Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Πώς χάθηκε η ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία

 

 

Μια εντελώς καινούργια μέρα για την Ευρώπη, αλλά και για την ελληνική ασφάλεια, ξημερώνει αύριο μετά από το διάγγελμα Πούτιν. Ανακοίνωσε την αναγνώριση των “Δημοκρατιών” Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ που κατοικούνται από ρωσόφωνους, εν μέσω ενός “εκτεταμένου μαθήματος ρωσικής ιστορίας”, με το οποίο επιχείρησε να θεμελιώσει ότι η απόφαση αποτελεί αποκατάσταση ιστορικής αδικίας. Αδικία η οποία ξεκίνησε από αποφάσεις της σοβιετικής ηγεσίας που στρέφονταν κατά της Ρωσίας, οι οποίες παρήγαγαν απαράδεκτα αποτελέσματα κατά τη διαδικασία διάλυσης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Αυτά τα αποτελέσματα αποκαθιστά με την απόφαση η Ρωσία υπό την ηγεσία του. Η Μόσχα βέβαια έχει ήδη διαβιβάσει το μήνυμα προς τις χώρες του “εγγύς εξωτερικού”. Σχέσεις με το ΝΑΤΟ συνεπάγονται απώλεια εδαφών.

Με αναγνώριση “βομβάρδισε” ο Πούτιν την Ουκρανία (upd)

 


 Ως «αρχαία ρωσική γη» αποκάλεσε την Ουκρανία στο έκτακτο διάγγελμα του ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζοντας το “μοντέρνο” ουκρανικό κράτος ως «δημιούργημα της κομμουνιστικής Ρωσίας», με τον Ρώσο πρόεδρο να παίρνει την απόφαση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία αποσχισθέντων από το Κίεβο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε ενημερώσει για την απόφαση του τον Γάλλο ομόλογο του και τον Γερμανό Καγκελάριο, οι οποίο εξέφρασαν την “απογοήτευση” τους από την εξέλιξη.

MIT: Modus operandi και δράση στην Ελλάδα

  Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν θυελλώδη ιστορία ανάλογη του κάθε φορά καθεστώτος. Παραδοσιακά, πάντως, η MIT ήταν κυρίως στραμμένη να καταπολεμά τους εσωτερικούς εχθρούς. Αυτό ίσχυε επί κεμαλικού και μετακεμαλικού καθεστώτος, όπως και επί των κυβερνήσεων Ερντογάν, οπότε και έλαβαν χώρα εκτεταμένες πολιτικές εκκαθαρίσεις. Μόνο τα αρκετά τελευταία χρόνια παγιώθηκε ένας νέος προσανατολισμός.

Η MIT έχει πλέον περιέλθει υπό την εποπτεία του Τούρκου προέδρου. Δεν εξαιρείται, φυσικά, η επίβλεψη της νομοθετικής καθώς και δικαστικής εξουσίας (αν υπάρχει πλέον). Ο διορισμός του Χακάν Φιντάν στην διοίκηση της ΜΙΤ της έδωσε νέα πνοή και αυξημένες δικαιοδοσίες. Ο Ερντογάν παραχώρησε στον εκλεκτό του ολοένα και αυξανόμενες αρμοδιότητες.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (21 Φεβ 1913)
 

Η συμβολή του τότε Κύπριου Αρχιμανδρίτη Μακαρίου Μυριανθέως ως στρατιωτικού ιερέα στις μάχες προ των φοβερών τουρκικών οχυρών του Μπιζανίου.

Γράφει η Αλίκη Δημητρίου,


Στις 21 Φεβρουαρίου 1913 ένας σκληρός, πολυαίμακτος και μακροχρόνιος αγώνας πάνω στα κακοτράχαλα βουνά της Ηπείρου, έφερε το ποθούμενο. Οι Μπιζανομάχοι με επικεφαλής τους τον διάδοχο Κωνσταντίνο, εισήλθαν θριαμβευτές στα Ιωάννινα και ύψωσαν σ’ αυτά τη Γαλανόλευκη Σημαία του Έθνους.

Επιστέγασμα των εορτασμών για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ήταν η επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό ναό της πόλης, όπου με βουρκωμένα μάτια ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Γερβάσιος εκ μέρους του ιδίου και του ποιμνίου του, αφού ευχαρίστησε πρώτα τον Πανάγαθο Θεό και την Υπέρμαχο Στρατηγό, έστρεψε τις ευχαριστίες προς τον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο και τον τροπαιοφόρο στρατό του, μνημόνευσε τους Ηρωικώς πεσόντας Μπιζανομάχους και είπε:

Από τις κυρώσεις στον κατευνασμό της Τουρκίας: Η επικίνδυνη πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό | Του Σάββα Ιακωβίδη

του  ΣΑΒΒΑ  ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Μια βασική αρχή στις διακρατικές και διεθνείς σχέσεις είναι η αξιοπιστία. Ένα πρόσφατο παράδειγμα: Οι ΗΠΑ έχασαν την όποια αξιοπιστία και σοβαρότητά τους με τις βροντώδεις ανοησίες τους για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την περ. Τετάρτη!

