Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ κ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ..ΕΚΛΟΓΩΝ, ΕΚΛΟΓΩΝ..

 του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ,

 ΠΟΛ. ΕΠΙΣΤ. - ΟΙΚΟΝ. ΑΠΘ, Δ/ΝΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ο μέσος σκεπτόμενος Έλληνας με όποια έστω ιστορική γνώση - μνήμη ποτέ δεν πίστεψε ότι θα ήταν χωρίς «συνέπειες» η τόσο παράλογη συμπεριφορά της Τουρκίας στο σύνολο των ακροτήτων της εξωτερικής πολιτικής της που παραμένει ως ΔΥΝΑΜΗ της χρήσης ΒΙΑΣ για την επίτευξη των μαξιμαλιστικών πολιτικών στόχων της. Όχι μόνο κατά των όμορων κρατών αλλά της Διεθνούς κοινωνίας ακόμη των ΗΠΑ, του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ κλπ. Η προκλητική φιλική σχέση της με τη Ρωσία του κ. Πούτιν (αγορά S400..) οι επιθέσεις κατά του Κουρδιστάν υποστηριζόμενου από ΗΠΑ, «πειρατικές πράξεις» κατά της Κύπρου (Αμμόχωστος κατά ΟΗΕ), Ελλάδα (Αιγαίο-ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, αποφάσεις UNESCO) Βορ. Αφρική, Λιβύη κλπ.

Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία;

 

 

Tο πρωί του Σαββάτου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πύραυλους Kh-47M2 Kinzhal («στιλέτο») προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Όμως τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι; Το BBC εξηγεί:

  • Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετάξουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα με περισσότερο από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.
  • Θεωρούνται πιο ευέλικτοι από τους συμβατικούς πυραύλους και μπορούν να αποφύγουν πιο αποτελεσματικά την αναχαίτιση από την αεράμυνα.

Γρεβενά: Άμορφη μάζα από μπάζα και σίδερα το εργοστάσιο μετά την έκρηξη - 3 αγνοούμενοι (UPD 11,17΄)


Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο εκρηκτικών υλών στην περιοχή Ιτέας Γρεβενών, σημειώθηκε στις 8.15 το πρωί στην περιοχή Ιτέας.

Η πυροσβεστική υπηρεσία αναφέρει ότι το εργοστάσιο που ανήκει στην εταιρία ΕΛΤΕΚ έχει καταστραφεί ολοσχερώς ενώ πληροφορίες τόσο από την Πυροσβεστική όσο και από την Αστυνομία αναφέρουν ότι αγνοούνται τρεις εργαζόμενοι. Ο φύλακας του εργοστασίου που μόλις είχε αλλάξει την βάρδια του και έφευγε για το σπίτι του είναι τραυματισμένος και μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Γρεβενών.

Ξεκινούν Exxon Mobil, Total και ΕΛΠΕ; Δυνατό τεστ για τις ελληνο-λιβυκές σχέσεις οι έρευνες νοτίως της Κρήτης

 

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Δύσκολο τεστ για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη, όπου η κατάσταση δεν είναι μόνο ρευστή αλλά ιδιαίτερα τεταμένη, θα αποτελέσει η δρομολόγηση των ερευνών στα Οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, την οποία επιβάλει πλέον η μεγάλη ενεργειακή κρίση αλλά και η προσδοκία εντοπισμού νέων κοιτασμάτων, που θα συμβάλουν στην ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλαν την έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης των αδειών που έχουν ήδη ανατεθεί στην Κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και ΕΛΠΕ, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν μείνει παγωμένες, λόγω του αναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων των μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών και της οικονομικής κρίσης από την πανδημία και της συνεπαγόμενης μείωσης της ζήτησης.

Παράθυρο ευκαιρίας τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ: Η ΠΑ τα θέλει σε ρόλο work horse για τον ουρανό του Αιγαίου

 

 Δεν είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζητούν για το ενδεχόμενο απόκτησης των Εμιρατινών Mirage 2000-9. Οι αεροπόροι έχουν να θυμούνται τουλάχιστον άλλες τρεις επαφές που θέμα συζήτησης ήταν ακριβώς αυτό.

Η Πολεμική Αεροπορία με την 40ετή εμπειρία της «Γαλλικής σχολής» στον στόλο της, εμπιστεύεται και θέλει να υπάρχουν πάντοτε τα «Δελταπτέρυγα», με την ιδιαίτερη αεροδυναμική, στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

Ακόμη και ηγεσίες του παρελθόντος, πιστές στον τύπο του F-16, δήλωναν πως δεν μπορούν να σκεφτούν την Πολεμική Αεροπορία δίχως τα Mirage.

  • Η είδηση των τελευταίων ημερών ότι λόγω της συμφωνίας Γαλλίας- ΗΑΕ για την αγορά 80 Rafale, τα Mirage 2000-9, από το 2026 και μετά θα είναι διαθέσιμα.

25η Μαρτίου 1821 : Ανδρεία, Αυτοθυσία, Διχασμός & Διχόνοια

  


       Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*


     Θα σας παρακαλέσω, και ταυτόχρονα θα σας προτρέψω, φίλες και φίλοι αναγνώστες να ξεκινήσουμε από σήμερα να γιορτάζουμε τις επόμενες μέρες μέχρι την Παρασκευή 25η Μαρτίου, 2022, που θα είναι η 201η επέτειος και η έναρξη του τρίτου αιώνα της ιστορικής εκείνης ημέρας του 1821. 

     Δυστυχώς, ίσως εξαιτίας της πανδημίας ή και όπως διατείνονται κάποιοι ίσως και για άλλους άγνωστους για όλους εμάς τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και τα παιδιά μας λόγους, τον περασμένο χρόνο, το έτος 2021 που αποτελούσε τον σημαδιακό σταθμό των 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου του 1821 ΔΕΝ γιορτάσαμε την επέτειο όπως έπρεπε...