Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Η Ελληνική Αττάλεια

Η Υδατογραφία της Αττάλειας

 

Ευαγγελίας Κ. Λάππα

Μαθήτριας Γ’ Λυκείου


Η Αττάλεια είναι αρχαία Ελληνική πόλη της επαρχίας Παμφυλίας[1] (Μικράς Ασίας) που ιδρύθηκε το 158 π. Χ. από τον Άτταλο τον Φιλάδελφο[2], βασιλιά της Περγάμου[3]. Στα αρχαία και ρωμαϊκά χρόνια ήταν σπουδαίο λιμάνι από εμπορική και στρατιωτική άποψη.

Όταν τα Rafale βγήκαν στο Αιγαίο

 

Όταν οι κάτοικοι της Άνδρου κοίταξαν ψηλά και είδαν τα Rafale να πετούν σε άψογους σχηματισμούς, ένιωσαν αυτό που λέμε «εθνική υπερηφάνεια».

Τανάγρα, 114 Πτέρυγα Μάχης, όπου τα Rafale, άρχισαν ήδη τις πτήσεις τους στον ελληνικό ουρανό. Πρόκειται για εκπαιδευτικές πτήσεις (καθότι εκπαιδεύονται και άλλοι πιλότοι από Έλληνες εκπαιδευτές), αλλά οι πτήσεις είναι εντυπωσιακές. Βρέθηκαν στο Αιγαίο, πάνω από την Σκύρο, πραγματοποίησαν ασκήσεις πετώντας αόρατα κάτω από τα ραντάρ και έχει ξεκινήσει η σταδιακή «εξάπλωση» των Rafale σε όλη την επικράτεια. Μία τριάδα αεροσκαφών πέταξε ανατολικά της Άνδρου και έφτασε έως τις νησίδες «Καλόγεροι».

Ο Ελληνισμός της Ουκρανίας



Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, ΤΗΝ ΕΠΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, κ. ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ, ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΑΤΡΑΝΑ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΤΟΝΕΤΣΚ. Η κ. ΝΑΝΤΙΑ ΤΣΑΠΝΉ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ) ΚΑΙ Η κ. ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΡΙΚΟΒΑ (ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ), ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ, ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ.

Bring them back...

 


Σαφές το πρώτο μήνυμα του «κουρσάρου» της ΠΑ: «Tην ισχύ των όπλων καταλαβαίνουν όσοι έχουν επιδείξει γενοκτονίες»…

Ο Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς με 4500 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του , με όλων των ειδών τις αποστολές έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία και ταυτόχρονα σε ιπταμένους και μηχανικούς πως πρέπει η Πολεμική Αεροπορία να συνεχίσει με σκληρή δουλειά το μεγάλο έργο της αποτρεπτικής ισχύος. Φωτογραφία ΥΠΕΘΑ
 

Ο «κουρσάρος» των Α-7 Corsair, ο «αναχαιτιστής» με τα F-16 Block 52 plus, ο νέος Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς πήρε επίσημα τα «χειριστήρια» της HAF στα χέρια του. Και μέσα από το φυτώριο των αεροπόρων, τη Σχολή Ικάρων, θέλησε να στείλει το πρώτο μήνυμα τόσο στη γείτονα, για την προκλητική συμπεριφορά, όσο και στα δικά του «γεράκια», τα οποία καθημερινά οδηγούσε, ως ο επιχειρησιακός Αρχηγός στο ΑΤΑ, απέναντι από κάθε πρόκληση.

Ότι ήταν να πουν, ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ, το είπαν… Τώρα έφτασε ξανά η ώρα των Προέδρων: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Φωτογραφία ΛΕΝΑ ΑΡΓΥΡΗ


 Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν την πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία -όπως λέγεται στην Ουάσιγκτον- δεν πήγε καλά.

Δεν συμφώνησαν στα πιο βασικά. Και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία, διότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο πιο αστάθμητος παράγοντας σε αυτή την εξίσωση του πολέμου για την Ουκρανία. Το ζητούμενο είναι αυτό: Ποια από τις δύο χώρες θα ελέγξει την Ουκρανία;

Με λίγα λόγια: Ότι ήταν να πουν, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ, το είπαν… Τώρα έφτασε ξανά η ώρα των Προέδρων, οπότε λογικά θα πρέπει να περιμένουμε μία διαδικτυακή συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον κ. Πούτιν το επόμενο διάστημα.