Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022
Μήνυμα Δένδια στην Αγκυρα: Ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες για τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία της
Και αν ο πραγματικός στόχος δεν είναι η Ρωσία, αλλά η Ευρώπη;
Ben Fofana. Réseau International, 27-1-22
Μετάφραση: Μ. Στυλιανού
Από τον Νοέμβριο του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία μέσω της παγωμένης σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αυτή η πίεση αυξήθηκε μετά το ρωσικό τελεσίγραφο για γραπτές εγγυήσεις σχετικά με την ασφάλειά της Ρωσίας. Ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν για τους κινδύνους του πολέμου. Πρέπει να ειπωθεί ότι δεν υπάρχει έλλειψη λόγων. Το Κίεβο μάζευε όπλα και στρατιώτες κοντά στην πρώτη γραμμή. Οι Ρώσοι έκαναν το ίδιο όχι πολύ μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ μπήκαν στο χορό στέλνοντας πρώτα όπλα και στη συνέχεια θέτοντας στρατεύματα σε επιφυλακή, έτοιμα να επέμβουν σε περίπτωση πολέμου στο Ντονμπάς.
Ενας άγνωστος ήρωας της Μικρασιατικής Καταστροφής: Αρνήθηκε να ξεριζωθεί, κρύφτηκε δέκα χρόνια σε σπηλιά αρκούδας
Απόκομμα τούρκικης εφημερίδας του 1932, που παρέμεινε για χρόνια ξεχασμένο σε ένα συρτάρι, αναδεικνύει μια απίστευτη ιστορία, που αναδεικνύει όλην την οδύνη του ξεριζωμού που επακολούθησε την Μικρασιατική Καταστροφή.
Είναι ένα απλό απόκομμα μιας τούρκικης εφημερίδας του 1932. Χωρίς καν την πηγή, χωρίς το όνομα της εφημερίδας που φιλοξένησε.
Ομως στις -όλες κι όλες – 84 λέξεις του ρεπορτάζ στην τούρκικη γλώσσα, ξεχειλίζει ο πόνος της Καταστροφής.
Τίτλος του άρθρου «Συνελήφθη ένας από τους ανταλλάξιμους που ζούσε σε μια φωλιά αρκούδας στο Αδραμμύτι».
“Πόλεμος Ψηφιδωτού”: Γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη άλλο μοντέλο εξοπλισμών
Γράφει ο Κώστας Γρίβας
Είναι αναντίρρητο γεγονός ότι η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, των φρεγατών Belharra και η επικείμενη αγορά νέων κορβετών είναι αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την απόκτηση επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, πρέπει να σηματοδοτήσουν ένα τέλος εποχής, δεδομένου ότι αλλάζουν οι αντιλήψεις, με πιο προωθημένη να είναι ο “Πόλεμος Ψηφιδωτού”.
Συγκεκριμένα, σηματοδοτούν το τέλος της εποχής των πανάκριβων πλατφορμών μάχης, αγορασμένων από το εξωτερικό και τον εγκλωβισμό σε ένα μοντέλο μάχης που βασίζεται σε αυτές. Αυτή δεν είναι μια υποκειμενική άποψη του γράφοντος, αλλά εκφράζεται πλέον σε μια σειρά από επιχειρησιακές αντιλήψεις, δόγματα και μεθοδολογίες που αναπτύσσονται διεθνώς από τα πιο προηγμένα στρατεύματα του πλανήτη, μεταξύ αυτών και το αμερικανικό.
Αιγαίο: Η αλήθεια της γεωγραφίας και η πέμπτη φάλαγγα
Σε άρθρο του SLpress είχε αναφερθεί στο πόσο αναγκαίος για την ίδια την επιβίωση της χώρας είναι ο απόλυτος ελληνικός έλεγχος του Αιγαίου. Αυτή η θέση χαρακτηρίστηκε από κάποιους, όπως θα περίμενε κανείς, μαξιμαλιστική, ουτοπική και φυσικά εθνικιστική! Όμως δεν είναι τίποτα παραπάνω από την παραδοχή της πραγματικότητας. Η Ελλάδα δεν θέλει να κυριαρχήσει στο Αιγαίο για κανέναν άλλον λόγο παρά μόνο γιατί το Αιγαίο αποτελεί κομμάτι της επικράτειάς της.
Αυτήν την απλή αλήθεια, την επιβεβαίωση της οποίας μας δίνει αβίαστα μια ματιά στον χάρτη, μας την κρύβει από τα μάτια μας μια συντονισμένη επίθεση πληροφοριακού πολέμου που διεξάγει εδώ και χρόνια η Άγκυρα εναντίον της πατρίδας μας, με όχημα ένα πολυπλόκαμο και πολυεπίπεδο δίκτυο Ελλήνων διαμορφωτών γνώμης. Το γεγονός ότι αντικειμενικά λειτουργούν σαν φερέφωνα των τουρκικών απόψεων δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι είναι όργανα της Άγκυρας. Σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί και η ιδεολογική τύφλωση.
Το «σουλάτσο» των τουρκικών UAV’s μέχρι αργά τη νύχτα στο Αιγαίο και η ανησυχία για κλιμάκωση των νέων προκλήσεων
Αναβαθμίζουν τις προκλητικές ενέργειές τους οι Τούρκοι στον ουρανό του Αιγαίου και αυτό μάλιστα εμπεριέχει το ποιοτικό στοιχείο, της αύξησης των παραβιάσεων από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.
Μάλιστα η Άγκυρα για πρώτη φορά θέλησε να δείξει πως είναι ικανή ταυτόχρονα να χειρίζεται τρία UAV’s ΑΝΚΑ τα οποία ουσιαστικά έκοψαν «σουβλάκι», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από στρατιωτικές πηγές, τον ουρανό του Αιγαίου στη μέση.
Και μάλιστα τουλάχιστον ένα από τα Μη Επανδρωμένα παρέμεινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έως αργά το βράδυ, κοντά στα μεσάνυκτα της Παρασκευής.