Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Independent – Απομονωμένη κοινότητα μιλά ακόμα τα Romeyka στα βάθη της Τουρκίας

 

Οι γλωσσολόγοι διαπίστωσαν πως πρόκειται για ποικιλία από ποντιακά, με δομικές ομοιότητες ως προς την αρχαία ελληνική γλώσσα, οι οποίες όμως δεν παρατηρούνται στα νέα ελληνικά.

Στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην Τουρκία, μία απομονωμένη κοινότητα μιλάει μέχρι και σήμερα τη διάλεκτο Romeyka (Ρωμέϊκα), που θυμίζει τα αρχαία ελληνικά.

Ποικιλία από ποντιακά

Οι γλωσσολόγοι διαπίστωσαν πως πρόκειται για ποικιλία από ποντιακά, με δομικές ομοιότητες ως προς την αρχαία ελληνική γλώσσα, οι οποίες όμως δεν παρατηρούνται στα νέα ελληνικά.

Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιεύτηκαν στη βρετανική εφημερίδα Independent.

Μια γεωπολιτική ανάγνωση της Ασιατικής διαχρονικής απειλής

 


του Αλέξανδρου Ιτιμούδη

 Θα ξεκινήσω με μια φράση του «πατέρα« της Αγγλοσαξονικής Σχολής Γεωπολιτικής ανάγνωσης του κόσμου, του Halford Mackinder, ο οποίος σε ένα από τα γραπτά του ανέφερε το εξής: «Οι πολιτισμοί αποτελούν παράγωγα συγκεκριμένων ιδεών, οι οποίες τροφοδοτούνται από τις δυνάμεις που τους ασκούν συγκεκριμένα στοιχεία (γεωγραφικά)». Ως μια συνέχεια λοιπόν της ανάλυσης που είχε δημοσιευτεί σε αυτό το άρθρο, θα επιχειρηθεί να κατονομαστούν τα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά της διαχρονικής, κατά τον γράφων, απειλής για τον Ελληνισμό, που παραδοσιακά προέρχεται από την Ασιατική ενδοχώρα.

Απειλές Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας και Κύπρου: "Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα"

 

 

Επίθεση κατά της χώρας μας αλλά και της Κύπρου εξαπέλυσε  ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ  κατηγόρησε Κύπρο και Ελλάδα ότι στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με το skai.gr.

Αρχικά στράφηκε κατά της Κύπρου λέγοντας ότι έχει δώσει άδεια για να λειτουργήσει γραφείο των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει σχέση με το PKK.

Τι γράφει ο τουρκικός και γερμανικός Τύπος για τα Rafale

 

Το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε η άφιξη των έξι πρώτων μαχητικών Rafale στη χώρα μας, με τους Τούρκους, να επιστρατεύουν ειρωνείες και μην κρύβουν τον εκνευρισμό τους και τους Γερμανούς να φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ, με αναφορές στις τεταμένες σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.

Ο τουρκικός Τύπος, δημοσίευσε φωτογραφίες από την άφιξη των Rafale, με την Daily Sabah να αναφέρεται εκτενώς στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και τον συντάκτη να επισημαίνει ότι θα δώσουν πλεονέκτημα στην αεροπορία της Ελλάδας, απέναντι στον πολύ μεγαλύτερο στρατό της Τουρκίας.

Διπλωματικές σφήνες Ερντογάν στις “συμμαχίες” της Ελλάδας


Η είδηση ότι οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προχώρησαν σε συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων ύψους 5 δισ. δολαρίωνήρθε να ταράξει την ελληνική επικαιρότητα, σπέρνοντας αμφιβολίες για τη δέσμευση της πλούσιας χώρας του Κόλπου στη στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα. Η ίδια ανησυχία διατυπώνεται από πολλές πλευρές για τη συνολικότερη προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, αλλά και την ευδιάκριτη κινητικότητα των τελευταίων ετών στις σχέσεις Τουρκίας-Σερβίας. Έχει λόγους η Ελλάδα για να ανησυχεί;

Γιατί το ΕΛΙΑΜΕΠ εμμένει στο συμβιβασμό με τον τουρκικό επεκτατισμό

 Μελετόπουλος Μελέτης

Παρακολουθώ με προσοχή την γενικευμένη απαξίωση του ΕΛΙΑΜΕΠ στην κοινή γνώμη, στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέλη του θεωρούνται φορείς εθνομηδενιστικών απόψεων, καταγγέλλονται ως προπομποί και εισηγητές εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας κλπ.

Μένω μακρυά από ακραίους χαρακτηρισμούς και αστήρικτες προσωπικές επιθέσεις αυτού του είδους που δεν υιοθετώ. Άλλωστε, η σύνθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ δεν είναι ιδεολογικά ομοιογενής, αφού έχουν συμμετάσχει προσωπικότητες με αποδεδειγμένο πατριωτισμό και προσήλωση στην έννοια του εθνικού συμφέροντος, όπως για παράδειγμα ο καθηγητής κ. Θεόδωρος Κουλουμπής.

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην Ουκρανία: Οι χώρες της Βαλτικής έλαβαν άδεια να αποστείλουν αμερικανικό οπλισμό

 

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε άδεια στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, δήλωσαν τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν εκτιμά ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Οι χώρες πρέπει να λαμβάνουν άδεια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτού μεταφέρουν οποιοδήποτε στρατιωτικό εξοπλισμό έχουν λάβει από τις ΗΠΑ προς τρίτες χώρες.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε τη μεταφορά αμερικανικής κατασκευής όπλων από την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Βρετανία προς την Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το είδος των όπλων.