα, όπως μεταγγίσεις αίματος, εμβόλια, εγχειρήσεις κλπ.

Ωστόσο, το επιχείρημα θεωρείται  στην βάση του εσφαλμένο. Διότι τα σύγχρονα συντάγματα, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού, παρέχουν   στα υποκείμενα κράτη την δυνατότητα να προσβάλλουν   με νόμους ατομικά  δικαιώματα  όταν  η προσβολή είναι αναγκαία  για την προστασία της ζωής των άλλων  ή της δημόσιας υγείας . Κατά συνέπεια, η προσβολή της άρνησης του συγκεκριμένου εμβολιασμού θα πρέπει να θεωρείται νόμιμη και θεμιτή για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.