Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

«Τα γαλάζια μάτια της Ουκρανίας» και ο θρασύς Τούρκος επιτήδειος ουδέτερος
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ*

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στον Ελληνισμό κυριαρχεί ένα ερώτημα: Γιατί η Δύση – ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ – ανέχονται και συγχαίρουν την Τουρκία ως μεσολαβητή, αφού: Τροφοδοτεί με τουρκικά drones τους Ουκρανούς για να σκοτώνουν Ρώσους και ταυτόχρονα διατηρεί άριστες σχέσεις με τον εισβολέα Πούτιν; 

Όσοι μελετούν την τουρκική διπλωματία και πολιτική, δεν έχουν απορίες επειδή γνωρίζουν ότι αυτή είναι κληρονόμος των πανούργων παραδόσεων της Υψηλής Πύλης και των πονηρών Οθωμανών Βεζύρηδων.

Το 1983 κυκλοφόρησε (από τις εκδόσεις Θετίλη, Αθήνα) ένα σημαντικό βιβλίο με τίτλο: «Ο επιτήδειος ουδέτερος». Συγγραφέας, ο Frank G. Weber, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ των Ην. Πολιτειών. Το βιβλίο εστιάζεται στην τουρκική εξωτερική πολιτική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 1939-1945. 

ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ (ΣΠ)

 


Είναι απόλυτα βέβαιο ότι το, από πάλαι αναξιόπιστο, κράτος των Σκοπιανών δεν έχει καμία σχέση με την όποια συνέπεια στις ανειλημμένες διεθνείς και διμερείς (μεταξύ χωρών) υποχρεώσεις  του και ειδικά με την Ελλάδα ήτοι, οι παραβιάσεις της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας». 

Στην περίφημη «Συμφωνία των Πρεσπών» (ΣΠ) θα γίνουν οι παραχωρήσεις των αχαρακτήριστων δύο (2) Ελλήανων ΕΦΙΑΛΤΩΝ, προδοτικά παραχωρησιούχων, πέραν πάσης προσδοκίας ακόμη και των Σκοπιανών!: «ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ», «ΕΘΝΟΤΗΤΑ» κλπ. Δε θα τηρήσουν ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις - θέσεις τους ώστε να έχουν φθάσει σήμερα στις διακόσιες (200) παραβιάσεις! Περίπου όπως τις καταγράφουν αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, επιστήμονες, ιδιώτες, η εταιρία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ), επιμελητήρια, συνδικάτα (ποτοποιών) και τόσοι άλλοι..  

Ενοχλήθηκαν σφόδρα οι Τούρκοι από τους Έλληνες καταδρομείς στη Σάμο-Ετοιμάζουν πρόκληση σε Α. Μεσόγειο και Αιγαίο

 


 

Χθες ανήμερα της 25η Μαρτίου οι Τούρκοι παραβίασαν το ελληνικό εναέριο χώρο ενώ ενοχλούνται από τον ελληνικό στρατό στα νησιά μας.


Τον χαβά τους στην κυριολεξία οι Τούρκοι που προκαλούν με ευκαιρία την εθνική μας επέτειο της 25η Μαρτίου 1821, (την οποία στα σχολικά τους βιβλία παρουσιάζουν ως “εξέγερση υποτελών του Οθωμανικού κράτους), για την χθεσινή παρέλαση Ελλήνων Καταδρομέων στην Σάμο.

Τουρκικό ΜΜΕ, αναφέρει ότι “συνεχίζεται η προκλητικότητα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. Το ζήτημα των νησιών, που έχει γίνει ιστορικό πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, έχει αυξήσει πρόσφατα τις προκλήσεις της Ελλάδας καθώς η Τουρκία άρχισε να διεξάγει επιχειρήσεις  στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βayraktar: Έρχεται το Eurodrone – Ο μεγάλος αντίπαλος των τουρκικών drone που θέλει και η Ελλάδα

  Το Eurodrone θα μπορεί να επιχειρεί στα 45.000 πόδια και να φέρει φορτίο 2,3 τόνων.


Βayraktar: Έρχεται το Eurodrone, ο μεγάλος τους αντίπαλος, ως μέρος του συστήματος τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών μεσαίου υψομέτρου Long Endurance (MALE RPAS).

