Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Μήνυμα Πομπέο να τα βρουν Ελλάδα-Τουρκία: Τώρα είναι η ώρα για τους υδρογονάνθρακες στη ΝΑ Μεσόγειο




Διευθετήσεις στην περιοχή που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της πολιτικής της απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ζήτησε ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Η τοποθέτηση Πομπέο έγινε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον που συνδιοργανώνεται με το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο για τα θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων.

«Τώρα είναι η ώρα να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της ΝΑ Μεσογείου, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και τάχθηκε υπέρ των διευθετήσεων στην περιοχή που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση.

Σχέδιο για ειρήνη με σκληρούς όρους για την Ουκρανία και εγγυήτριες δυνάμεις ΗΠΑ-Βρετανία-Τουρκία

 

Οι Financial Times δημοσιεύουν ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο υπάρχει στο τραπέζι ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων το οποίο περιλαμβάνει κατάπαυση πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων,με τους εξής όρους:

Το Κίεβο ανακηρύξει την ουδετερότητά του και να αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του, δηλαδή αφοπλισμό, ουδετερότητα της χώρας, καμία σκέψη για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να μην εξοπλίζεται από χώρες της Δύσης.

Ιωάννης Μάζης: Οι Τούρκοι θέλουν μια Κύπρο, όπως οι Ρώσοι την Ουκρανία (Vid)

 

Ρυθμοί after burner για την Γερμανία και τα F-35: Στην Ελλάδα αφαιρούν και προσθέτουν στην αναβάθμιση των F-16 Block 50…

 

Την ώρα που η Γερμανία στρέφει ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων της κοινωνική πολιτικής στον εξοπλιστικό τομέα, μετά το ξέσπασμα της Ουκρανο-Ρωσική κρίση, στην Ελληνική πραγματικότητα και μετά την επιτυχία των φρεγατών Belh@rra παρατηρούνται σημάδια «κόπωσης» στην μακρά προσπάθεια που ξεκίνησε για την αύξηση της αμυντικής ισχύος, αλλά και προβληματισμού λόγω της πληθωριστικής έκρηξης.

  • Το Βερολίνο όμως μήπως δείχνει τον δρόμο σε αυτή την κρίσιμη για την Ευρώπη συγκυρία; Και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το επίσημο αίτημα (LOR) που χρίζει απάντησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες (LOA) για την προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 αποστέλλεται με πολλά Mach στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ενώ τεχνικά κλιμάκια ήδη φέρονται να συζητούν- αν και πρόωρα- τα περί της εκπαίδευσης ιπταμένων και μηχανικών αλλά και τα των πρώτων παραδόσεων στην Γερμανική αεροπορία

O Ερντογάν ποντάρει στον πόλεμο στην Ουκρανία για να κερδίσει τις εκλογές του 2023

 

 

Υπό κανονικές συνθήκες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος. Η Τουρκία έχει μπει ουσιαστικά στην προεκλογική εκστρατεία και αυτός φαίνεται να μην μπορεί να τηρήσει την πρώτη δέσμευση που έδωσε, που ήταν ότι η αύξηση του πληθωρισμού, αποτέλεσμα και της οικονομικά ανορθόδοξης επιλογής του να μειώνει τα επιτόκια εν μέσω πληθωριστικής έξαρσης, θα ήταν συγκυριακή και ότι οι Τούρκοι πολίτες θα σταματούσαν να βλέπουν μια απομείωση του πραγματικού τους εισοδήματος. Και όλα αυτά την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος εδραίωσε την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία κυρίως πάνω στην επιτυχία του στον οικονομικό τομέα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Τρομάζει ο νέος οικονομικός πόλεμος


 Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία της FocusEconomics, η ρωσική οικονομία των 1,479 τρισ. δολ. αντιπροσωπεύει μόλις το 1,66% και της Ουκρανίας των 155 δισ. δολ. μόλις το 0,137% της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς όπως εκτίμησε και η Deutsche Bank, μετά και τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πλέον στην πραγματικότητα και ένας οικονομικός πόλεμος», και με τις τιμές των εμπορευμάτων να σημειώνουν εφέτος τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1915, το σίγουρο είναι πως ο κόσμος γίνεται πιο νευρικός, καθώς η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε νέες περιπέτειες.