Κι αν μεν οι μεγάλοι δικαιούνται, εν πολλοίς, να ανοητολογούν, επειδή μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε κόστος, ο ηγέτης μιας μικρής χώρας ούτε δικαιούται ούτε νομιμοποιείται να ενεργεί με επιπολαιότητα και ελαφρότητα. Θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του κράτους!

Αυτό πράττει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης. Για πολλοστή φορά. Η περίπτωση της Ουκρανίας και η εντεύθεν υποκριτική στάση των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων μας προσφέρονταν προς πολιτική και διπλωματική αξιοποίηση. Πώς;

Θέατρο επιχειρήσεων η Μεσόγειος! Γαλλικές δυνάμεις αντιμέτωπες με Ρωσικές και Κινεζικές


Στη Μεσόγειο, η ρωσική στρατιωτική παρουσία αποτελεί «πραγματική πρόκληση» για τις γαλλικές δυνάμεις, αλλά η ανάπτυξη ικανότητας του κινεζικού ναυτικού, σίγουρα θα επέτρεπε στην Κίνα να εξασφαλίσει μια μόνιμη παρουσία στη Μεσόγειο

Είναι αυτονόητο ότι η διανομή των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ακόμη και σύγκρουσης, μεταξύ των κρατών που έχουν θαλάσσια πρόσβαση σε αυτή.

Γιατί είναι κρίσιμες και ενδεικτικές για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις οι διερευνητικές επαφές στις 22 Φεβρουαρίου;

 

 

Υπάρχουν πολλές και σοβαρές πολιτικοστρατιωτικές ενδείξεις που υποδηλώνουν  ότι η Τουρκία ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο και την πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο

"Ο νέος γύρος διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα διεξαχθεί στις 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, δήλωσε το Σάββατο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι δύο "σύμμαχοι" του ΝΑΤΟ επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους στη Μεσόγειο". Αυτό αναφέρει σε άρθρο του τουρκικό Ερντογανικό ΜΜΕ, το οποίο συνεχίζει αναφέροντας τα εξής:

Το πέρασμα στην 5η γενιά περνά μέσα από το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Block 50 που βαλτώνει…

 

Εφόσον προχωρήσει άμεσα η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 αυτό σημαίνει ότι η Πολεμική Αεροπορία αποκτά 121 F-16 που δύναται να λειτουργήσουν δικτυοκεντρικά. Ενώ αν προσθέσουμε και τον στόλο των νεοαποκτηθέντων Rafale F3R ο στόλος που μπορεί να μοιραστεί πληροφορίες και να συνεργαστεί με την 5η γενιά μαχητικών ανεβαίνει στα 145 αεροσκάφη. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία


 Επτά μήνες πέρασαν από τις μέρες εκείνες που το ζήτημα της αναβάθμισης των F-16 Block 50 όδευε προς συζήτηση στη Βουλή. Ήταν Αύγουστος, λίγα 24ωρα πριν το κλείσιμο του κοινοβουλίου για το καλοκαίρι και η αντιπολίτευση αντέδρασε σημειώνοντας ότι απαιτείται χρόνος για να μελετήσει αυτό το πρόγραμμα που τότε κατέληγε στα περίπου 700 εκ. ευρώ.

Η προσπάθεια του υπουργού Εθνικής άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου επαναλήφθηκε άλλες τρεις φορές αλλά και πάλι τα «50άρια» του αεροπορικού στόλου δεν στάθηκαν τυχερά. Το επόμενο βήμα ήταν η αφαίρεση δυο σημαντικών προγραμμάτων (σ.σ. πιστοποιήσεις νέων όπλων και τα ατρακτίδια sniper) που θα περνούσαν μαζί με την αναβάθμιση των 38 μαχητικών ώστε με αυτό τον τρόπο να μειωθεί το κόστος και να προχωρήσει η συζήτηση.

Υστερία μεγαλοϊδεατισμού στην Τουρκία: Προπαγανδιστικά δημοσιεύματα διεκδικούν εδάφη ακόμη και από τη Ρωσία

File Photo Tο τηλεοπτικό κανάλι TGRT έδειξε μια πρόβλεψη για την επέκταση της σφαίρας επιρροής της Άγκυρας έως το 2050 στα Βαλκάνια, την Υπερκαυκασία, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, καθώς και τη νότια Ρωσία και την περιοχή του Βόλγα Screenshot via googlemaps

 

«Αυτόνομες τουρκικές δημοκρατίες που δεν έχουν ακόμη ανεξαρτησία», χαρακτηρίζει τουρκικό δημοσίευμα επαρχίες της Ρωσίας το οποίο προσθέτει «πιστεύεται ότι υπάρχουν μεταξύ 200 και 250 εκατομμύρια Τούρκοι στον κόσμο, και περίπου το ένα τρίτο από αυτούς ζει στην Τουρκία», σύμφωνα με τo Ria Novosti.

Το ρωσικό δημοσίευμα επικαλείται την τουρκική εφημερίδα «Karar» και αναφέρει ότι υπάρχουν συνολικά επτά τουρκικά κράτη: