Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Ο «ευέλικτος» Ερντογάν! Κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Δύση για τη ρωσική εισβολή

 

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε  ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, μεσούσης της ρωσικής εισβολής, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ για τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου για να εμποδίσει την κλιμάκωση του πολέμου.

Η Τουρκία χαρακτήρισε χθες Κυριακή «πόλεμο» τη ρωσική εισβολή, έτσι ώστε επικαλούμενη τη Συνθήκη του Μοντρέ να περιορίσει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου.

Αμφίστομη μάχαιρα οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία

 


 

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Παρά τoν προφανή στόχο του Κρεμλίνου να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος της εισβολής, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Η κατά το δυνατόν με λιγότερα θύματα και καταστροφές στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να διευκολυνθεί η επόμενη ημέρα, προσέκρουσε στην ουκρανική αντίσταση, με αποτέλεσμα η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων να γίνεται δύσκολα.  Την ίδια στιγμή, η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα. Η διεθνής εικόνα της έχει υποστεί βαρύτατη βλάβη, ενώ μεγάλο θα είναι και το κόστος στο οικονομικό επίπεδο, από τις κυρώσεις.

Στην πραγματικότητα, με τα πρόσθετα πακέτα κυρώσεων, η Δύση έχει κηρύξει οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία, με στόχο να την γονατίσει οικονομικά και πολιτικά. Το πρώτο πακέτο κυρώσεων ήταν μικρής εμβέλειας. Οι κυρώσεις που ακολούθησαν, όμως, είναι εξοντωτικές. Εκτός κι αν η Μόσχα έχει εξασφαλίσει εναλλακτικές λύσεις κυρίως μέσω Κίνας.

Γιάννης Μάζης, Υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού στην σημερινή συνάντηση Ουκρανίας Ρωσίας

 

Η Ουκρανία θα εξαφανιστεί από τον χάρτη! Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα Γιώργος Φίλης

 

Εκλεισε και η Ελλάδα τον εναέριο χώρο της για ρωσικά αεροπλάνα

 

Και η Ελλάδα έκλεισε από σήμερα, 28 Φεβρουαρίου, τον εναέριο χώρο της για όλα τα αεροσκάφη συμφερόντων Ρωσίας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε σχετική αεροπορική οδηγία (notam), για την απαγόρευση χρήσης του Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελλάδος από αερομεταφορείς της Ρωσίας, ύστερα και από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία.

Αντίστροφη μέτρηση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διπλωματών: Συμφωνία λέει ότι θέλει η Μόσχα


Φωτογραφία της αίθουσας όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, στην οποία υπάρχει ένα μακρύ τραπέζι με περίπου δέκα θέσεις σε κάθε πλευρά και τις σημαίες των τριών χωρών στο βάθος. Photo via twitter Belarus MFA @BelarusMFA


Οι αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν τις συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μολονότι οι αντιπροσωπείες δεν έχουν ακόμη αφιχθεί, πέμπτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

“Ο τόπος των συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στη Λευκορωσία είναι έτοιμος και εμείς αναμένουμε τις αντιπροσωπείες”, ανακοίνωσε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο Facebook και το Τwitter.

«Ιντερνετομανία»: Η παθολογική εξάρτηση από το διαδίκτυο


              Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος


     Ξεκινώ το σημερινό μου άρθρο με αναφορά στην Κινεζικής προέλευσης «ευχή» που ουσιαστικά είναι λιγότερο ευχή και περισσότερο πρόκληση:

     «Σου εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέρουσες εποχές...» 

     Οι εποχές μας είναι τις τελευταίες δεκαετίες «πολύ ενδιαφέρουσες» για παιδιά, γονείς, παππούδες-γιαγιάδες σε ότι αφορά τις εκπληκτικές προόδους της πληροφορικής και τις δεξιότητες που απαιτούνται για δημιουργική και ακίνδυνη χρήση των ποικίλων μέσων επικοινωνίας όπως κομπιούτερς και κινητά τηλέφωνα...

    Το λειτούργημα του γονέα, οι ρόλοι της μάνας και του πατέρα ήταν ανέκαθεν απαιτητικοί και δύσκολοι, και έγιναν ακόμη πιο δύσκολοι στην εποχή μας, την εποχή της ψηφιακής πληροφορικής και πληροφοριακών συστημάτων, που συχνά μεταλλάσσονται και σε όργανα συστηματικής και ανεξέλγκτης «παρα-πληροφόρησης».

«ΔΑΣΚΑΛΟΣ» (ο κ.Ερντογάν) της ΡΩΣΙΑΣ (ο κ. Πούτιν) και στο ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ



Όπως είναι γνωστό η Ουκρανική χώρα όλα τα πολλά προηγούμενα χρόνια κυριότερα στα χρόνια της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Ρωσίας ήταν βασικός πυλώνας του Ρωσικού Κομουνιστικού μπλοκ ώστε πολλοί να νομίζουν ότι ήταν ένας ενιαίος λαός. Μεγάλο πληθυσμιακό κομμάτι είναι Ρώσοι και περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή της Κριμαίας όπου προ ολίγων ετών η ηγεσία της Μόσχας προσάρτησε στον κορμό του κράτους της.. 

ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΑ ο ορθόδοξος Ουκρανικός λαός και η θρησκευτική ηγεσία του βρισκόταν «επικυριαρχικά» υπό το Ρωσικό Πατριαρχείο της Μόσχας.. Οι συγκρούσεις ενδοθρησκευτικών Ουκρανικών σχέσεων έφεραν στη χώρα σχισματική κατάσταση με τη σημερινή σοβαρή κρίση στην Ορθοδοξία να χρεώνεται το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως ώστε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών κ.Σ.Λαβρόφ να εκφράσει τις ανησυχίες του για τη δύσκολη κατάσταση στην Ορθοδοξία και κατά των ΗΠΑ που «εξουσιάζουν» απόλυτα το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως.