Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Διευθέτηση με Βαρώσια και αεροδρόμιο Τύμπου θέλει η Λευκωσία

 

 

Την πρόταση που διασυνδέει την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου με τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου θα επαναφέρει η Λευκωσία (Αμμόχωστος-Τύμπου). Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως σε μια προσπάθεια να βρεθούν τρόποι “να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο, να ανακοπούν κινήσεις επιβολής τετελεσμένων”, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην παρουσίαση ιδεών, που ενδεχομένως να προκαλέσουν κινητικότητα. Μια τέτοια κίνηση, εκτιμάται στη Λευκωσία, συνάδει και με την προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η πρόταση δεν είναι καινούργια, πρόκειται ουσιαστικά για ξαναζεσταμένο φαγητό, που επαναφέρεται ενίοτε στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο, όταν οι συζητήσεις περιέρχονται σε αδιέξοδο ή καθίσταται δύσκολο το εγχείρημα για επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων.

Ιδού γιατί οι Τούρκοι έχασαν τον ύπνο τους με τα Ελληνικά Rafale! Τα αντίστοιχα ινδικά υπέρτερα και των κινεζικών μαχητικών J-10C του ΠακιστάνΟυπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Σεΐχης Ρασίντ Άχμεντ δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα πρόκειται να αγοράσει 25 μαχητικά αεροσκάφη J-10C για να αντιμετωπίσει τα ινδικά αεροσκάφη Rafale.

Σύμφωνα με πληροφορίες  αυτά πρόκειται να παρουσιαστούν κατά την παρέλαση για την Ημέρα του Πακιστάν στις 23 Μαρτίου.

Γιατί το Αιγαίο είναι αμυντικά ενιαίος “θαλασσοχερσαίος” χώρος


Γρίβας Κώστας

Πρέπει να θυμηθούμε ότι η νομική βάση της ίδιας της έννοιας των χωρικών υδάτων είναι η στρατιωτική ισχύς. Συγκεκριμένα, η αντίληψη των χωρικών υδάτων διαμορφώθηκε με βάση τον λεγόμενο “κανόνα βολής του πυροβόλου” (cannon shot rule) και στην αρχή ήταν τρία ναυτικά μίλια. Το συγκεκριμένο νούμερο προέκυψε από το γεγονός πως εκείνη την εποχή θεωρείτο ότι αυτό ήταν το αποτελεσματικό βεληνεκές του χερσαίου πυροβολικού εναντίον θαλάσσιων στόχων.

Σε πολύ γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι το εύρος των χωρικών υδάτων διαμορφώθηκε με βάση το κατά πόσον χερσαία οπλικά συστήματα μπορούσαν να ασκήσουν αποφασιστική προβολή ισχύος στη θάλασσα.

Belh@rra και +6 Rafale στη Βουλή: Και στο Ισραήλ τρία C-130 γιατί δεν μπορούν να περιμένουν την ΕΑΒ


File photo: Ο “από μηχανής Θεός” ήταν και παραμένει το C-130 που θεωρείται πολυεργαλείο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία. Και αυτός είναι ο πιο βασικός λόγος που το αεροπορικό Επιτελείο χρειάζεται τον “Ηρακλή” για τις μεταφορικές αποστολές. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία


 Το βασικό μέλημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αμέσως μετά την έλευση των νέων αεροσκαφών στην Τανάγρα είναι το ότι θα συζητηθούν στο κοινοβούλιο τα δυο βασικά προγράμματα που ολοκληρώθηκαν τη χρονιά που πέρασε.

Το ένα αφορά τις φρεγάτες Belh@rra και το δεύτερο τα έξι επιπλέον Rafale F3R που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ΔΕΘ και με αυτά ο αριθμός των νέων αεροσκαφών ανεβαίνει στα 24, δημιουργώντας μια πλήρη Πολεμική Μοίρα.