Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Τουρκία: «Δεν υπάρχει θέμα αγοράς Patriot – Το πρόγραμμα των S-400 συνεχίζεται κανονικά»

 

Η Άγκυρα δεν εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο αγοράς των πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτηση για τα πυραυλικά συστήματα Patriot. Όσον αφορά την αμυντική μας βιομηχανία, έχουμε κλείσει αυτή τη σελίδα», ανέφερε η εφημερίδα Sabah σύμφωνα με τον ίδιο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα λόγια του Ντεμίρ, η εφαρμογή της σύμβασης της Άγκυρας για την αγορά των συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία «συνεχίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα».

TB2 Bayraktar: Τεράστιο πλήγμα στην Τουρκία μια νίκη των Ρώσων στην Ουκρανία

 Η ανάπτυξη τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (κυρίως των TB2 Bayaraktar) καθώς και άλλα προγράμματα drones αεροδιαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας, πάνω στα οποία έχει επενδύσει η Τουρκία, πρόκειται να επηρεαστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν η Ρωσία καταφέρει να ανατρέψει επιτυχώς την κυβέρνηση Ζελένσκι στην Ουκρανία, αναφέρουν αναλυτές σε άρθρο του Forbes, το οποίο αναδημοσίευσε και η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Ahval.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΥΠΡΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 


γράφει η Φανούλα Αργυρού*

 Τα παραλειπόμενα  για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά

Στις 31 Μαΐου 1989, και λίγο πριν την επανένωση της Γερμανίας και την διάλυση της  Σοβιετικής Ένωσης ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ George H. W. Bush, σε ομιλία του  στη Γερμανία είπε μεταξύ άλλων «The world haswaited long enoughThe time is right. Let Europe be whole and free. … I set forth four proposals to heal Europe’s tragic division, to help Europe become whole and free.»  

«Ο κόσμος περίμενε αρκετά. Είναι η κατάλληλη ώρα. Ας αφεθεί η Ευρώπη να είναι ολόκληρη και ελεύθερη… Έχω θέσει τέσσερεις προτάσεις για επούλωση της τραγικής διαίρεσης της Ευρώπης να βοηθήσει την Ευρώπη να γίνει ολόκληρη και ελεύθερη».  

Με αφορμή την ρωσική εισβολή στην ανεξάρτητη Ουκρανία, ακούμε, γράφουμε,  διαβάζουμε άρθρα για τερματισμό των δύο μέτρων και δύο σταθμών έναντι του Κυπριακού από τους ξένους. Ζητούμε ναι, από τον  ΟΗΕ, την ΕΕ και όλη τη διεθνή κοινότητα,  την ίδια συμπαράσταση και στην ΚΔ όπως στην Ουκρανία. Δικαιολογημένες σίγουρα οι απαιτήσεις μας.  ΄Όμως, θα πρέπει να δούμε και τι διατηρεί για μας ο καθρέφτης της Ιστορίας.

Η πανδημία αύξησε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτώνΓράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*                                         

  

     Όπως μαρτυρούν εμπειρικές διαπιστώσεις στην Ελλάδα και αρκετές κοινωνιολογικές έρευνες σε διεθνή κλίμακα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σημείωσε θεαματική άνοδο εξαιτίας της πανδημίας, των απαγορεύσεων και των λοκντάουν.

     Όπως όλοι γνωρίζουμε, όμως, τα προβλήματα που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Παγκόσμια ιστορικά δεδομένα πιστοποιούν ότι από την στιγμή που κάποιος προϊστορικός μας πρόγονος ανακάλυψε το αλκοόλ και τις ευεργετικές του επιδράσεις στο κεντρικό μας νευρικό σύστημα ξεκίνησε και η ιστορία αυτής της ουσίας που προέρχεται από τη φύση και η επίδραση του στην ανθρώπινη συμπεριφορά σχετίζεται άμεσα με τις αναισθητικές και κατασταλτικές του ιδιότητες.