Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

«Εκστρατεία» της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά – Τα σενάρια πίσω από τις απειλές Ερντογάν

 

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης αξιολογεί και αναλύει στο in τα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την «εκστρατεία» της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά

Στους γνωστούς ισχυρισμούς των επιστολών του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, με τις οποίες η Τουρκία αιτιάται ότι η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους συνθηκών παραχώρησης ελληνικών νησιών, επανήλθε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ισχυρίστηκε ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό την αίρεση να τηρηθεί το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησής τους, είτε με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, προφανώς τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, είτε με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, προφανώς τα Δωδεκάνησα.

Τουρκική Αεροπορία: «Οι διαπραγματεύσεις για τα F-16 πάνε καλά … η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τη διαδικασία»

 

 

Σε συνέντευξη του, στην τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah» (δείτε ΕΔΩ), ο Αμερικανός Πρέσβης στην Τουρκία, Jeffry Flake, αναφέρθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας. Μεταξύ άλλων μίλησε και για την εξέλιξη του τουρκικού αιτήματος προμήθειας 40 νέων F-16 Viper και αναβάθμισης 80 εν υπηρεσία F-16 στο επίπεδο Viper. «Οι διαπραγματεύσεις για τα F-16 πάνε καλά. (!!!)

Στην πραγματικότητα, ήρθε μια αντιπροσωπεία εδώ, μόλις την περασμένη εβδομάδα, όπως έγινε και το Δεκέμβριο για να υποστηρίξει την προετοιμασία της λεγόμενης επιστολής αιτήματος (LoR). Οι συνομιλίες πάνε καλά. Ωστόσο, είναι μια μακρά, πολύπλοκη και πολύ τεχνική διαδικασία. 

Κύπρος: Κατασκευάζουν drone που ανταγωνίζεται το τουρκικό Bayraktar

 

Εταιρεία που ιδρύθηκε από πρώην στρατιωτικούς, με έδρα τον Υψωνα της Λεμεσού, στην Κύπρο, φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος παίκτης στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανταγωνιζόμενη τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar.

Λειτουργώντας από τη βιομηχανική περιοχή του Yψωνα, η Swarmly αποτελεί μια ιδιαιτερότητα του οικοσυστήματος επιχειρήσεων της Λεμεσού.

Για στρατιωτικές χρήσεις

Απέχει αρκετά από τις συνήθεις εταιρείες forex. Ιδρυμένη από πρώην στρατιωτικούς, η Swarmly φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος παίκτης στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) για στρατιωτικές χρήσεις και χρήσεις ασφαλείας, όπως η επιτήρηση των συνόρων (φωτογραφίες, επάνω και κάτω).

Διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία, αλλά…

 


 Πραγματοποιήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα στον Τούρκο Επιτετραμμένο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες. Τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Ομοβροντία στα ΜΜΕ της Τουρκίας: Πώς και πότε θα πάρουμε τα νησιά από τους Ελληνες


 

Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας άρχισαν και πάλι να παρελαύνουν αναλυτές, δημοσιογράφοι και προεδρικοί σύμβουλοι για να εκλαϊκεύσουν στους τούρκους πολίτες την τουρκική επεκτατική πολιτική, όπως αυτή σχηματοποιείται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τη... διεκδίκηση νησιών του Αιγαίου.

Ο τούρκος στρατηγικός αναλυτής Αμπντουλάχ Τσιφτσί περιγράφει στο CNN Türk, τηλεοπτικός σταθμός μεγάλης τηλεθέασης, το πότε θα είναι η καλύτερη χρονική συγκυρία για να εισβάλει η Τουρκία στα νησιά….

Η ιδανική χρονική στιγμή

Λέει, μεταξύ άλλων, ότι «Η λόγω της Κίνας αποσύνθεση εντός της ΕΕ με κάποιο τρόπο θα μεγαλώσει. Τα συμφέροντα θα ξεχωρίσουν».

Σύμβουλος του Ερντογάν: Ηρθε η ώρα να χάσουν οι Ελληνες όσα τους δώσαμε όταν ήμασταν αδύναμοι

 

 

Σε νέες αποκαλύψεις για τα τουρκικά σχέδια προχώρησε ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι ήρθε ο καιρός να πάρουν από την Ελλάδα όσα κάποτε της «δώσαμε» επειδή «ήμασταν αδύναμοι».

Ο Μεσούτ Χακί Τζασίν (πάνω δεξιά, στην κεντρική φωτογραφία) εμφανίστηκε πρόσφατα στην πρώτη σειρά των ακροατών του τούρκου προέδρου, δίπλα ακριβώς σε υπουργούς.

Είναι σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Yeditepe της Κωνσταντινούπολης.