Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Αποδοκίμασε τον Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά: Δήλωση της Ουάσιγκτον προς την ορθή κατεύθυνση… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ισχυρό μάλιστα τρόπο.

Απορρίπτει τις αιτιάσεις του για τα ελληνικά νησιά και σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα που εστάλη στην Άγκυρα από την Ουάσιγκτον είναι ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα.

Απαντώντας στην ερώτηση της Hellas Journal και του καναλιού OPEN, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε την αμερικανική θέση χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία.

Θέσαμε ερώτηση για τις προκλητικές δηλώσεις του Τσαβούσογλου και για τις απειλές του εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας.

Τί μας διδάσκει η τουρκική πολεμική βιομηχανία

 

 Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, στις πρώτες εβδομάδες κάθε νέου χρόνου ο επικεφαλής της Ένωσης Βιομηχανιών Άμυνας (SSB) της Τουρκίας παρουσίασε τον προγραμματισμό για το τρέχον έτος. Στην τελευταία του παρουσίαση, πριν από μερικές ημέρες, αναφέρθηκε στην τουρκική πολεμική βιομηχανία, φυσικά για το 2022. Μια ειδική μνεία έγινε στον προγραμματισμό των ναυτικών εξοπλισμών της γειτονικής χώρας.

Η παρουσίαση (σε αισθητή αντίθεση με ανάλογες περιπτώσεις στην υπανάπτυκτη χώρα μας) είχε τεχνοκρατικό και ρεαλιστικό χαρακτήρα. Η ρητορεία, που φυσικά υπήρχε, προέκυπτε από τα στοιχεία. Η παρουσίαση ξεκίνησε με μία σχετική αποτυχία του προγραμματισμού. Το πλοίο αμφιβίου πολέμου δεν θα ενταχθεί στην δύναμη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού το 2022. Η αιτία είναι –πέρα από τις καθυστερήσεις που επέβαλε η πανδημία– η αναπροσαρμογή του ρόλου του μεγάλου πλοίου, μετά την απόρριψη της αγοράς των F-35.

Κολοσσιαία ενεργειακή συμφωνία Ρωσίας-Κίνας αλλάζει το παγκόσμιο παιχνίδι και «λύνει τα χέρια» της Μόσχας στην Ουκρανία

 

 Με μία κίνηση «ματ» που αναδεικνύει την Ρωσία σε κυρίαρχο παγκόσμιο πάροχο ενέργειας και στον αντίποδα της κρίσης στην Ουκρανία (που εν πολλοίς προκάλεσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ευρώπη) και το «πάγωμα» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η Μόσχα ανακοίνωσε κολοσσιαία συμφωνία εξαγωγής φυσικού αερίου στην «διψασμένη» ενεργειακά Κίνα!

Και μηδενίζει την εξάρτησή της από τους παραδοσιακούς Ευρωπαίους ενεργειακούς πελάτες της, δίνοντάς της την άνεση να προχωρήσει σε γεωστρατηγικές κινήσεις πίεσης της Δύσης:

Δεν είναι μόνο οι Belh@rra που τρομάζουν την Άγκυρα: Είναι και οι 44 νέες τορπίλες στην φαρέτρα των «214» φαντασμάτων

 


 Με φονική εμβέλεια που αγγίζει τα 50 χλμ, ταχύτητα περίπου 45 κόμβων, χρήση οπτικής ίνας για ανταλλαγή δεδομένων με το υποβρύχιο, η τορπίλη βαρέως τύπου που έχει επιλέξει το ναυτικό επιτελείο για να εξοπλίσει τους αόρατους θηρευτές του βυθού, προστίθενται στην φαρέτρα του στόλου, δημιουργώντας επιπλέον πονοκέφαλο σε εκείνους που επιχειρούν διαρκώς ν’ αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Είναι τα κατάλληλα όπλα για τις υποβρύχιες πλατφόρμες που επιχειρούν κάτω από την επιφάνεια των νερών του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου και που αν υπήρχαν στην Ελληνοτουρκική κρίση πριν δυο χρόνια, η ανωτερότητα θα ήταν εξόφθαλμη εφόσον υπήρχε θερμό επεισόδιο.

Επιδεικτική “ερωτική εξομολόγηση” on camera: Ο Πούτιν σκέφτεται να πάει στην Άγκυρα του Αγίου …Βαλεντίνου!

 

 

Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΜΙΧΑ*, Defence Point

Μια διαρροή από την πλευρά του Κρεμλίνου προκαλεί αίσθηση, σε όσους μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά της Μόσχας:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών Μέσων που επικαλούνται το ειδησεογραφικό RIA Novosti, η Τουρκία αναμένει ότι η επίσκεψη του Πούτιν τελικώς θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

Πιθανώς στις 14 του μηνός, σύμφωνα με όσα δήλωσε διπλωματική πηγή. «Η ημερομηνία θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, ίσως είναι 14 Φεβρουαρίου». Δηλαδή την ημέρα που η Δύση εορτάζει τον “άγιο των ερωτευμένων”, τον Βαλεντίνο!

Η Αθήνα και η Λευκωσία τι κάνουν; Φυσικό αέριο θα βγει μόνο εάν το επιτρέψει η Άγκυρα διαμηνύει η κατοχική δύναμη

 

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ


 Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τι σημασία έχει ποιος κάνει τις γεωτρήσεις και σε ποιο ανήκει η ΑΟΖ; Για την κατοχική Τουρκία όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, καθώς το δόγμα της είναι πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή χωρίς την έγκριση της.

Αυτό έχει να κάνει με τη στρατιωτική της υπεροπλία και το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις και ενέργειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν για μια ακόμη φορά ξεκάθαρος σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ Haber. Η μια διάσταση του Κυπριακού, είπε, είναι ο διαμοιρασμός των εσόδων στο θέμα των υδρογονανθράκων.

Πόλεμο, για τα “μάτια” της Ουκρανίας, δεν θα κάνουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

  Τις τελευταίες 48 ώρες έγιναν αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες, αλλά και συσκέψεις στο Λευκό Οίκο, στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα της Ουκρανίας.

Όλοι εστιάζονται στην ανάγκη να αποφευχθεί μία σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων, για χάρη της προβληματικής Ουκρανίας.

Παρά τις εκατέρωθεν πολεμικές κραυγές υπάρχει πια διάθεση για ειρηνική διευθέτηση του ουκρανικού, παρά το γεγονός ότι μέχρι της στιγμής δεν σημειώθηκε υποχώρηση από τις πλευρές.

Οι Δυτικοί, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια. Αλλά οι πάντες γνωρίζουν ότι η στρατιωτική σύγκρουση ΔΕΝ αποτελεί επιλογή για την Αμερική και Δύση.