Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Ο ερχομός των Rafale αλλάζει το συσχετισμό – Χαρά αλλά & περίσκεψη

 

Μίχας Ζαχαρίας


Οι εμβληματικές κινήσεις επανεξοπλισμού μετά από υπερδεκαετή απραξία, είναι λογικό να γεμίζουν με αισιοδοξία όσους τουλάχιστον έχουν συναίσθηση της σημασίας που έχει η στρατιωτική διάσταση της αποτροπής. Κάποιοι στην Πολεμική Αεροπορία είναι συγκινημένοι, καθώς μέχρι πρότινος έβλεπαν τη διασπορά μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς στην περιοχή, συν την προοπτική απόκτησης F-35 Lightning II από την Τουρκία και έχαναν τον ύπνο τους. Έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, χωρίς να βρίσκουν ευήκοα ώτα. Οι ηγεσίες, παρότι ενίοτε κατανοούσαν, συμβιβάζονταν με τα πολιτικά δεδομένα.

Rafale: Η υποδοχή στην Τανάγρα

 

Στην Ελλάδα απο σήμερα τα πρώτα έξι απο τα 18 Rafale που προμηθεύεται η χώρα μας. Η υποδοχή στην Τανάγρα και η πτήση πάνω απο την Ακρόπολη.

Τα έξι Rafale πέταξαν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Στη συνέχεια κι έχοντας φτάσει πάνω από το αεροδρόμιο της Τανάγρας, όπου θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα, ακούστηκε από τον πύργο ελέγχου η φράση "Καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις, πάντα με ασφάλεια " με τον αρχηγό του σμήνους να απαντά  "Τα νέα Γεράκια προσεγγίζουν την 332 Μοίρα κι ανοίγουν τα φτερά τους. Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών".

Καζακστάν: Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;

 


 Γραφει ο  συνεργάτης μας, Λεωνίδας Κουμάκης. Μελος του ΙΗΑ

Το Καζακστάν έχει έκταση 2.724.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων (έναντι 783.562 τετ. χλμ της Τουρκίας) και αποτελεί την ένατη μεγαλύτερη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, ουρανίου (πρώτη στον κόσμο) καθώς και πολλών άλλων πολύτιμων, έγχρωμων μετάλλων.

Με δεδομένα όσα έχουν ήδη προηγηθεί (ένταση στην Ουκρανία, στις χώρες της Βαλτικής –Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία,

Ρ.Τ.Ερντογάν για EastMed: «Το αέριο της Μεσογείου θα πάει στην Ευρώπη μόνο μέσω Τουρκίας» !!!

 
 

«Θα τηρηθεί η τουρκολιβυκή συμφωνία»

Σε δηλώσεις για τον EastMed προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παρουσία του στην Αλβανία και την απόσυρση της υποστήριξης του σχεδίου από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τονίζοντας πως «αέριο στην Ευρώπη θα πάει μόνο μέσω Τουρκίας».

Οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι με την στάση τους απέναντι στον EastMed υιοθέτησαν όλες τις γεωστρατηγικές θέσεις της Τουρκίας «χαρίζοντάς» της τον μείζονα ρόλο στη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη.

«Απάτητα» 6 βουνά της χώρας: Ποια project ανανεώσιμων πηγών παγώνουν


 Πιθανή η προσφυγή των ενδιαφερόμενων εταιρειών στη Δικαιοσύνη

Των Τέτης Ηγουμενίδη, Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σε καθεστώς υψηλής προστασίας θέτει με Υπουργική Απόφαση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) 6 βουνά της χώρας απαγορεύοντας κάθε δραστηριότητα, ακόμα και αν η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει.

Η πρωτοβουλία υπό την ονομασία Απάτητα Βουνά αφορά τα Λευκά Όρη (έκταση: 382,06 τ. χλμ. και Υψόμετρο 2.453 μ.) στην Κρήτη, το Σάος (97,30 τ.χλμ. - 1.611 μ.) στη Σαμοθράκη, το  Σμόλικα (102,89 τ.χλμ.  - 2.637 μ.) στα Ιωάννινα, την Τύμφη (202,75 τ.χλμ. - 2.497 μ.) επίσης στα Ιωάννινα, τον Ταΰγετο (143,23 τ.χλμ. 2.407 μ.) στην Πελοπόννησο και το Χατζή  (45,61 τ.χλμ. - 2.038 μ.) στο νομό Τρικάλων.

H κ. Ιγκεμποργκ Μπέγκελ και οι συνοδοιπόροι της...

 

H κ. Ιγκεμποργκ Μπέγκελ και οι συνοδοιπόροι της, γκαιμπελίσκοι προπαγανδιστές κατά της Ελλάδος, έσπασαν και το χτένι και την χτένα.

Σύνθημα τους «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ!».                                    

Με αυτό το κάλεσμα επανεμφανίστηκε η γνωστή πλέον από το επεισόδιο με τον πρωθυπουργό Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel σε διαδήλωση (17/1) Πακιστανών και αλληλέγγυων στα Πετράλωνα χθες. Στο στόχαστρο της κινητοποίησης ήταν η κυβερνητική πολιτική "του ρατσισμού, των πνιγμών προσφύγων στα ναυάγια, των στρατοπέδων συγκέντρωση των επαναπροωθήσεων.                                                                                      

Η Ινγκεμποργκ Μπέγκελ κατήγγειλε και πάλι νέο pushback με την επιστροφή στην Τουρκία... ξεγυμνωμένων παιδιών.