Το ευρωπαϊκό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεσαίου ύψους (UAV) με μεγάλη διάρκεια πτήσης, γνωστό και ως Eurodrone βρήκε τον κινητήρα του.

Σύμφωνα με το Defense News, προμηθευτής της μονάδας ισχύος θα είναι η ιταλική εταιρεία Avio Aero, που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία General Electric.

Το ενεργειακό ως θηλιά στον λαιμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 


Σάββας Καλεντερίδης: Το ενεργειακό ως θηλιά στον λαιμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία μίλησε ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή ZOOM.

Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος του πολέμου! Ποιός κερδίζει από την ενεργειακή κρίση. Πως η Τουρκία σπάει την απομόνωση, βάζοντας σε χρήση την ανεξάρτητη πολιτική που χτίζει τόσα χρόνια.

Το «τουρκικό Αιγαίο» διαφημίζεται σε όλο τον κόσμο και θυμίζει τις δηλώσεις του Ακάρ

 


Τις τελευταίες εβδομάδες σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου «τρέχει» διαφημιστική τουριστική καμπάνια των Τούρκων. Τι διαφημίζουν; Διακοπές στο ...«τουρκικό Αιγαίο»!

Πρώτη φορά η διαφήμιση εντοπίστηκε στους Financial Times:

Βάλντις Ντομπρόβσκις στο ΒΗΜΑ: Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν στην Ουκρανία

 

 

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά όλη την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας από τη στιγμή που η ρωσική προπαγάνδα μιλά ανοικτά για εισβολή και σε άλλες χώρες.


Oταν ο Βάλντις Ντομπρόβσκις γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1971 στη Ρίγα, η Λετονία ήταν μία από τις 15 Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης. Το 1991, όταν η ΕΣΣΔ κατέρρευσε, ο κ. Ντομπρόβσκις (η οικογένεια του οποίου έχει πολωνικές ρίζες) ήταν μόλις 20 ετών.

Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, ο σημερινός εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα «Μια Οικονομία που Λειτουργεί για τον Λαό» και παράλληλα κάτοχος του χαρτοφυλακίου του επιτρόπου Εμπορίου είδε τη Ρωσία να εισβάλλει στην Ουκρανία, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και ενδεχομένως «φυτεύοντας τον σπόρο» ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

«Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν στην Ουκρανία» λέει χωρίς περιστροφές στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής 25 Μαρτίου στο γραφείο του, στον 12ο όροφο του Berlaymont, ενώ απέναντι, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» συζητούσαν για το μέλλον της ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο. «Η ρωσική προπαγάνδα δεν το κρύβει. Μιλά ανοικτά για εισβολή σε άλλες χώρες» προσθέτει ο κ. Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ότι όλα είναι ανοικτά για όσα πρέπει να γίνουν ώστε να στηριχθούν τόσο η Ουκρανία όσο και η ευρωπαϊκή οικονομία, που αναμφίβολα θα δεχθεί τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη και περίπλοκη κατάσταση» σημειώνει ο συνομιλητής μας όταν τον ρωτάμε αν ανέμενε την εισβολή και τι προβλέπει ότι θα ακολουθήσει. «Πρέπει πρώτα απ’ όλα να επιβάλουμε μείζονα πίεση στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, για να σταματήσουμε την επιθετικότητα. Και παράλληλα να παράσχουμε πλήρη βοήθεια στην Ουκρανία – στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική. Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά αφορά όλη την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Η ρωσική προπαγάνδα δεν το κρύβει. Μιλά ανοικτά για εισβολή σε άλλες χώρες, σε Μολδαβία, Καζακστάν, Γεωργία, τις χώρες της Βαλτικής, δεν αποκλείει μία στρατιωτική σύγκρουση με την Πολωνία. Η Ρωσία», προσθέτει, «βρίσκεται σε μια επιθετική ιμπεριαλιστική διάθεση και ο Πούτιν θα προχωρήσει όσο πιο μακριά μπορεί αν δεν τον σταματήσουμε. Πρέπει να τον σταματήσουμε στην Ουκρανία, αλλιώς ο πόλεμος δεν θα σταματήσει»

https://www.tovima.gr/