Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Η Τουρκία ΔΕΝ κλείνει τα Στενά του Βοσπόρου! Τι δήλωσε ο Τσαβούσογλου

 

 

Η Τουρκία μέσω του ΥΠΕΞ της Μ.Τσαβούσογλου είπε όχι στο αίτημα της Ουκρανίας να σταματήσει την πρόσβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των Στενών του Βοσπόρου.
Η Τουρκία επικαλείται τη  συνθήκη του Μοντρέ που επιτρέπει στα σκάφη να επιστρέφουν στη βάση τους, απάντησε στο Κίεβο  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τι γυρεύει ο Τούρκος γκρίζος λύκος στην ουκρανική αναμπουμπούλα;

 
 του Σάββα Ιακωβίδη*

Η άνοδος του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, το 2003, σηματοδότησε σημαντική στροφή στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία επιχείρησε απογαλακτισμό από την «άπιστη Δύση» και από συμμαχικές δεσμεύσεις, στις οποίες ανταποκρίνεται a la carte. Παράλληλα έκανε ξεκάθαρη στροφή προς Ανατολάς και προς τις ισλαμικές-μουσουλμανικές χώρες.

Μετά τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη», ο Ερντογάν επιχείρησε να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου. Κέρδισε προσωρινά τους δρόμους αλλά ενόχλησε και εξόργισε κυβερνήσεις. Επίσης στράφηκε προς τουρκογενείς χώρες του Καυκάσου, την Κίνα και τη μαύρη ήπειρο.

Μετά το 2016, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέπτυξε τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Η Τουρκία είναι ακόμα ΝΑΤΟϊκή χώρα αλλ’ η συμμετοχή της στη Συμμαχία δεν την απέτρεψε να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 επειδή, δήθεν, οι ΗΠΑ δεν της πωλούσαν τους πυραύλους Patriot. 

Γιατί θα κατασκευαστεί ο αγωγός EAST-MED

 

του Δρα Αντωνίου Ε. Φώσκολου*

Πριν μιλήσω για το κύριο θέμα που προέκυψε από το πολύ επιπόλαιο Non paper που ανήγγειλε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken για την τύχη του αγωγού East-Med, θα κάνω ένα παραλληλισμό που αφορά την διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που αφορά την Ουκρανία. Εχθές η εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων του ΥΠΕΞ της Ρωσίας κυρία Ζαχάροβα, δεξί χέρι του ΥΠΕΞ κυρίου Λαβρώφ, είπε ότι η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που αφορά την Ουκρανία, σχετίζεται με το ποια χώρα, ΗΠΑ η Ρωσία, θα ελέγχει την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης και ιδιαίτερα την τροφοδοσία της σε φυσικό αέριο.

Κυβέρνηση Βισύ στήνει ο Πούτιν στην Ουκρανία: Θέλει να συλλάβει 85 «εγκληματίες» και να ανατρέψει τον Ζελένσκι

 

 

Το σχέδιο του προέδρου Πούτιν είναι πλέον προφανές. Δεν το είχε κρύψει άλλωστε από την αρχή, αλλά ώρα με την ώρα γίνεται περισσότερο συγκεκριμένο.

Η Ρωσία θέλει την Ουκρανία είτε μια χώρα απόλυτο δορυφόρο είτε στην καλύτερη περίπτωση μια χώρα γονατισμένη και πλήρως ουδέτερη. Χωρίς οπλισμό, χωρίς σχέσεις με τη Δύση (ΝΑΤΟ και ΕΕ). Και γι αυτό, η Ρωσία είναι διατεθειμένη να ρισκάρει τα πάντα, θεωρώντας προφανώς ότι τα κέρδη της θα είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα.

Ο πρόεδρος Πούτιν, όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα πλέον είχε από την αρχή σχεδιάσει την εισβολή με κάθε λεπτομέρεια.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλή ανησυχία στην Αθήνα

 

 

Λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε νέα έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ όπου έγινε επανεκτίμηση της κατάστασης μετά τη ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος το πρωί της Πέμπτης. «Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως στην ουκρανική κρίση δοκιμάζονται «τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα», αλλά «απειλούνται και πολλά, από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία».

Δείτε το βίντεο “Κωνσταντίνος Γρίβας: Η ανατολή ενός άγριου κόσμου ”

 

 

* Καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας.

Τα τανκς του Πούτιν έξω από το Κίεβο: Εκρήξεις και πληροφορίες για Ρώσους σαμποτέρ στην ουκρανική πρωτεύουσα

 

 

Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία μέσω της Λευκορωσίας απέχουν πλέoν ελάχιστα χιλιόμετρα από το Κίεβο ενώ από τα ξημερώματα το Κίεβο γίνεται στόχος ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων που πλήττουν στρατιωτικές αλλά και πολιτικές εγκαταστάσεις – στόχους.

Το πρωί της Παρασκευής βρήκε την Ουκρανία να μετράει τις πληγές της από την ρωσική εισβολή, η οποία δεν σταμάτησε το βράδυ μετατρέποντας σε εφιάλτη κάθε δευτερόλεπτο.

Η ΕΕ βάζει κυρώσεις και αλλάζει προμηθευτές φυσικού αερίου: Κατάρ, ΗΠΑ, Αλγερία, Νορβηγία αντί για Μόσχα

 

 

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες σε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες ενέκριναν επί της αρχής την επιβολή μιας νέας δέσμης αυστηρών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Oι ηγέτες των 27 καταδίκασαν κατ’ αρχήν με τον πλέον έντονο τρόπο τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις που εγκρίθηκαν καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους Ρώσων πολιτών και νέα κριτήρια καταχώρισης. Οι κυρώσεις θα οριστικοποιηθούν από τους μόνιμους αντιπρόσωπους των κρατών-μελών, στη συνέχεια θα δημοσιευτούν στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθούν άμεσα σε ισχύ.