Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Rafale: Φθάνουν στην Ελλάδα την Τετάρτη - Θα πετάξουν στις 12:00 πάνω από την Ακρόπολη


Από τις 20 Ιανουαρίου η 332 Μοίρα θα διαθέτει τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας - Ολοκληρώθηκε στη Γαλλία η εκπαίδευση οκτώ πιλότων και 50 τεχνικών - Τα αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν πυραύλους Exocet, ενώ υπερέχουν των F-16 σε ακτίνα δράσης, αυτονομία και ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου - Δείτε βίντεο

Την Τετάρτη μεταξύ 12:00 - 12:30, θα πραγματοποιηθεί διέλευση των 6 αεροσκαφών Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αττική (άνωθεν Ακρόπολης), στο πλαίσιο της άφιξής τους στην χώρα μας.

Ε.Ράμα: Ανασκεύασε τις δηλώσεις στους Financial Times πλέκοντας το εγκώμιο του Ερνοτγάν

 

O E.Ράμα επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις που έκανε στους Financial Times χαρακτηρίζοντας τους Τούρκους «ακατάλληλους μνηστήρες» πλέκοντας το εγκώμιο στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Δηλώσεις που τις έκανε πριν την άφιξη του Τούρκου προέδρου.

Με ομιλία του αργά το απόγευμα στο αλβανικό κοινοβούλιο και την υπογραφή επτά συμφωνιών, εμπορικού, εκπαιδευτικού αλλά και στρατιωτικού περιεχομένου ολοκλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ολιγόωρη επίσκεψή του χθες στα Τίρανα.

Τον Ερντογάν υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Ρίνα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, και αμέσως μετά παρέστη στην πόλη Λιάτσι, βορειοδυτικά των Τιράνων, σε τελετή παράδοσης πεντακοσίων είκοσι διαμερισμάτων που κατασκευάστηκαν με κονδύλια της τουρκικής κυβέρνησης για τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό του Νοεμβρίου του 2020.

Μετά το αμερικανικό «μπλόκο» αποσύρεται από τον EastMed και η Γαλλία

 

Η Ουάσινγκτον έδωσε το «σήμα» εγκατάλειψης του σχεδίου

Oι ΗΠΑ ήταν το «βαρόμετρο» για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου του EastMed και έτσι από την στιγμή που δεν ήθελαν να προχωρήσει άλλη μία χώρα με σημαντικό γεωπολιτικό βάρος αποσύρει την υποστήριξή του με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά συμφέροντα.

Μετά το non paper των ΗΠΑ, ο Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ ξεκαθάρισε χθες ότι το Παρίσι εκτιμά πως «οι οικονομικές συνθήκες συνηγορούν στην αναζήτηση άλλων πόρων προμήθειας ενέργειας».

Γιατί οι ΗΠΑ άλλαξαν πολιτική για τον EastMed

 


Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Ζήνων


Αρχές του 2014, αν θυμάμαι καλά, με επισκέφθηκε ο αντιπρόεδρος της EDISON, ενός από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος, ευρωπαϊκός ενεργειακός κολοσσός, για να μου παρουσιάσει το σχέδιο (project) του EastMed. Όχι ασφαλώς τις τεχνικές και οικονομικές πτυχές, για τις οποίες ούτε τις απαραίτητες γνώσεις είχα, ούτε την καθ’ ύλην αρμοδιότητα, αλλά τις πολιτικές παραμέτρους του εγχειρήματος. Συγκέντρωσα τις απορίες και τα ερωτήματά μου, έχοντας μελετήσει όσα, λίγα, στοιχεία είχαμε τότε στη διάθεσή μας:

Ορεστιάδα: Συγκεντρώνεται ήδη ο κόσμος στο Φυλάκιο για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας – Αύριο.. θα συνεδριάσουν οι Πρόεδροι

  


Νέα δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σε λίγο, στις 2 σήμερα το μεσημέρι, οι πολίτες και οι φορείς που αντιδρούν στην επέκταση των δομών του Φυλακίου, όπου και εχθές συνεχίστηκαν οι εργασίες.

 Ήδη στο χωριό έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, το οποίο διακινήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την επισήμανση ότι εάν δεν υπάρξει άμεσα δυναμική αντίδραση, “μετά από λίγες ημέρες θα είναι αργά”.

Οι διαθεσιμότητες των μέσων για τη Γαλλική Αεροπορία, τα μελλοντικά σχέδια και πως επηρεάζεται η Π.Α

 Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης,

Γαλλικά μέσα, αναφέρθηκαν στις διαθεσιμότητες των ιπταμένων μέσων της Γαλλικής Αεροπορίας και του Γαλλικού Ναυτικού.


Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως στην παρούσα στιγμή υπηρετούν οι πιο κάτω τύποι / υποτύποι:

Οπλικά συστήματα: Η Τουρκία κατασκευάζει, η Ελλάδα αγοράζει…


 Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από νέες επιθετικές αναφορές του Ερντογάν σε οπλικά συστήματα που αναπτύσσει η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, καθώς επίσης και από την παράδοση συστήματος βαλλιστικών πυραύλων στις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις. Αμφότερα προσφέρονται για ειδικό σχολιασμό στην Ελλάδα. Όσο κι αν εκπλήσσει, στο πρώτο η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πολύ ανταγωνιστική.

Το δεύτερο αποκαλύπτει ότι η κατ’ αποκλειστικότητα εξοπλιστική πρόσδεση σε δύο-τρεις χώρες, πάντα με τον ρόλο του πελάτη, είναι τακτική που υπονομεύει μακροπρόθεσμα την αμυντική επάρκεια της χώρας μας.

Ρωσία: «Το NATO γνωρίζει πολυ καλά τι είμαστε ικανοί να κάνουμε αν αποτύχει η διπλωματία»

 


Η Βορειοατλαντική συμμαχία γνωρίζει άριστα, ποια μέτρα στρατιωτικό-τεχνικής φύσεως μπορεί να λάβει η Ρωσία σε περίπτωση που το NATO αρνηθεί τα αιτήματα της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, δηλώνει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γκρουσκό σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Kommersant.

«Εμείς δεν απειλούμε κανέναν. Εμείς προειδοποιούμε. Η θέση μας είναι απολύτως κατανοητή και προβλέψιμη. Την παρουσιάσαμε με σαφήνεια και τώρα περιμένουμε την ίδια ακριβώς έντιμη αντίδραση» δήλωσε ο Γκρουσκό, επισημαίνοντας ότι «στο NATO αντιλαμβάνονται άριστα, για ποια μέτρα στρατιωτικό-τεχνικής φύσεως γίνεται λόγος από ρωσικής πλευράς. Εμείς δεν κρύβουμε τις δυνατότητες μας, ενεργούμε με πολύ διαφανή τρόπο».