Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

ΔΡΙΜΥ « ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΑΝΕΡ ΑΚΣΑΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ KAI ΤΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ Μ. ΑΣΙΑ

 

 Γράφει ο Ευάγγελος Γριβάκος
     Αντιστράτηγος εα-Νομικός

Ο ιστορικός και κοινωνιολόγος Τανέρ Ακσάμ (Taner  Akcam) γεννήθηκε το 1953 στην ανατολική  Τουρκία. Σήμερα θεωρείται ως ένας εμβληματικός ερευνητής - και κατήγορος -  της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας  και της διαδόχου αυτής, της κεμαλικής Τουρκίας. Είναι   από τους  πρώτους ακαδημαϊκούς  που επίσημα και τεκμηριωμένα στηλίτευσαν διεθνώς την γενοκτονία των Αρμενίων, και όχι μόνο αυτή,  από τους συμπατριώτες του. 

Από τα φοιτητικά του χρόνια στην Άγκυρα εντάχθηκε  στα ριζοσπαστικά κινήματα της εποχής του. Το 1974 έλαβε μέρος σε μαθητική πορεία ενάντια στην τουρκική εισβολή της Κύπρου και το 1978 δραπέτευσε στην   Γερμανία όπου και απέκτησε την γερμανική υπηκοότητα.

Το  1995 έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Leibniz του Ανόβερου με την διατριβή του υπό τον   τίτλο : «ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ : Το παρασκήνιο των στρατιωτικών δικαστηρίων  στην Κων/πολη μεταξύ 1919-1922».

Mirage 2000-5: Οι επιχειρησιακές δυνατότητες συμβολής στην άμυνα και την προστασία της Κύπρου

 Κλείνουμε τη σειρά των αφιερωμάτων μας στο Mirage 2000 με το άρθρο αυτό, στο οποίο δώσαμε προτεραιότητα λόγω της επικαιρότητας. Στο ζήτημα των επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων του F-35A και της καταλληλότητάς του ή όχι για τις ελληνικές επιχειρησιακές απαιτήσεις, θα επανέλθουμε αμέσως μετά. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο φυσικά δεν έχουμε ξεχάσει και ούτε σκοπεύουμε να αφήσουμε ασχολίαστο από τη στιγμή μάλιστα που η σχετική ειδησεογραφία είναι καθημερινή και αποκαλύπτει διαρκώς νέα στοιχεία. Που με τη σειρά τους η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη…

Δείτε το βίντεο “Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ΔΟΓΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ, ειδάλλως θα κινδυνεύσει.”

 

Ελληνικές και Γαλλικές «ριπές» έκλεισαν ραντεβού στον Ελληνικό ουρανό: Σαφές μήνυμα στην Τουρκία


Η φρεγάτα Ψαρά δίπλα στο Γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ/ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

 Σε λίγες ώρες από το τώρα το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο της Γαλλίας, Σαρλ Ντε Γκολ, αποπλέει από το ναύσταθμο της Τουλόν και βάζει πλώρη για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή ή ακόμη και πιο βόρεια εφόσον οι συνθήκες στην Ουκρανία απαιτήσουν την ενίσχυση των Νατοϊκών δυνάμεων, αν κι όπως φαίνεται η έκρυθμη κατάσταση βαίνει σε εξομάλυνση.

  • Αλλά η παρουσία του αεροπλανοφόρου νότια της Κρήτης, είναι μια ακόμη κίνηση επένδυσης της Γαλλίας στην στρατηγική σχέση που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο με την Ελλάδα. Μια σχέση η οποία- όπως σημείωσε ο Γάλλος πρεσβευτής από το κατάστρωμα της φρεγάτας Προβάνς, που κατέπλευσε στον Πειραιά κι ενώπιο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ & ΓΕΝ- «έχει φτάσει στο πιο υψηλό, ιστορικά, επίπεδο».

«Τσίπα και Φιλότιμο»: Μοναδικές Διαχρονικά Ελληνικές Αξίες!..

  


   Γράφει ο καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος


     Ήταν έτος 1955, ήμουν μαθητής στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, ξεκινούσε η έξοδος ανέργων Ελλήνων για εργασία στην Δυτική Γερμανία και την Αυστραλία και η ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ έστελνε στις Κινηματογραφικές αίθουσες μια κωμωδία (με μπόλικες σταγόνες λυρισμού) με τίτλο: «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο»

     Ελπίζω να μην «αναστατωθούν» οι ψυχές του Φίνου, του Σακελλάριου, του Φωτόπουλου του Αυλωνίτη, της Καρέζη, του Αλεξανδράκη και άλλων αστέρων που συμμετείχαν στην ταινία η οποία είχε τέτοια επιτυχία ώστε μετά από δυο χρόνια η ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ την επανάφερε στις κινηματογραφικές αίθουσες με τίτλο «Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο» καθώς στο σημερινό μου άρθρο υποκαθιστώ εκείνους τους δύο τίτλους με το δικό μου: «Λατέρνα, Τσίπα και Φιλότιμο!..»

Συρίγος: Η άγνωστη πτυχή των Exocet και το γεγονός πως οι Αμερικανοί δεν αποδεσμεύουν στρατηγικής αξίας όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε διαμάχη μεταξύ τους

https://defencereview.gr/


Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η νέα συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου, υφυπουργού της κυβέρνησης για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις εξοπλιστικές ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η συνέντευξη δόθηκε στον διαχειριστή του ιστολογίου «Αμυνα και Γεωστρατηγική» Θεόδωρο Νικολοβγένη.

«Οι Αμερικανοί κατά κανόνα δεν αποδεσμεύουν στρατηγικού χαρακτήρα όπλα σε χώρες οι οποίες βρίσκονται σε διαμάχη μεταξύ τους. Δεν τα αποδεσμεύουν ούτε για την Ελλάδα ούτε για τη Τουρκία. Είναι κάτι δεδομένο. Δεν είναι δηλαδή ότι οι Αμερικανοί δεν μας δίνουν εμάς κάποια όπλα και τα δίνουν στους Τούρκους.